raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 10.05.2019. (Informer)
Mladi protiv Evrope, al samo u Informeru
10.05.2019.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay
90 odsto maturanata nije za ulazak Srbije u EU, ne trpe njihova poniženja, a većina njih uverena je da nikada nećemo imati nikakvu korist od ulaska u EU, piše Informer, dan posle Dana Evrope. U organizaciji Građanske inicijative na čije se istraživanje Informer poziva kažu da je ovaj provladin tabloid njihove podatke pogrešno interpretirao, a neke i potpuno izmislio.
U istraživanju Građanskih inicijativa (GI) objavljenom prošlog meseca o efektima nastave Građanskog vaspitanja analizirani su, između ostalih, i stavovi učenika koji se tiču njihovog odnosa prema Evropskoj uniji. U istraživanju se zaista navodi se da su „mladi u dobroj meri evroskeptici“.

Međutim, Maja Stojanović, direktorka GI navodi za Raskrikavanje da pitanje da li ste za ulazak u EU u ovom istraživanju nije ni postavljeno.

Kako se u glavnim nalazima istraživanja navodi „na pitanje koliko je po njihovom mišljenju važno za Srbiju da postane članica EU - samo 11 odsto njih je rekao da im je vrlo mnogo važno, a 25 odsto je odgovorilo sa nimalo“.

„Tačno pitanje na koje su učenici odgovarali u okviru ovog istraživanja glasi: Koliko je po tvom mišljenju za Srbiju važno da postane članica Evropske unije, pri čemu je trebalo na skali od nimalo do mnogo da izraze svoje mišljenje. Odgovori učenika na ovo pitanje su sledeći: Vrlo mnogo – 11%; Mnogo- 15%; Osrednje – 35%; Malo – 14%; Nimalo – 25%“, navode u GI za Raskrikavanje.

„Takođe, informacija da četvrtina učenika smatra da za Srbiju nimalo nije važno da postane članica EU je tačna, ali Informer dodaje netačan podatak da učenici veruju da to građanima neće doneti bolji život. Ova informacija je izmišljena i ne nalazi se u istraživanju“, navode u GI.

   


Informer je u spornom tekstu naveo i da su sami đaci naveli da vide napor države Srbije da ih zadrži u zemlji, kao i stalan rast plata, životnog standarda, nove investicije i konstantno otvaranje novih radnih mesta. „Sve to doprinelo je da mladi u Srbiji sada veruju da nam ne treba Evropa da bismo živeli lepo“, zaključuje ovaj prodržavni tabloid.

U GI navode da je i ovaj podatak potpuno izmišljen. „Ovaj deo teksta je problematičan jer deluje kao da je to stav učenika koji su učestvovali u istraživanju što je netačno. Ispitani učenici nisu imali ovakve komentare i tih informacija u istraživanju Građanskih inicijativa nema“.

Direktorka GI Maja Stojanović kaže za Raskrikavanje da je razlog ovakvom tekstu prilično očigledan - udara se kontra proevropskim stavovima koje smo mogli da čujemo od državnih zvaničnika ovih dana.

„Dan nakon što je Vučić imao govor o EU u Tirani, Informer stavlja u usta dece da eto Vučić hoće u EU, al deca neće. Mislim da se nikada ovako nešto nije desilo - da se antievropski stavovi državnih analitičara stavljaju u usta deci“, navodi Stojanović.

Šta je Informer izostavio da prenese?

U tekstu Informera ipak se nije našlo mesta za neke druge stavove mladih. Na primer o poverenju u institucije gde se navodi da najmanje poverenja mladi imaju u republičku Vladu.

Naime, u istraživanju GI se navodi i da učenici/ce pokazuju veoma nisko poverenje u institucije državne i lokalne vlasti, a najviše poverenja imaju u sebe, porodicu, prijatelje i versku instituciju.

   Grafika iz istraživanja GI


Prema mišljenju učenika kako se navodi u tom istraživanju za demokratiju je važno pre
svega da su građani/ke politički obrazovan, a skoro polovina njih misli i da je bitno da
političke stranke imaju različite stavove o društvenim problemima (46%) i da na vrhu društvene
lestvice budu najuspešniji (47%).

Najznačajnije lične vrednosti mladih su lična sloboda (87%), pravda (88%), porodica (87%), prijatelji (88%), privatnost (85%) i slobodno vreme (86%).

Socijalna distanca prema pripadnicima drugih etničkih i manjinskih grupa generalno nije izražena, ali postoji prema Albancima (36% ne prihvata odnos prijateljstva), pripadnicima
LGBT populacije (41%), osobama obolelim od SIDE (40%).
  Manipulisanje činjenicama
Kocijančič nije rekla da „neće biti balkanskog proleća“
Nakon pisanja domaćih medija pretvođenih Tanjugom da je visoka predstavnica EU Maja Kocijančič i...
  Vest
EU usvojila direktivu protiv SLAPP tužbi, u Srbiji - ništa
Pre dva dana je u Evropskom parlamentu usvojena tzv. anti-SLAPP direktiva, uputstvo za države član...
  Lažna vest
Muškarci sa viralne fotografije na X nisu učestvovali u tuči sa Srbima u Nemačkoj
Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Engleske rezultatom 1:0 u svojoj prvoj utakmici na E...
Evropska Unija
mladi
Građanske inicijative
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: