raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 25.12.2017. (Srpski telegraf)
Odbrana jelke, drugi čin
27.12.2017.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Provladin tabloid „Srpski telegraf“ u tekstu „Otkrivamo sve laži o novogodišnjoj jelki“ navodi da je afera jelka „montirana“, da je njena cena manja od 83 hiljade evra, kao i da je na konkursu za nabavku novogodišnje jelke bilo još ponuda. Slične podatke uveče je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić na televiziji Pink. Nijedan zvaničan dokument, međutim, ne potvrđuje ove navode.
Srpski telegraf navodi:
Iza montirane afere o ceni beogradske novogodišnje jelke stoji namera da se pred izbore napadnu gradonačelnik Siniša Mali i vlast u Beogradu.   1  
1
Na samom početku nepotpisanog teksta tvrdi se da je „afera“ o ceni beogradske jelke montirana zbog beogradskih izbora. Izvora za ove tvrdnje nema. Slučaj nabavke preskupe plastične jelke okrio je portal Pištaljka. Iz dokumentacije koju su objavili vidi se da je jelka poreske obveznike koštala 83.000 evra kao i da je postavljena tri dana pre nego što je grad Beograd dodelio ugovor o nabavci jelke firmi „Keep Light“.

S obzirom da je vrh gradske vlasti odlučio da raskine ugovor upravo zbog cene od 83 hiljade evra što potvrđuje i odluka o dodeli ugovora, nije jasno ni zašto se tvrdi da je slučaj jelka „montiran“.
Srpski telegraf navodi:
Pre svega, cena od 83.000 evra, za koju je optužena gradska vlast, uopšte nije verodostojna, što jasno pokazuju dokumenta firme „Keep Light“, od koje je grad kupio jelku. Svi ukrasi na njoj, porezi i carina prema ovim papirima koštali su budžet prestonice 69.000 evra uz garanciju od 10 godina.   2  
2
O kojim dokumentima i papirima firme „Keep Light“ se radi nije naznačeno u tekstu.

U odluci o dodeli ugovora, zvaničnom dokumentu objavljenom na sajtu Uprave za javne nabavke, navodi se:

„Ugovor se dodeljuje ponuđaču - Keep light doo - Trgovačka 16a Beograd, u ukupnom iznosu od 8.310.000 bez obračunatog PDV-a, odnosno 9.972.000 sa obračunatim PDV-om, a saglasno Izveštaju o stručnoj proceni ponuda komisije za javnu nabavku“.

Dakle, cena jelke sa PDV-om jeste 83 hiljade evra.
Srpski telegraf navodi:
Na tenderu za ukrašavanje glavnog grada među ponudama je bila i estonska jelka, kao i poljska, koja košta 80.985 evra.   3  
3
U odluci koja je objavljena na portalu javnih nabavki piše da je na konkursu ponudu podneo samo „Keep Light“. O drugim firmama nije bilo reči.

Navodi se takođe: „Nakon pregleda i stručne ocene ponude, Komisija za javne nabavke je konstatovala da je ponuda ponuđača - Keep light doo - prihvatljiva“. U rečenici je korišćena jednina što dodatno dokazuje da je Komisija razmatrala i ocenjivala jednu ponudu.
Iako je gradonačelnik Mali najavio raskid ugovora sa firmom „Keep light“ na portalu javnih nabavki još uvek nema obaveštenja o tome.
  Vest
Pištaljka: Beograd za tri godine dao 1,6 miliona evra na oglašavanje
Tokom predizborne 2017. godine, Grad Beograd je za oglašavanje u dnevnim i nedeljnim novinama plati...
  Pristrasnost
24 sata dezinformisanja građana
Ako često listate i informišete se preko lista 24 sata možete samo da saznate da gradonač...
  Manipulisanje činjenicama
Alo pere gradsku vlast u slučaju „jelka“
Tabloid Alo u današnjem broju donosi vest da je kompanija „Kip lajt“ poklonila jelku na Trgu Re...
Grad Beograd
javne nabavke
novogodišnja rasveta
Pištaljka
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: