raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 28.04.2020. (N1)
Koronavirus mutirao u najmanje 30 varijacija? Nepotvrđeno.
28.04.2020.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Pexels/ Edward Jenner
Vest da je tim kineskih naučnika utvrdio kako je novi koronavirus dosad mutirao u preko 30 varijacija što ga čini još opasnijim, preneli su brojni svetski i domaći mediji. Iako pomenuto istraživanje zaista postoji, medijima je „promaklo“ da napomenu ključnu stvar - istraživanje je preliminarno, odnosno nije prošlo neophodnu analizu od strane naučne zajednice i njegovi rezultati se trenutno ne smeju uzimati kao tačni. I na sajtovima koji objavljuju ova preliminarna istraživanja stoje upozorenja čitaocima i novinarima da budu oprezni jer informacije u njima mogu biti pogrešne.
„Rezultati su pokazali da su medicinski zvaničnici potcenili ukupnu sposobnost virusa da mutira. Nalazi pokazuju da su različiti sojevi uticali na različite delove sveta, što je dovelo do potencijalnih poteškoća u pronalaženju ukupnog leka“, pišu mediji i nazivaju ove nalaze „jezivim“ i „dramatičnim“.

Istraživanje na koje se pozivaju mediji zaista postoji, a objavio ga je 19. aprila istraživački tim sa kineskog Univerziteta Zejiang na sajtu medrxiv.com.

U njemu navode da su izolovali virus iz tela 11 pacijenata i da su uočili 33 mutacije, od čega 19 dosad nije bilo poznato. Istakli su da ove mutacije mogu da ga učine još opasnijim.

Nalazi u ovom članku, međutim, nisu naučno potvrđeni. Naime, reč je o takozvanom pre-print dokumentu, odnosno neobjavljenoj, preliminarnoj verziji stavljenoj na uvid naučnoj javnosti koja treba da ga analizira i odobri pre nego što članak bude objavljen u naučnom časopisu.

„Pre-printovi su preliminarni izveštaji o radu koji nisu odobreni od strane struke. Na njih se ne treba oslanjati u kliničkoj praksi ili u zdravstvenim aktivnostima, i o njima u medijima ne treba da se izveštava kao o potvrđenim informacijama“, navodi se na sajtu medrxiv.org gde je ovo preliminarno istraživanje objavljeno.

Sajt medrxiv.org je jedan od sajtova koji objavljuju upravo pre-printove - i u njihovom nazivu stoji da je reč o „pre-print serveru za zdravstvene nauke“ gde naučnici postavljaju svoje nezavršene, preliminarne verzije radova kako bi drugi naučnici mogli da ih analiziraju i utvrde da li ima nekih manjkavosti.
   
I iznad samog članka koji mediji prenose kao naučno potvrđen, eksplicitno piše da on to nije.
   


Provera od strane struke („peer-review“) je proces koji svaki naučni članak treba da prođe pre objavljivanja. U ovom procesu, kako se objašnjava na ovom sajtu, razni eksperti čitaju članak, ocenjuju ga i identifikuju njegove slabosti u hipotezama, metodima i rezultatima. Nakon toga, ako autori adekvatno odgovore na sve nedoumice naučne zajednice, članak može biti objavljen u naučnom časopisu.

„Zbog toga što ovaj proces može biti dug, autori koriste medrxiv servis da bi svoje radove učinili dostupnim kao pre-printove pre odobravanja od strane struke, dozvoljavajući drugim naučnicima da vide, diskutuju i komentarišu nalaze na licu mesta“, objašnjava se na ovom sajtu.

Kako je Raskrikavanje već pisalo, nedavno su se tako u javnosti mogle čuti tvrdnje da je koronavirus pobegao iz laboratorije, i to na osnovu jednog naučnog rada u kome su istraživači utvrdili da njegov genetski kod ima iste sekvence kao i virus HIV.

Međutim, to što su mediji prenosili kao naučno potvrđeno, zapravo je bilo pre-print, odnosno preliminarno istraživanje koje se ubrzo pokazalo kao nevalidno.

Istraživanje je bilo je objavljeno na sličnom sajtu, biorxiv.org, i povučeno je upravo jer nije prošlo test naučne zajednice.

Naime, tokom „peer-review“ procesa, odnosno procesa ocene nalaza od strane struke, utvrđene su neke manjkavosti u istraživanju pa su ga autori povukli na doradu.

„Ovaj rad su povukli autori. Oni nameravaju da ga revidiraju kako bi odgovorili na komentare istraživačke zajednice o svom pristupu i interpretaciji rezultata“, piše na sajtu.

Upravo da se ne bi ovakve stvari dešavale, na ovim sajtovima stoji upozorenje i čitaocima i novinarima da imaju na umu da ovi članci nisu završeni, da mogu da sadrže greške i da informacije u njima nisu još uvek ni prihvaćene ni odobrene od strane struke.

„Takođe apelujemo na novinare da (...) (kada prenose neko istraživanje, prim. nov) naglase da ono tek treba da bude ocenjeno od strane medicinske zajednice i da prezentovane informacije mogu biti pogrešne“, piše na sajtu madrxiv.org.

Ažurirano 12. maja 2023. godine. Kurir je 24. marta 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da je tekst iz aprila 2020. godine - ispravljen. Pozvajući se na Raskrikavanje, navode da je reč o nepotvrđenoj studiji čiji se rezultati ne mogu uzimati kao tačni budući da je ona preliminarna. Novi naslov je „TEORIJA DA JE KORONA MUTIRALA U 30 SOJEVA NIJE POTVRĐENA“.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Kurir
 Srbijadanas.com
 Republika.rs
 Večernje novosti
 Srbin.info
Koronavirus
COVID-19
Naučna istraživanja
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: