raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Nije istina da Japan zabranjuje upotrebu kovid vakcina
09.04.2024.    Milica Ljubičić    Foto:Pixabay/torstensimon
Poslednjih dana društvenim mrežama se dele netačne tvrdnje da Japan zabranjuje vakcine protiv kovida,”. Ono što je novina je da je Vlada Japana odlučila da ukine besplatnu kovid vakcinaciju za sve stanovnike od početka aprila 2024. To znači da će građani koji žele da ih prime morati da pokriju troškove vakcinacije. Država će, međutim i dalje obezbeđivati vakcine za određene starosne grupe.
„Japan je upravo zabranio Covid mRNA vakcine za javnu upotrebu i pozvao druge nacije da slede njihov primer nakon što je zvanična vladina studija povezala vakcinaciju sa velikom iznenadnom smrću u zemlji”, navodi se u objavi na Vajber grupi „Istinom protiv plandemije” uz fotografiju iz 2022. na kojoj premijer Japana, Fumio Kišida prima vakcinu.

   Foto: Vajber grupa Istinom protiv plandemije


Tvrdnje u objavi koja inače nekoliko nedelja kruži na društvenim mrežama i na stranim jezicima, međutim, nisu tačne.

Na sajtu japanskog Ministarstva zdravlja u odeljku o vakcinaciji protiv kovida, nigde se ne navodi da je vakcina protiv kovida zabranjena, šta više, mogu se pronaći informacije o samoj vakcinaciji, dostupnim vakcinama, njenim benefitima i nus pojavama.

Novina je da su vlasti u Japanu odlučile da vakcine protiv kovida prestaju da budu besplatne za sve građane od početka aprila 2024. godine. O ovoj odluci je više japanskih medija pisalo još u toku prošle godine.

Ni u tim člancima se ne navodi da Japan zabranjuje vakcinu protiv kovida, naprotiv, navode da se razmatra da za ljude u visokom zdravstvenom riziku, kao i za one preko 65 godina uvede rutinska vakcinacija, dakle da je primaju redovno i da deo tih troškova pokriva država. Građani koji imaju manje od 65 godina takođe će i dalje moći da prime vakcinu, ali o svom trošku.

Na sajtu japanskog Ministarstva zdravlja nalazi se obaveštenje da se od 1. aprila 2024. godine vakcine protiv kovida svrstavaju u rutinsku vakcinaciju. To znači da će lokalne samouprave omogućiti redovne vakcinacije u jesen i zimu za starije od 65 godina i za osobe starosti između 60 i 64 godine sa određenim zdravstvenim oboljenjima.

U netačnoj objavi sa društvenih mreža se takođe navodi i da je vakcinacija „zabranjena” zbog „zvanične Vladine studije” koja je vakinaciju povezala sa porastom iznenadnih smrti u zemlji.

Nigde se, međutim ne navodi o kakvoj studiji je reč.

Rojters je nedavno proveravao ove tvrdnje i ustanovio je da potiču iz jednog rada koji nije zvaničan, niti izveštaj Vlade Japana. U njemu se ukazuje na zabrinutost da bi transfizija krvi onih koji su vakcinisani protiv kovida ili koji pate od produženog kovida mogla da bude štetna za one koji tu krv primaju.

U tom dokumentu se vakcine protiv kovida konstantno nazivaju „genetskim vakcinama”, što one nisu. A može se videti i da je reč o „pre-print” izdanju, što znači da nije prošlo recenziju, odnosno nije pregledano od stručne naučne zajednice.

Na sajtu Crvenog krsta u Japanu se jasno navodi da ljudi koji su vakcinisani protiv korone mogu da budu dobrovoljni davaoci krvi. U slučaju mRNA vakcina, potrebno je da pre davanja krvi prođe 48 sati od vakcinacije.

Sa druge strane, zaista zvanična studija objavljena prošle godine iza koje stoji Kjoto Univerzizet kaže da je efekat vakcinacije u 2021. u Japanu bio visok, te da je „program vakcinacije smanjio smrtnost od kovida za 97 odsto”.

„Tempo vakcinacije i prioritizacija primalaca vakcine bili su ključni za ublažavanje smrtnosti od kovida 19”, navodi se u zaključku ove studije.

U Japanu su trenutno dostupne vakcine protiv korone koje proizvode Fajzer i Moderna, a osim njih, japansko Ministarstvo zdravlja je u novembru prošle godine odobrilo i prvu domaću vakcinu protiv koronavirusa.

AFP koji je takođe nedavno proveravao ove tvrdnje, ukazuje da se pad broja stanovnika u Japanu beleži već duže od jedne decenije i da je posledica negativnog prirodnog priraštaja, te se ne može tvrditi da na to utiče vakicina protiv kovida.

  Lažna vest
Snimak divlje svinje koja napada snoubordere nije sa Jahorine, već iz Japana
Video-snimak na kom divlja svinja napada snoubordere u podnožju ski staze, koja se navodno nalazi n...
  Neutemeljeno
Ministarstvo negira da jedemo „radioaktivnu tunjevinu iz Fukušime“
Prošle nedelje je Udruženje potrošača „Efektiva“ objavilo da se na tržištu Srbije prodaje ...
  Dezinformacija
Bivši japanski premijer ubijen jer je dao građanima ivermektin? Netačno.
„Ubijeni japanski premijer nije sledio naredbe, vratio je 1,6 miliona doza vakcina i dao građanim...
Japan
Vakcine
Korona virus
Viber
Lažna vest
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: