raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Medijska turneja „iscelitelja“ Alena Azarića
03.02.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Lažni iscelitelj godinama je bio zvezda domaćih medija koji ga se sad, kada se našao pod istragom za nadrilekarstvo, redom odriču.
„Kad mi se prvi put javila Majka Božja, i sam sam se uplašio. Bog mi je tada podario da vidim i osetim tuđe bolesti, da prepoznam ljudske slabosti i da molitvom, krstom i ikonama pomognem. Zato ne kažem da ljude lečim ja, nego Bog, on sve radi, a ja sam samo njegov sluga“, rekao je Alen Azarić, navodni iscelitelj 2014. u intervjuu za Kurir u kome je tvrdio da je „uz pomoć Boga i svetaca izlečio sam skoro celu estradu“.

Sve do juče, Azarić je bio omiljeni sagovornik tabloida, rado viđen učesnik emisija i rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. Tvrdio je da je izlečio hiljade ljudi, da ima natprirodne moći, a novinari su za njega tvrdili da „pogledom može da prodre u osobu i oseti od čega ona boluje i kakve predispozicije sa sobom nosi“.

Nakon nedavnog Azarićevog gostovanja na televiziji Pink kada je doktor Moma Jakovljević, zgrožen time što u emisiji gostuje sa nadrilekarom, izašao iz studija - stav medija o Azariću se naglo promenio.

Azarića, kojeg su godinama hvalili, mediji su odjednom počeli da predstavljaju kao lažnog iscelitelja. Glavna vest postala je to da je Prvo osnovno tužilaštvo iz Beograda pokrenulo postupak protiv Azarića.

Aleksandra Đenadić, portparolka tužilaštva potvrdila je tu informaciju za Raskrikavanje i rekla da se protiv Azarića trenutno vode dva postupka zbog sumnji da se bavio nadrilekarstvom što je zakonom zabranjeno.

Provladin tabloid Alo je na naslovnoj strani objavio da „Azariću preti ćorka“ tvrdeći da je reakcija tužilaštva usledila posle njihovog pisanja.

Ovaj tabloid je, međutim, u više tekstova poslednjih meseci Azarića predstavljao kao doktora i gradio od njega medijsku zvezdu. Nakon što je na televiziji Hepi Azarić uživo „lečio“ ljude, Alo je to pompezno prenosio uz napise „VRATA SU OTVORENA Od danas doktor Alen Azarić prima pacijente u vili "Parova".

   Printscreen


Alo i drugi tabloidi danima su pisali o Azarićevom humanom „gestu“ kada je uplatio dug za alimentaciju pevačici Goci Tržan u ime njenog bivšeg muža.

Azarić je o svojim „moćima“ pričao i u dugom intervjuu kod Milomira Marića na televiziji Happy, a kasnije je učestvovao u njihovoj rijaliti emisiji „Parovi“ u kojoj je „lečio“ ljude uživo.

U danu kada je javnost obaveštena da je tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Azarića, nedeljnik Afera u vlasništvu novinara Gradiše Katića, privođenog u akciji „Sablja“ nakon ubistva Zorana Đinđića, objavio je priču o Azariću u kom on tvrdi da zna ko je ubio pevačicu Jelenu Marjanović.

Najbliži rođak je udario i ubio Jelenu, Zoran je sve to video i odneo je na nasip“, priča Azarić u tekstu u kom je potpisan kao doktor.

Po broju afirmišućih tekstova o Azariću izdvaja se Kurir. U nekoliko navrata pisali su o ljudima koji su „našli spas“ i uz pomoć „čudotvornog leka od gljiva“ pobedili rak. I sam Azarić je u ovom listu pričao o svojim dostignućima.

„Sami ste se uverili kada ste nedavno radili ispovest sa čovekom koji se izborio sa kancerom na pankreasu, koji nije ni malo naivno oboljenje. Pre neki dan su me obavestili da je još jedan pacijent bio na pretragama i da su mu rekli da se kancer potpuno povukao“, pričao je Azarić za Kurir u septembru prošle godine. „Zatim smo imali primer deteta koje je imalo autizam i nije nikako pričalo. Devojčica je posle samo mesec dana uzimanja leka počela da izgovara reči, a neke i da spaja”, nastavio je Azarić da ređa svoje “uspehe”.

Petar Jeremić iz Saveta za štampu kazao je za Raskrikavanje da su mediji promovisanjem i nesuprostavljanjem Azariću prekršili odredbe Kodeksa novinara Srbije kojima je zabranjeno da se u medijima šire lažne nade i da se slepo veruje izvoru koji očigledno sledi svoj interes prilikom davanja informacije.

„Mediji nisu smeli na taj način promovisati nadrilekarstvo“, kaže Petar Jeremić za Raskrikavanje. „Svaki profesionalni novinar i urednik, kome je interes svojih čitalaca i gedalaca na prvom mestu, bi se potrudio da od Azarića zatraži dokaze za tvrdnje koje iznosi“.

On kaže da je Savet za štampu u prošloj godini zabeležo veliki broj oglasa za nemedicinske preparate koji su predstavljeni kao tekstovi, što čitaoce dovodi u zabludu da je reč o novinarskom, a ne o plaćenom sadržaju.

Svoje zvanje doktora Azarić je, prema sopstvenim rečima, stekao na Institutu za prirodnu medicinu čiji je direktor Miroljub Petrović poznat po kovanici „Pod mač bato“ koju je iskoristio govoreći kako bi iskorenio homoseksualizam u Srbiji.

Sedište ovog Instituta je u Njujorku, a adresa na kojoj je fakultet registrovan u Srbiji ne postoji. Na sajtu Instituta piše da se studiranje odvija onlajn, a priložene su i cene školarine.

Za 400 evra možete postati nutricionista i herbalista, za 600 evra kiropraktičar, magistar prirodne medicine za 1100 evra, a titulu doktora dobijate za 1250.

Studiranje se odvija onlajn, nije vremenski ograničeno, a diploma stiže na kućnu adresu.

Alen Azarić je u decembru prošle godine osnovao i Fondaciju „Za bolji život - dr Alen Azarić" u kome je predsednik Upravnog odbora njegov otac protiv koga se takođe vodi postupak zbog krivičnog dela nadrilekarstvo i nadriapotekarstvo.
  Manipulisanje činjenicama
Orkestriran napad tabloida na Vladimira Obradovića: „Đilasovac se švrćka po Londonu“
Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda na listi „Srbija protiv nasilja“ ovih ...
  Manipulisanje činjenicama
Američki magazin kritikovao kulturu nasilja i vlast u Srbiji, tabloidi: „Hvale Vučića na sva usta“
Portali u Srbiji su objavili da „ugledni američki magazin The Atlantic hvali Vučićeve poteze ko...
  Pristrasnost
Vučić sprečio Treći svetski rat? Propaganda.
Brojni prorežimski portali su danas preneli delove teksta izraelskog lista Jerusalim Post u kome se...
Alen Azarić
tabloidi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: