raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 13.02.2024. (Viber)
Mejl dr Faučiju kao „dokaz” da je Kovid-19 biološko oružje
14.02.2024.    Stefan Kosanović    Foto: Commons Wikimedia/Bluerasberry
U Viber grupama u Srbiji opet su podgrejane teorije zavera o Kovidu-19 kao biološkom oružju. Ovog puta za tu tvrdnju koristi se običan mejl koji je dr Entoni Fauči, tadašnji vodeći američki epidemiolog, dobio na početku pandemije na svoj mejl. Reč je o poruci jednog teoretičara zavere koji je sa dr Faučijem podelio navodni dokaz da su naučnici veštački stvorili virus. U mejlu je zapravo samo kopirao pasus iz istraživanja Univeziteta u Pensilvaniji od pre skoro 20 godina.
U Viber grupi „Kovid - biblioteka”, koja broji više od 3200 članova, nedavno je objavljen skrinšot mejla koji navodno predstavlja dokaz nastanka „biološkog oružja Covid-19", a koji je na početku pandemije virusa korona izvesni Adam Gartner poslao bivšem glavnom savetniku predsednika SAD-a i direktoru Nacionalnog insituta za alergije i zarazne bolesti dr Entoniju Faučiju.

U pitanju je stara vest o kojoj su još pre nekoliko godina pisale i kolege iz USA today. Međutim, do danas se sadržina tog mejla zloupotrebljava kako bi se dokazalo da je virus veštački stvoren.

Šta je zapravo istina?

Mejl je Fauči dobio od Adama Gartnera, samoproglašenog nezavisnog istraživača koji za sebe kaže da nije lekar ili profesor, a njegova veb-stranica sadrži odricanje od odgovornosti da njen sadržaj ne treba korsitit kao medicinski savet.

Ono što je Adam Gartner poslao dr Faučiju je zapravo „recept”, odnosno navodna formula za proizvodnju biološkog oružja s virusom korona. Međutim, identična formula može se pronaći u naučnom radu Univerziteta u Pensilvaniji objavljenom još 2005. godine u kom su naučnici istraživali karakteristike virusa korona, a ne specifično virusa koji je godinama kasnije izazvao svetsku pandemiju. Naime, pandemiju Kovid 19 izazvao je potpuno novi virus korona. Ali je pre toga u svetu izolovan veliki broj virusa korona, koji su u prošlosti takođe izazivali, najčešće, respiratorne epidemije i bolesti.

Istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji je objavljeno upravo nakon jedne takve epidemije – SARS iz 2003. godine. U to vreme, naučnici su pokušavali da pronađu način da blokiraju aktivaciju šiljastog proteina SARS-CoV kao potencijalno terapiju za teški akutni respiratorni sindrom izazvan virusom korona.

Dva autora ove studije za USA today su potvrdila da čestice virusa korišćene u eksperimentu ne sadrže genetski materijal iz virusa korona, da materijal koji je korišćen ne može da se replikuje, što znači da ne mogu proizvesti infekciju, te da samim tim opisano stvaranje bilološkog oružja ovim ogledom nije moguće.

Paradoksa radi, teoretičari zavera koriste ovaj mejl da „pokažu” da je korona virus stvoren veštački, ali do njega je došlo nekoliko novinara iz uglednih američkih redakcija 2021. godine, poput Vašington posta i CNN-a. Oni su želeli da istraže i čitaocima prikažu na koji način je čeoni čovek pandemije u SAD upravljao krizom.

Tokom jula iste godine na društvenim mrežama su se proširile pogrešne informacije da su mejlovi dr Faučija „procureli” u javnost, a teoretičari zavere su izdvojili mejl Adama Gartnera i predstavili ga kao dokaz da je Covid-19 „biološko oružje”.
  Manipulisanje činjenicama
Paraliza dece koja su preležala kovid retka, suprotno pisanjima tabloida
„ISTRAŽIVANJE IZ ENGLESKE LEDI KRV U ŽILAMA: Korona može da prouzrokuje paralizu kod dece”...
  Teorija zavere
Rotšildi nisu patentirali testove za Covid-19 još 2015. godine
Kad spojite pandemiju koronavirusa i prezime „Rotšild“ dobijete savršenu teoriju zavere. Ovih ...
  Teorija zavere
Kovid 19 nije najavljen u knjizi „Novi svetski poredak”, niti ga je pripremila Rokfeler fondacija
Na telegram i vajber grupama na srpskom jeziku ovih dana je reciklirana teorija zavere o tome da je ...
Fauči
Virus korona
Pandemija
Kovid-19
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: