raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Kako je Orbanov promo-video postao „dokaz“ da je pandemija režirana
29.11.2021.    Marija Vučić    Foto: Facebook
Društvenim mrežama kruži video snimljen sa prozora zgrade kako na ulici ekipa sa kamerama i mikrofonima prati troje medicinskih radnika koji izlaze iz ambulantnih kola i upućuju se trotoarom gurajući bolnička kolica. „Sve je Holivud“, napisao je na Tviteru profil „Inforatnik“, aludirajući na to da je pandemija režirana, sa čime se složilo desetine tviteraša koji su snimak podelili. Međutim, istina je manje dramatična.
Video je podeljen više od 50 puta, a „Inforatnik“ je napisao:

„Ajmo za vesti u 7. Stigla nova varijanta, svi moraju treću dozu! Zvuk? Ide. Kamera? Ide. Akcija! Sve je Holivud“, stoji u opisu tvita. „Sad nam se već smeju u lice“, napisao je drugi tviteraš. „Snimaju pripremljenu scenu u kojoj medicinski radnici nose nekog ko navodno umire od kovida“. Na snimku su, međutim, kolica prazna, odnosno na njima ne leži „umirući“ pacijent.

Nejasno je na osnovu čega su korisnici mreža uvereni da se radi o „režiranju“ pandemije. Ovaj video, čiji kontekst nije jasan, može da pokazuje bilo šta (snimanje reklame, filmske scene, ili drugo), a može se postaviti i logično pitanje zašto bi se takvo „režiranje“ odvijalo na javnom mestu, naočigled građana.

Šta scena prikazuje?

Najstarije objave ovog videa na mrežama koje je Raskrikavanje pronašlo potiču iz maja ove godine, i to iz Mađarske. Krajem tog meseca, na svom Fejsbuku je snimak objavio portal „Hitleten Magazin“, navodeći da se radi o snimanju „lažnih vesti i dnevnih horora“. Video je pogledan više od 2 miliona puta.Nekoliko dana nakon ove objave, mađarski premijer Viktor Orban objavio je promotivni video na svojim društvenim mrežama u kome se u ime mađarskog naroda zahvaljuje mnogima - lekarima, prosvetarima, prodavcima, i drugima - na svemu što rade tokom pandemije koronavirusa.Jedna od scena u tom promotivnom videu prikazuje i trojicu medicinara u belim odelima kako trotoarom guraju bolnička kolica. U pitanju je identična scena zabeležena nečijim telefonom sa prozora dok je trajalo snimanje - samo je sada prikazana iz drugog ugla.

Osim trojice lekara u belim odelima, crno-žutim bolničkim kolicima, istom ambijentu sa zelenilom i oštećenim asfaltom, da je reč o istoj stvari dokazuju još neki detalji. Kako se može videti pažljivim upoređivanjem dva snimka, jedan od medicinara ima crveni ranac na leđima (plavi četvorougao na slici), lekar s leve strane na ramenu ima torbu (zelena elipsa), jastuk na kolicima (narandžasta elipsa) je specifičnog oblika, tu je i bara pored koje lekari prolaze (crvena elipsa), a identična je i kapija (žuti četvorougao).

   


Čitaoci su narednih dana u komentarima ispod lažne vesti koju je proširio Hitleten Magazin ostavljali linkove sa Orbanovim videom upozoravajući da je reč o obmani, u međuvremenu je o ovome pisao i mađarski portal alfahir.hu, ali video nije izbrisan.

Ovo nije prvi put da se proširi ovakva lažna vest, a o jednoj sličnoj je Raskrikavanje pisalo u martu ove godine. Tada je video prikazivao lekare koji snimaju promo-spot za jednu izraelsku bolnicu, a ljudi su takođe tvrdili da je reč o režiranju pandemije koronavirusa.
  Vest
TOP sedam lažnih videa 2021. godine
Osim lažnih vesti, izmišljenih izjava i montiranih fotografija, prošle godine zabeležili smo i n...
  Lažna vest
Video „Bogorodice sa Svete gore“ niti pokazuje Bogorodicu niti je nastao na Svetoj gori
Portal Srbijadanas.com objavio je „šok video za koji se tvrdi da pokazuje Bogorodicu na Svetoj go...
  Lažna vest
Užičko kolo ispred Skupštine: Niti je to preneo CNN, niti su to pristalice SNS
Tviteraš pod nadimkom „Bega bez ega“ objavio je snimak navodnog priloga televizije CNN na kome ...
Video
Fejsbuk
Tviter
Pandemija
Koronavirus
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: