raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 10.06.2020. (Kurir)
Neutemeljene tvrdnje tabloida da je student iz Crne Gore „doneo koronu” u domove
11.06.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Studentski centar
„Novi šamar! Srbima i dalje brane ulaz, a njihov student nam doneo koronu!“, naslov je teksta u dnevnom listu Kurir ispod koga je objašnjeno da iako „komšije tvrde da nemaju zaraženih od 5. maja, ispostavilo se da je koronavirus u beogradski studenski dom uneo student iz Crne Gore“. Međutim, osim što mediji koji su objavili ovu informaciju ne nude nikakve dokaze, epidemiolog studentske poliklinike Mila Paunić rekla je za Raskrikavanje da su svi studenti koji su pozitivni na virus korona iz Srbije.
Studentski centar Beograda potvrdio je pre nekoliko dana da je do tog trenutka troje studenata iz doma Karaburma pozitivno na virus korona, dok je još 20 izolovano jer su bili u kontaktu sa inficiranim studentima. Nedugo potom su se u medijima pojavile tvrdnje da je jedan od zaraženih studenata iz Crne Gore i da je on „uneo koronu u studentski dom”.

Na pitanje Raskrikavanja da li su gore navedene tvrdnje istinite, iz Studentskog centra rekli su da „informacije koje sadrže lične podatke o studentima nisu u mogućnosti da javno iznose”.

Ipak, epidemiolog Studentske poliklinike, Mila Paunić izjavila je za Raskrikvanje da su svi zaraženi studenti iz Srbije i da je njihovo stanje stabilno.

U Beogradu je do sada zabeleženo 10 studenata pozitivnih na virus korona. Njih šestoro je iz studentskih domova, a četvoro živi u stanovima. Svi su imali blage simptome i adekvatno su zbrinuti, potvrdila je jutros doktorka Paunić za Raskrikavanje.

Čini se da su mediji iskoristili neutemeljenu tvrdnju o zaraženom crnogorskom studentu, kako bi kritikovali Crnu Goru jer se Srbija još uvek nije našla na listi zemalja čiji građani mogu da uđu u ovu državu.

O tome svedoče drugi naslovi koji su se pojavili na portalima brojnih medija:

Alo: „OVO JE DOKAZ DA PODGORICA LAŽE! Student iz Crne Gore došao u Beograd i greškom otkrio najveću prevaru Mila Đukanovića!”

Kurir: „CRNOGORCI TVRDE DA NEMAJU ZARAŽENIH OD 5. MAJA, a u dom Karaburma KORONU DONEO STUDENT IZ CRNE GORE!”

Srbija Danas: „MLADIĆ IZ CRNE GORE NULTI PACIJENT. Doneo zarazu u STUDENTSKI DOM Karaburma, niko nije imao SIMPTOME”

Večernje novosti: „Milov režim proširio listu zemalja kojima je dozvoljen ulaz u Crnu Goru:Za Srbiju i DALJE NEMA MESTA”

Informer: „SRAMNO! CRNOGORCI TVRDE DA NEMAJU ZARAŽENIH OD 5. MAJA, a u beogradski studentski dom KORONU DONEO MUŠKARAC IZ CRNE GORE!”

Naime, prema podacima sa sajta Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u ovoj državi poslednji oboleli od virusa korona zabeležen je 5. maja, a kasnije je vlada Crne Gore objavila listu zemalja čiji državljani mogu da uđu u zemlju. Glavni kriterijum je kako tvrde epidemiološka situacija u tim državama. Lista se ažurira, ali se na njoj još uvek ne nalazi Srbija.
  Dezinformacija
Potpredsednik kompanije Fajzer nije uhapšen, ova tvrdnja potiče iz satirične vesti
Lažna vest da je izvršni potpredsednik američke kompanije Fajzer uhapšen nakon što su objavljen...
  Lažna vest
Španija sudi ministru zdravlja jer je utvrđeno da je „kovid biološko oružje“? Netačno.
Poznata teoretičarka zavere Mila Alečković na Tviteru je objavila da je Španija deveta zemlja ko...
  Dezinformacija
Pojava hepatitisa među decom nema veze s vakcinama protiv kovida
Portal Nulta tačka objavio je tekst o „epidemiji hepatitisa kod dece“ koja je aktivna u nekolik...
Koronavirus
Beograd
Srbija
studenti
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: