raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 10.07.2022. (Nulta tačka)
Opskurni portali šire netačne tvrdnje - da je dokazano da Fajzerova vakcina menja DNK
13.07.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/fernandozhiminaicela
Domaći portal Nulta tačka i hrvatski Epoha su panično objavili da Fajzerova vakcina menja ljudsku DNK, pozivajući se na studiju naučnika iz Švedske. Autori ovih tekstova se međutim nisu potrudili ni da potraže tumačenja studije, koja je objavljena u februaru ove godine. Studija je rađena u kontrolisanim laboratorijskim uslovima i u njoj su korišćene kancerogene ćelije jetre koje nisu reprezentativne za zdrave ljudske ćelije. Autori studije su još u martu saopštili da rezultati koje su dobili ne dokazuju da mRNK vakcina menja genetski materijal kod ljudi.
„Srušena još jedna teorija zavere. Švedska studija otkriva da Fajzerova vakcina ipak menja ljudsku DNK”, objavili su portali Nulta tačka i Epoha, koji su inače poznati po širenju lažnih vesti i dezinformacija o čemu je Raskrikavanje i ranije pisalo.

Ovi portali se u daljem tekstu pozivaju na studiju naučnika sa Lund univerziteta iz Švedske koja je objavljena krajem februara ove godine.

Nulta tačka i Epoha su koristili delove ove „alarmantne studije” navodeći da ona otkriva da „Fajzerova eksperimentalna mRNA Covid vakcina može da modifikuje DNK unutar ljudskog genoma.”

Ovi portali kao argument za svoje tvrdnje citiraju i samu studiju i to deo u kome autori i sami kažu da rezultati njihove studije izazivaju zabrinutost, ali ne i da menjaju ljudsku DNK.

„Naša studija pokazuje da se BNT162b2 može reverzno transkribovati u DNK u ćelijskoj liniji jetre Huh7, i to može izazvati zabrinutost da li se DNK izvedena iz BNT162b2 može integrisati u genom domaćina i uticati na integritet genomske DNK , što potencijalno može da posreduje genotoksičnim neželjenim efektima”.

Šta je mRNK?

mRNK (ribonukleinska kiselina) je skraćenica na engleskom za „messenger RNA“, što se prevodi kao informaciona RNK. Uključena je u sintezu proteina i formira se od DNK u procesu koji se naziva transkripcija. Uloga informacione RNK je da prenosi informacije o proteinima - od DNK (koji se nalazi u jedru ćelije) do ćelijske citoplazme.

Kako navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, Fajzer i Moderna su vakcine protiv kovida bazirane na informativnoj RNK virusa koja sadrži upustva za ćelije kako da naprave S protein, koji se nalazi na površini virusa SARS-CoV-2. Ovaj proces omogućava da telo kao odgovor na S protein stvara antitela koja će u slučaju zaražavanja koronom braniti organizam. Nakon dostavljanja „uputstva” informaciona RNK se razgrađuje. Ona ne ulazi u jedro ćelije gde se čuva genetski materijal, te nema uticaj i ne može menjati ljudske gene.

Iako do pojave korone javnosti nije bila preterano poznata, terapije bazirane na RNK tehnologiji se primenjuju od 1998. godine. Recimo lek spinraza koji se koristi za lečenje spinalne mišićne atrofije je baziran na RNK. mRNK vacine su takođe izučavane za grip, besnilo, zika virus.


Ovaj komplikovan rečnik, međutim, ne znači ono što ovdašnji portali tvrde - da je dokazano da Fajzerova vakcina menja našu DNK, niti autori studije to navode.

Naime, ono što je studija pokazala jeste da se u laboratorijskim uslovima in vitro (izvan ljudskog organizma) mRNK Fajzerove vakcine pretvorila u DNK (proces se zove reverzna transkripcija) unutar ćelije raka jetre.

S obzirom na to da je ova studija skrenula pažnju javnosti jer su njeni rezultati više puta pogrešno interpretirani na društvenim mrežama, autori studije su je dodatno pojasnili.

Tako je jedan od njih, Magnus Rasmusen objasnio da su ovi nalazi proučavani u eksperimentalnim uslovima u petrijevim posudama (posuda koja se koristi u laboratorijama). Dodao je da još uvek ne znaju „da li je konvertovana DNK integrisana u genom ćelije i ako jeste, da li ima posledice”.

Govoreći o ograničenjima ove studije, Rasmusen je ukazao da su „ćelije jetre u ovoj studiji genetski nestabilnije od naših ćelija jetre”.

Drugi autor studije, profesor Jang De Marinis je takođe ukazao da im nije poznato da li je ono što su primetili u ovoj ćelijskoj liniji moglo da se desi u drugim vrstama tkiva, te da to treba da ispitaju druge studije.

Autori su na kraju ukazali da nema potrebe da neko promeni odluku o vakcinaciji protiv kovida zbog ove studije.

Naučni portal za proveru činjenica Health feedback je objasnio zbog čega nije tačno da je ova švedska studija dokazala da mRNK vakcina menja ljudsku DNK.

Navode da je eksperimentalni sistem koji je u pomenutoj studiji koristio Lund univerzitet - veštački.

„Na primer, korišćene su ćelije raka jetre koje rastu u laboratoriji, koje nisu reprezentativne za zdrave ćelije ili ljudsko biće, da bi mogli da prouče da li je mRNA vakcina reverzno transkribovana. Rezultati studije se ne mogu primeniti na ljude”, navodi Health feedback.

„U teoriji, dok mRNA u vakcinama može biti pretvorena u DNK pomoću reverzne transkripcije, ne postoje naučni dokazi koji pokazuju da se ovaj proces dešava kod ljudi ili da dovodi do integracije DNK u genomu”.

Naučnici su, kako je objašnjeno, dodali određene doze Fajzerove vakcine u ćelije jetre koje su dobijene od hepatokarcinoma (kancer jetre), te su ispitivali uticaj vakcine i mogućnost reverzne transkripcije, do koje je došlo.

Health feedback napominje da „studija nije pokazala da je reverzno transkribovana DNK ušla u jedro ćelije (mesto gde se čuva DNK, aut.prim.). Eksperimentalni sistem je veštački i ne predstavlja normalne ćelije”.

Istraživač univerziteta u Kvinslendu Ris Peri je za Health feedback, analizirajući ovu studiju, ukazao da postoje tvrdnje koje je ova studija iznela, ali koje ni sama ne podržava.

„Rad samo pokazuje da je reverzna transkripcija mRNK moguća, ali ne dokazuje niti ukazuje gde se nastala DNK nalazi”, jedan je od Perijevih zaključaka.

Autori su hipotezu formirali na osnovu druge kontroverzne studije koja je u maju prošle godine objavljena na sajtu PNAS a koja je tvrdila slično - da se sekvence virusa mogu pretvoriti u DNK i integrisati u genom inficirane ljudske ćelije. Grupa naučnika je dovela u pitanje zaključke ove studije, ističući njene nedostatke, kao i nemogućnost da drugi naučnici ponove ove zaključke.

Inače, ova netačna interpretacija da je studija Lung univerziteta dokazala da mRNA vakcina menja ljudski genom širi se i na društvenim mrežama.


  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Dezinformacija
Nije istina da je kovid vakcina 98 puta opasnija od virusa
Tvrdnja da su vakcine protiv kovida 98 puta opasnije od preležane infekcije ubrzano se širi Tviter...
  Lažna vest
Koronavirus nije bakterija i ne može se izlečiti aspirinom
Lekari iz Singapura su izvršili obdukciju kovid pacijenata kojom su utvrdili da je kovid bakterija ...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Epoha
Kovid 19
Vakcina
DNK
Geni
Istraživanje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: