raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 11.07.2022. (Tviter)
Mila Alečković tvrdi da su Holanđani zapalili fabriku hrane na bazi insekata
20.07.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/LoggaWiggler
Psihloškinja, ali i poznata teoretičarka zavera Mila Alečković je na Tviteru podelila fotografiju za koju tvrdi da pokazuje požar u fabrici hrane na bazi insekata u Holandiji. Međutim, fotografija je stara više od godinu dana i nema veze sa Holadnijom.
„B U M ! Bill Gejtsova fabrika hrane na bazi insekata zapaljena i unistena u Holandiji ! Digli se cak i mirni Holandjani!”, objavila je Mila Alečković na svom tviter profilu, a objava je vrlo brzo sakupila stotine lajkova.

   


Tvit Mile Alečković je retvitovan nekoliko desetina puta, a u jednom od komentara se ironično navodi „e, tačno će ovi holandski seljaci i farmeri da dovedu svet do gladi. Evo, počeli da uništavaju fabrike koje prave HRANU od crva, buba i drugih smrdi-buba”.

Jednostavnom pretragom na internet pretraživaču možemo utvrditi da je ista fotografija objavljena na primer, na sajtu BBC-a pre više od godinu dana - 19. maja 2021. godine, a reč je o požaru u skladištu nameštaja u Bredfordu u Velikoj Britaniji.

„Ogroman požar u trospratnom skladištu nameštaja je primorao stanovnike da napuste svoje domove i prekinuo struju u poslovnim prostorima i stanovima”, pisao je tada BBC.

BBC je ovu fotografiju prethodno preuzeo sa tviter naloga koji je objavljivao i druge fotografije i snimke u vezi sa pomenutim požarom.

Međutim, nedavno je zaista došlo do požara u zgradi holandske kompanije Piknik. Nije u pitanju fabrika hrane na bazi insekata, kako to tvrdi Mila Alečković, već kompanija za kupovinu namirnica onlajn. Konkretna zgrada je korišćena za pakovanje namirnica za isporuku.

Nakon požara su se pojavile brojne dezinformacije uz tvrdnje da je reč o fabrici za sintetički uzgoj mesa čiji je vlasnik Bil Gejts.

Kako je utvrdio AP, pomenuti objekat nije fabrika koja proizvodi meso, već je reč o kompaniji za distribuciju i prodaju hrane, uz promovisanje održivog i ekološkog poslovanja.

Tačno je da je Gejts investirao u ovu kompaniju 2021, ali kako tvrde iz kompanije Piknik, Gejts ne upravlja njome niti je njen većinski deoničar.

Osim Mile Alečković, tvrdnju da je zapaljena Gejtsova fabrika objavljena je i na sajtu Dnevna doza Beograda.

Protesti u Holandiji


Kako piše Dojče vele, holandski farmeri već neko vreme protestuju zbog plana Vlade ove zemlje da do 2030. godine u velikoj meri smanji emisiju azota. To znači da bi moralo da dođe do velike redukcije stočnog fonda, što direktno pogađa stočare.

„Napetost u zemlji može da se seče nožem nakon više sedmica protesta farmera. Već su bivali blokirani autoputevi, na ulicama i pred vladinim zgradama u Hagu su traktori i krave, paljene su bale sena, pred kućama političara prskano stajsko đubrivo”, novodi Dojče vele.

Ono što je ipak činjenica jeste da se u Holandiji insekti zaista uzgajaju, ali to je trend koji nije novi. Tako je recimo 2019 otvorena farma insekata „Protiks“, koja uzgaja crnu vojničku muvu i koja se potom prerađuje u stočnu hranu. 2019. je kako navodi Dojče vele u Holandiji imalo 25 farmi na kojima se uzgajaju insekti.

Inače, Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) predviđa porast stanovništva do 2050. godine, a s obzirom da će biti potrebno više hrane, smatraju da jestivi insekti mogu biti potencijalni izvor proteina i za ljude.
  Dezinformacija
Holandski parlament nije izglasao da se Srbiji uvedu vize
Brojni mediji su prethodnih dana objavili da je parlament Holandije usvojio rezoluciju kojom traži ...
  Dezinformacija
„Antiglobaliste“ sa društvenih mreža zaprepastila statua dvopolne osobe
Statua ljudskog bića sa ženskim grudima i muškim polnim organom već pet godina stoji u centru ho...
  Analiza
Tempirane bombe: Holandski dokumentarac o srpskim muškarcima razbesneo dijasporu
Dokumentarni film o tome „kako je biti muškarac u Srbiji, zemlji koja je izgubila rat“, emitova...
Holandija
požar
Bil Gejts
insekti
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: