raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 11.10.2020. (Večernje novosti)
Korona može preživeti do 28 dana, ali u mraku i na 20 stepeni
13.10.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay / Couleur
„ŠOKANTAN DOKAZ O OPASNOSTI VIRUSA: Širi se vazduhom, a evo koliko se zadržava na telefonima i novčanicama” objavile su Večernje novosti uz objašnjenje da „virus koji izaziva Covid-19 može da bude infektivan na površinama kao što su novčanice, ekrani telefona i nerđajući čelik i do 28 dana” pozivajući se na nedavno objavljeno istraživanje. Večernje novosti su međutim svojim čitaocima prećutale da je istraživanje sprovedeno u laboratorijskim uslovima - u mračnoj prostoriji pod kontrolisanim temperaturama i vlažnošću vazduha, te da virus u realnim uslovima ima male šanse da preživi tako dugo.
Eksperiment koji je nedavno sprovela Australijska državna naučna agencija (CSIRO) ispitivao je preživljavanje virusa korona na različitim tipovima podloga u mraku pri konstantnoj vlažnosti vazduha i temperaturama od 20, 30 i 40 stepeni celzijusa.

Rezultati ovog eksperimenta, inače objavljeni u časopisu Virology journal, pokazuju da pri temperaturi od 20 stepeni celzijusa i u mraku, novi virus korona može opstati do 28 dana na površinama poput stakla - ekran na mobilnim telefonima, nerđajućeg čelika i na novčanicama.

Večernje novosti navode samo da je virus „ekstremno snažan”, te da tako dugo može opstati na glatkim površinama pri „sobnoj temperaturi”, međutim ne i da se to odnosi isključivo na temperaturu od 20 stepeni celzijusa.

Novosti su svojim čitaocima takođe prećutale da su rezultati istog istraživanja pokazali da se sa porastom temperature smanjuje vreme preživljavanja virusa - na temperaturi od 40 stepeni celzijusa, virus je preživeo manje od 24 sata.

Tek u poslednjoj rečenici Novosti su kratko napisale da je eksperiment izveden u mraku, bez detalja o tome šta to zapravo znači.

Izvršni direktor CSIRO-a doktor Lari Maršal rekao je povodom ove studije da „utvrđivanje koliko virus zaista može da preživi na površinama, omogućava tačnije predviđanje i ublažavanje njegovog širenja, te doprinosi boljoj zaštiti ljudi”.

Studija CSIRO-a ipak naišla je na kritike direktora Centra za prehladu pri Kardif Univerzitetu, Rona Eklesa, koji je za BBC rekao da saznanje da virus može da preživi 28 dana izaziva „nepotreban strah u javnosti”.

On je objasnio da ova studija nije koristila svežu ljudsku sluz kao sredstvo za širenje virusa, jer ljudska sluz „sadrži puno belih ćelija koje proizvode enzime za uništavanje virusa ili antitela”.

„Po mom mišljenju zarazni virusi će u sluzi na površini trajati samo satima, a ne danima", zaključio je Ekles za BBC.

Vest o otkriću Australijskog nacionalnog naučnog centra objavili su i drugi mediji u Srbiji, iako su neki od njiih u tekstovima objasnili o kakvom je istraživanju reč, osmislili su različite klik bejt naslove:

B92: „Nova saznanja o kovidu 19 - opasniji i otporniji nego što smo mislili”
Kurir: „ALARMANTNO: Korona ostaje na telefonu i na novcu do mesec dana!”
Srbija danas: „EVO KOLIKO DANA SE KORONA ZADRŽAVA NA POVRŠINAMA: naučnici došli do novih zapanjujućih otkrića”
Espreso: „NAUČNICI OTKRIVAJU koliko se korona zadržava na površinama! Ovo ISTRAŽIVANJE JE UPLAŠILO MNOGE!”
Republika: „UŽASAVAJUĆI PODACI: Korona može da preživi i do 28 dana na OVIM površinama! Evo šta još svi zaboravljamo”
Mondo: „OTKRIĆE KOJE ĆE PROMENITI SVE: Korona virus se na ekranu telefona i novcu zadržava mnogo duže nego što se mislilo”

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Portal Espreso je 10. aprila 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da su naslov i delovi teksta ispravljeni. Sada umesto naslova koji je glasio „NAUČNICI OTKRIVAJU koliko se korona zadržava na površinama! Ovo ISTRAŽIVANJE JE UPLAŠILO MNOGE!“, piše „Korona može da preživi 28 dana, ali pod određenim uslovima“. U tekstu su između ostalog naveli da su koristili „alarmantne klikbejt naslove koji su mogli izazvati paniku kod čitaoca“, pa su se zbog toga izvinili.

Ažurirano 24. maja 2023. godine. Portal Mondo je obavestio redakciju Raskrikavanja da je prvobitni tekst ispravljen. Mondo je naveo da „informacije o istraživanju nisu bile adekvatno prenete niti objašnjene u potpunosti“. Dodaju da je prvobitni naslov doveo čitaoce u zabludu zbog čega se izvinjavaju.

Izmenu teksta je napravio i portal Kurira, koji je takođe prvobitno objavio netačnu informaciju.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
SZO
Mitovi
lažne vesti
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: