raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 02.06.2021. (Srbijadanas.com)
Ne, Zemlji ne preti asteroid „Bog haosa“ koji će nas istrebiti
02.06.2021.    Marija Vučić    Foto: Pixabay, 9866112
Portal Srbijadanas.com objavio je klikbejt naslov o asteroidu nazvanom „Bog haosa“ koji leti ka Zemlji, spreman da nas istrebi i da odbrane nema. To nije tačno - ovaj asteroid jeste prošao pored planete početkom marta, ali naučnici ne očekuju da će predstavljati bilo kakvu pretnju po Zemlju makar u narednih 100 godina.
„ISTREBIO JE DINOSAURUSE, SAD SE SPREMA DA ISTREBI NAS - BOG HAOSA! Ka planeti leti asteroid, a odbrane nema (VIDEO)“, naslov je na ovom portalu, uz dramatičnu fotografiju meteora koji se sudara sa planetom.
   


Ako izuzmemo da nema nikakve logike da u Zemlju opet udari isti asteroid koji je već pao i istrebio dinosauruse pre više od 60 miliona godina, ni ostatak teksta nema mnogo uporišta u činjenicama.

Navode da je članak o asteroidu nazvanom „Bog haosa“ na Tviteru podelio preduzetnik i vlasnik kompanije „Tesla“ Ilon Mask, ali ne da je njegov tvit iz 2019. godine, da je u međuvremenu asteroid već prošao pored Zemlje, kao i činjenicu da i sam Mask nije tvrdio da će „Bog haosa“ uopšte pasti na tlo. On je tada rekao da ne brine o ovom konkretnom asteroidu, ali da će „veliki kamen na kraju udariti u Zemlju, a mi trenutno nemamo odbranu protiv toga'.

Ono što je Mask rekao teorijski i hipotetički, Srbijadanas.com uzima kao osnov za tekst u kome tvrdi da je život na Zemlji pri kraju, ali ne nudi baš nikakve dokaze za tu tvrdnju. Naprotiv - navode da će prema naučnim proračunima ovaj asteroid za deset godina proći blizu Zemlje, ali ne i da će udariti u nju.

Istina je da je asteroid Apofis, kolokvijalno nazvan „Bog haosa“ po istoimenom egipatskom božanstvu podzemnog sveta, otkriven još 2004. godine. Naučnici su ostanovili da je dug oko 340 metara i da zaista može da predstavlja rizik po čovečanstvo, s obzirom na to da je procenjeno da će proći opasno blizu gravitacionog polja naše planete tokom 2029. godine.

U međuvremenu se tokom godina nastavilo sa posmatranjem ovog asteroida i proračunavanjem njegove trajektorije, pa je nauka ustanovila da rizik od sudara 2029. ipak ne postoji, kako se navodi na sajtu NASA.

Doskora se rizičnom smatrala i 2068. godina, kada će Apofis opet proći blizu planete, ali je i taj rizik odbačen u martu ove godine. Tada su naučnici iskoristili blizinu asterioda od 17 miliona kilometara da ga dodatno prouče i donesu nove zaključke.

„Uticaj iz 2068. godine više nije u domenu mogućnosti, a naši proračuni ne pokazuju rizik od udara u narednih 100 godina minimum“, navodi se na sajtu NASA.

Sledeći susret sa Apofisom nas, prema naučnicima iz NASA, očekuje 13. aprila 2029. godine kada će se približiti Zemlji na čak 32.000 kilometara. Moći će da se vidi sa istočne Zemljine hemisfere bez teleskopa. Osim za obične ljude, ovaj susret će biti poslastica i za naučnike - kako navodi NASA, taj događaj se iščekuje sada kao naučni kuriozitet, a ne i kao bilo kakva opasnost po planetu.

„Kada sam počeo da radim sa asteroidima na fakultetu, Apofis je bio primer opasnog asteroida. Postoji određeni osećaj zadovoljstva zbog toga što je skinut sa liste rizičnih asteroida i radujemo se onome što ćemo otkriti u tom bliskom susretu 2029. godine“, rekao je za sajt NASA naučnik Dejvid Farnokija.

Trenutno je na NASA listi teorijski rizičnih asteroida njih 22, za koje se predviđa da mogu biti opasni po Zemlju u narednih 100 godina. Do marta je na listi bio i sam Apofis. Kako se navodi na sajtu, ova lista se redovno ažurira i sa nje se skidaju oni asteroidi za koje se u međuvremenu proceni da ipak ne predstavljaju nikakav rizik.
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: U februaru iznošenje završnih reči
Suđenje bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za pa...
  Dezinformacija
Video muslimana koji se mole nije nastao u Parizu nego u Moskvi
Hiljade ljudi koji klanjaju na ulici dok se u pozadini čuje islamska molitva, prikazuje video od po...
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Prvobitni iskaz okrivljenog koji inkriminiše Simonovića ostaje među dokazima
U današnjem nastavku suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sud je odbacio predlog...
Asteroid
NASA
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: