raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 28.06.2018. (Informer)
„Putin brani Kosovo od zlih sila” i ostale ruske bajke
28.06.2018.    Marija Vučić    Vladimir Putin; Foto: Wikipedia/ premier.gov.ru
„Putin neće dozvoliti da Srbi budu opet poniženi i da izgube sve”, navodno je zaključila CIA u izveštaju o ruskoj ulozi u borbi za Kosovo i srpske interese u koji su „urednici Informera imali uvid”. I dok tabloid tvrdi da je navedeni izveštaj dostavljen američkoj ambasadi u Beogradu, iz ove institucije to demantuju.
Tekst „Analiza CIA: Putin brani Kosovo kao da je rusko” citira delove izveštaja analitičara američke obaveštajne agencije u kome je između ostalog navodno konstatovano da Putin kosovski problem doživljava lično „kao da je to važno rusko nacionalno pitanje” i da je spreman da podrži i podelu Kosova „ako se prethodno Beograd sa tim složi”.

U konfuznom tekstu se konstatuje i da su „Amerikanci u problemu jer više neće moći da rade šta hoće”, međutim, nije jasno zbog čega su tačno u problemu, niti šta konkretno podrazumeva borba ruskog predsednika za Kosovo „kao da je njegovo”.
Informer navodi:
„Vladimir Vladimirovič Putin ne blefira. Braniće Kosovo kao da je njegovo i nipošto neće dozvoliti da Srbi, njegovi „poslednji evropski saveznici” ponovo budu poniženi. To je zaključak opširnog izveštaja analitičara CIA o „ruskoj ulozi” u kosovskoj krizi. Ovaj izveštaj dostavljen je prošle nedelje Ambasadi SAD u Beogradu i urednici Informera su imali uvid u njega   1  ”.
1
Iz Ambasade SAD u Beogradu za Raskrikavanje demantuju ove tvrdnje.

Takav izveštaj nismo primili, niti je Informer uopšte kontaktirao Ambasadu da potvrdi svoj tekst, što je uobičajena praksa među kredibilnim novinarima”, navode iz Ambasade.
Tekst dolazi nekoliko dana nakon otpočinjanja nove runde briselskog dijaloga predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o Kosovu, nakon koje je Vučić najavio da će se „obratiti naciji kada bude video da li ima šanse da se postigne kompromisno rešenje” o kome će konačnu odluku, prema njegovim rečima, dati narod.

Gotovo na svakih nekoliko dana, Informer, a u manjoj meri i drugi tabloidi, na prvim stranama imaju tekstove koji se pišu po ustaljenom šablonu, naročito oni koji se tiču srpske spoljne politike i kosovskog problema.

Oni su po pravilu nepotpisani i bazirani na „dobro obaveštenim” izvorima iz diplomatskih ili obaveštajnih krugova, ili tajnim dokumentima do kojih volšebno na svakih nekoliko dana dolaze njihovi novinari, a čija je autentičnost upitna i navodi neproverljivi. Tvrdnje u ovim tekstovima se redovno iznose bez ijednog argumenta i dokaza koji bi im dao na težini i verodostojnosti.

U njima se kao akteri često pojavljuju zapadne obaveštajne službe koje se optužuju za zavere protiv Srbije. Našoj zemlji je u toj priči uglavnom jedini saveznik Rusija, dok se predsednik Putin nekritički idealizuje kao veliki zaštitnik srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Osim stranih službi, dežurni „negativci” su i pojedini domaći mediji, kao i opozicija i nevladine organizacije - zaverenici čiji je cilj da sruše predsednika Vučića, organizuju krvave proteste i izazovu haos u zemlji.

Kako je Raskrikavanje već pisalo, nijedna od više desetina takvih najava poslednjih meseci na naslovnicama tabloida nije se ostvarila.

   
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
Rusija
Vladimir Putin
CIA
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: