raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Ponovo odloženo suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije
01.12.2020.    Milica Ljubičić    Slavko Ćuruvija; Foto: Slavko Ćuruvija fondacija
Suđenje okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije ponovo je odloženo zbog bolesti jednog od članova sudskog veća, potvrđeno je Raskrikavanju u Višem sudu. Naredna ročišta zakazana su za 11. decembar, a potom i za 21, 22, 23. decembar.
Portparolka Višeg Suda Tatjana Tešić navela je za Raskrikavanje da je bolest člana sudskog veća, razlog odlaganja ročišta.

„Neće se održati današnje suđenje zbog bolesti člana sudskog veća”, napisala je kratko Tešić u poruci novinarki Raskrikavanja.

Naredna ročišta zakazana su za 11, 21, 22, 23. decembar.

Prethodno ročište koje je bilo zakazano za 16, 17. i 18. novembar, takođe je odloženo zbog bolesti jednog od članova sudskog veća, sudije Vladimira Mesarovića.

Tada je sudija Snežana Jovanović zakazala nastavak suđenja za prva četiri dana decembra i naglasila da sud pozove Ćuruvijinu decu, Radeta i Jelenu, kao i Branku Prpu, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku ubistva.

Za Ćuruvijino ubistvo okrivljeni su bivši načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnici DB-a Ratko Romić i Milan Kurak koji se nalazi u bekstvu, te mu se sudi u odsustvu.

Podsetimo, u oktobru ove godine otpočelo je ponovno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu beogradskog Višeg suda iz aprila prošle godine, kojom su Marković i Radonjić osuđeni su na 30 godina, a Romić i Kurak na 20 godina zatvora.

Do sada su u ponovljenom postupku održana dva ročišta koja je obeležilo čitanje optužnice i negiranje krivice okrivljenih.

Urednik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin, Slavko Ćuruvija, ubijen je 11. aprila 1999. godine u haustoru svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Optužnica je podignuta tek 2014. godine, 16 godina nakon ubistva. Sudjenje je počelo 2015. godine i pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu je trajalo četiri godine.

Prema optužnici iz 2014. Radomir Marković je dobio nalog od „NN lica iz najviših struktura vlasti“ da organizuje ubistvo Ćuruvije, zbog njegovih istupanja u domaćoj i stranoj javnosti i njegovog mogućeg uticaja na javno mnjenje. To je saopštio tadašnjem načelniku beogradskog centra DB-a Milanu Radonjiću, koji je dogovorio likvidaciju sa pripadnicima DB-a Romićem i Kurakom i izdao nalog da se Ćuruvija neprekidno prati par dana pre ubistva. Nekoliko minuta pre samog ubistva, 11. aprila 1999. godine, Radonjić je, prema optužnici, iznenada naredio radnicima DB-a da prekinu praćenje kako ne bi videli Kuraka i Romića i sam momenat ubistva.

Kada se Ćuruvija vratio iz šetnje sa svojom partnerkom Brankom Prpom i ušao u haustor svoje zgrade, Kurak i Romić su im prišli sleđa, Kurak je pucao „škorpionom“ u Ćuruviju, a Romić je udario Prpu kundakom od pištolja.

Korekcija: 1. decembra 2020. vest je ažurirana terminima novog suđenja - umesto „nije poznato ni kog datuma će se održati naredno suđenje", sada pišu termini zakazanih ročišta.

  Vest
Isključena javnost sa današnjeg suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije
U današnjem nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije doneta je odluka da javnost bude...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Odbrana traži da se dokazi fizički donesu u sudnicu
Nakon što je sud juče odbio zahtev odbrane da iz dokaza izbaci izveštaje mobilne telefonije koji ...
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Ključni dokazi protiv okrivljenih neće biti izbačeni
Sudsko veće u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije odlučilo je danas da iz dokaznog mater...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Državna bezbednost
Ubistvo novinara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: