raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 14.06.2022. (Nulta tačka)
Nemački parlament nije utvrdio da su mere protiv korone bile besmislene
14.06.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Maxim
Na antivakserskom portalu Nulta tačka, pojavio se naslov „Izveštaj stručnog ODBORA NEMAČKOG PARLAMENTA: Ne postoje dokazi da su mere protiv COVIDA učinile išta dobro“. Ko je poželeo da ode dalje od naslova u želji da sazna detalje, otvorio je tekst iz koga ništa nije jasno i koji je zapravo prevod sa anonimnog antivakserskog bloga iz Nemačke. Taj autor bloga se poziva na članak nemačkog lista Zidojče Cajtung u kome se ova tvrdnja o izveštaju nemačkog Bundestaga ne nalazi.
Tekst o izveštaju nemačkog parlamenta na portalu Nulta tačka je prenet sa bloga Eugyppius, koga je engleski Gardijan uvrstio u jedan od antivakserskih kanala koji zarađuju stotine hiljada dolara preko njuzletera u kojima šire dezinformacije o vakcinaciji i koronavirusu.

U nepotpisanom tekstu „Nacrt izveštaja ekspertskog komiteta Bundestaga navodi da nema dokaza da su zabrane kretanja ičemu služile“ analizira se tekst novinarke Zidojče Cajtunga, Kristine Bernt, koju autor teksta naziva „čuvenim hipohondrem“.

Bernt je, inače, novinarka koja više od dve decenije piše o medicini za ovaj nemački list, a osim što je novinarka, ona je i doktorka. Kako se navodi na sajtu Zidojče Cajtunga, završila je studije biohemije a doktorirala u Nemačkom centru za istraživanje raka.

U tekstu na koji se poziva anonimni bloger novinarka Zidojče Cajtunga piše da komisija eksperata još uvek radi na izveštaju o tome koje su mere protiv koronavirusa imale smisla, a koje ne. Tekst ovog nacrta, u koji je ona imala uvid, već se, kako kaže, kritikuje u stručnim krugovima.

Dakle ne samo da pomenuti izveštaj nije ni završen, već je i predmet kritika, tako da se naslov „Izveštaj odbora nemačkog parlamenta: Ne postoje dokazi da su mere protiv COVIDa učinile išta dobro“ može oceniti kao manipulacija. Iz njega čitalac zaključuje da je nemačka država nedvosmisleno utvrdila da su mere bile besmislene, da je reč o završenom izveštaju i decidiranim, utemeljenim zaključcima.

Ništa od ovoga nije tako, a pitanje je, sudeći po tekstu Zidojče Cajtunga, kako će uopšte izgledati izveštaj tog stručnog dela, s obzirom na postojeće kritike.

Kako piše Bernt, u postojećem nacrtu se kritikuje to što je poglavlje o korona-merama loše napisano, odabrana je jednostrana naučna literatura, prenaglašene su posledice ovih mera i mnogi važni aspekti su izostavljeni.

„Ovim treba potvrditi unapred stvoreno negativno mišljenje o merama protiv koronavirusa, rekli su razni stručnjaci iz virusologije i epidemiologije Zidojče Cajtungu“, piše ovaj nemački medij.

Izveštaj, prema navodima Zidojče Cajtunga, počinje konstatacijom da Nemačka nije dobro prošla kroz pandemiju, a ne pominju se relevantne studije koje Nemačkoj daju dobre ocene u suočavanju sa pandemijom. Postoje problemi i sa literaturom.

„Na brojnim mestima uopšte nema bibliografije već samo umetnuto REF (...). Stručnjak koji ne želi da bude imenovan kaže da izgleda kao da još uvek traže pravu referencu. Jer uvek možete pronaći studije koje podržavaju neko mišljenje“, piše ovaj list.

Čak i referisanje na konkretnu literaturu, ističe Bernt, ne prolazi bez problema i ponekad su pogrešno predstavljene u ovom izveštaju koji Nulta tačka uzima kao potpuno kredibilan.

„Tvrdi se da čak ni SZO u izveštaju iz marta 2019. godine nije preporučila široka ograničenja kontakta i kretanja stanovništva zbog nedostatka naučnih dokaza u slučaju pandemije gripa. Međutim, izveštaj kaže suprotno. Čak i tokom umerene pandemije gripa, SZO izričito preporučuje izbegavanje gužve, zatvaranje škola i maske (...)“, navodi ova novinarka i kaže da autori istraživanja moraju ovome da pristupe nepristrasno, da pogledaju sve relevantne studije, da bi izveštaj imao smisla i bio koristan za buduće pandemije.

Ovu komisiju, inače, čine stručnjaci iz različitih oblasti (medicina, pravo, elektrotehnika) od kojih polovinu predlaže nemačka vlada, a polovinu skupština.

Raskrikavanje je, inače, već pisalo o portalu Nulta tačka, odnosno dezinformacijama - pre svega u vezi sa vakcinama - koje se tamo svakodnevno mogu naći.

Kako se navodi na samom sajtu, Nulta tačka osnovana je 2019. godine „kao prezentacioni vebsajt jedne nezavisne produkcije koja se od samog starta susrela sa „novim normalnim“ u šta spadaju pritisci cenzure, represije i lažnih vesti“.

Osnivač i urednik ovog portala je Mario Bojić, čovek koji je poznat u svetu Jutjuba sa svojim kanalom „Mario Zna“ pokrenutim 2018. godine.

Na ovom kanalu, koji ima skoro 100.000 pretplatnika i dosad 10 miliona pregleda, često gostuju ljudi poznati po teorijama zavere i neutemeljenim antivakserskim stavovima - kontroverzni pulmolog Branimir Nestorović, teoretičari zavere Saša Borojević i Mila Alečković, ginekolog Borislav Antonijević koji se zalagao za upotrebu ivermektina protiv koronavirusa, vođa antimigrantskog pokreta „Narodne patrole“ Damnjan Knežević, Semir Osmanagić, čovek poznat po teoriji o bosanskim piramidama…

U opisu svog kanala, Mario Bojić navodi da je svet pod cenzurom i da će sa svojim gostima svakodnevno diskutovati o temama koje su zabranjene u mejnstrim medijima.

„Želim da vam se zahvalim na praćenju i obećavam vam ono što nigde nećete ni čuti ni videti, a ono najbitnije je da će to biti ISTINA”, navodi se.

Na kanalu se osporava vakcinacija, promovišu se nepriznati načini lečenja koronavirusa poput lečenja ivermektinom, otkriva se „istina“ o „tajnom planu SZO-a“, priča se o „krahu duboke države“, Bil Gejtsu, globalizmu, „žigu zveri“ i ostalim sličnim temama.
  Dezinformacija
3.000 evra za migrante - dezinformacija svetskih i domaćih medija
Novinska agencija Asošijeted pres (AP) objavila je 3. decembra netačnu vest o dodeli novca migrant...
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
Nemačka
Koronavirus
Saša Borojević
Mila Alečković
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: