raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 06.02.2019. (Srpski telegraf)
Mediji u kampanji: Vučić najavljuje investicije, tabloidi pumpaju priču
06.02.2019.    Marija Vučić    Ilustracija; Foto: Libreshot/ Martin Vorel
Najave Aleksandra Vučića da će neka kompanija možda investirati u Srbiju, o čemu će se odlučiti “do kraja aprila”, Srpski telegraf je predstavio kao dogovorenu stvar i čitaocima saopštio da nam stiže “mega investicija”. Sam Vučić o investiciji nije rekao praktično ništa - pregovori su navodno u toku - izneo je podatak da će izvoz te kompanije biti 4,5 milijardi evra, što je više od onoga koliko ukupno izvozi 15 najvećih izvoznika u Srbiji.
Srpski telegraf navodi:
Vest za preporod srpske privrede
MEGA INVESTICIJA: IZVOZ ĆE NAM SKOČITI ZA 4,5 MILIJARDI EVRA 
  1  
1
Tekst započinje tvrdnjama da nam “stiže najveća investicija dosad” i da bi “strana kompanija trebalo da stigne krajem aprila”, da bi potom čitalac u nastavku saznao da je sve zapravo na dugom štapu: pregovori su još uvek u toku, a osim sa Srbijom misteriozna kompanija pregovara i sa još dve zemlje članice EU iz centralne i istočne Evrope.

Autorka teksta se poziva na Vučićeve reči u emisiji “Ćirilica “ na TV Happy 4. februara gde je ovu moguću investiciju najavio bez ikakvih konkretnijih detalja.

“Jednu stvar hoću da vam kažem što ne može da bude još vest. Danas sam dobio izveštaj da ona investicija o kojoj sam pričao… Ako bude to što… To bi bila velika vest, očekujem tu odluku krajem aprila, kako stvari danas stoje mi smo broj jedan. Ja bih posle toga bio mnogo srećan”, rekao je Vučić i dodao da su u opticaju dva grada u Pomoravlju ili Šumadiji.

On nije odgovorio na insinuacije Milomira Marića da je u pitanju automobilska kompanija, “jedna od najvećih na svetu”, i nije otkrio ni koja je kompanija u pitanju, čime se bavi, koliko bi ljudi zaposlila i pod kojim uslovima. Ipak, obojica su se složila da bi se ovom investicijom u Srbiji “sve promenilo”.

“I Srbija i ceo region, sve bi bilo drugačije. Ako se to dogodi nama bi BDP za godinu dana skočio u neverovatnom procentu, ja to ne smem ni da kažem koliki bi se izvoz planirao, negde oko 4,5 milijarde evra”, završio je Vučić.
Inače, prema podacima Ministarstva finansija, tokom 2018. godine ukupna vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika iznosila je 4,3 milijarde evra. Najveći izvoznik bila je HBIS grupa, vlasnik Železare, sa 749,5 miliona evra, potom Fijat Krajsler (714,1 milion evra), NIS (465 miliona evra)...

   


I Srpski telegraf je konstatovao da ovo premašuje izvoz 15 najvećih izvoznika, da bi nekritički konstatovao da je “jasno o kakvoj gigantskoj investiciji se radi”.

Vučić je u istoj emisiji najavio da će narednih meseci krenuti u kampanju “Budućnost Srbije” tokom koje će, kako tvrdi, kao predsednik Republike obilaziti 29 okruga i razgovarati sa građanima o onome što je urađeno “i šta je to što ćemo raditi u budućnosti”.

U jeku spekulacija da će na proleće (krajem marta ili sredinom aprila) biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, deo javnosti ovu kampanju Predsednika Republike vidi zapravo kao stranačku predizbornu kampanju i odgovor na proteste opozicije.
  Neutemeljeno
Novosti tvrde da dolazi Folksvagen, iz kompanije navode da još nisu odlučili
Večernje novosti su „ekskluzivno“ objavile da nemačka kompanija Folksvagen planira da izgradi ...
  Manipulisanje činjenicama
Alo proglasio Vučićevu „ubedljivu” pobedu na Vračaru, iako je opozicija osvojila više glasova
„VUČIĆ UBEDLJIV NA VRAČARU. Istorijski izborni rezultati”, objavio je Alo, opisujući u nekol...
  Dezinformacija
Prorežimski mediji o izborima: Grbović izazvao incident, Vučića hvale svetski mediji
Dan nakon izbora, u domaćim tabloidima osvanuli su pristrasni izveštaji o tome kako je tekao juče...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Republika.rs
Investicija
Aleksandar Vučić
Fabrike
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: