raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Jovana Popović iz Kikinde puštena iz pritvora
13.04.2020.    Milica Vojinović    Foto: Jovana Popović (privatna arhiva)
Jovana Popović, devojka iz Kikinde koja je uhapšena zbog kršenja izolacije o kojoj, kako tvrdi, nije bila obaveštena, posle 20 dana provedenih u pritvoru u Zabeli puštena je da se brani sa slobode. Početak suđenja zakazan je za četvrtak.
Jovani Popović pritvor je ukinut na zahtev njenog advokata Nikole Šijana. Sudu je, osim zahteva, jutros dostavljena i peticija Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti za Jovanino puštanje na slobodu koju je potpisalo više od 12.000 građana.

Osnovni sud u Kikindi ranije je dva puta odbio Jovanine žalbe i produžavo joj pritvor, ali je danas odlučio drugačije.

Jovana danas izlazi iz pritvorske jedinice zatvora Zabela na slobodu, ali će postupak protiv nje nastaviti da se vodi, a početak suđenja zakazan je za četvrtak.

Popović je, podsetimo, uhapšena 10 dana nakon što je došla iz Crne Gore 14. marta zbog navodnog kršenja mere obavezne kućne izolacije. Ona, međutim, od početka tvrdi da je na granici, a ni nakon povratka u Kikindu, niko nije obavestio da mora da bude u izolaciji.

Tužilaštvo je kao dokaz o njenoj krivici ponudilo zapisnik Ministarstva zdravlja u kome piše da joj je usmeno saopšteno da je u karantinu, a koji nema ime niti potpis službenika koji joj je navodno saopštio izolaciju. Jovanin advokat, osim ovog dokaza, osporava i čitav postupak navodeći da ona nije mogla da prekrši meru izolacije koja joj nije ni izrečena, kao i da Crna Gora tada nije bila rizična zemlja kada je reč o koronavirusu jer u tom trenutku nije bilo nijednog zabeleženog slučaja.

O Jovaninom slučaju pročulo se jer je u delu javnosti poznata po tome što je glasno kritikovala aktuelnu vlast. Početkom godine objavila je pesmu „Bagra“ u kojoj kritikuje režim, a izvela ju je i na skupu opozicije koji je u februaru ove godine održan povodom proglašenja bojkota ovogodišnjih izbora.

Ona, međutim, nije jedina osoba koja je uhapšena zbog kršenja izolacije o kojoj nije bila obaveštena. KRIK je pisao i o slučaju Ivane Berić, dvadesetjednogodišnje devojke koja je uhapšena u Somboru po povratku iz Bosne i Hercegovine. Berić je i dalje pritvoru, a početak suđenja odložen joj je za drugu polovinu aprila.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
sudovi
samoizolacija
karantin
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: