raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
RTS i dalje bez debate o protestima
19.03.2019.    Marija Vučić    Foto: KRIK
Zahtevajući više prostora u informativnom programu RTS-a, demonstranti su u subotu uveče tokom protesta "1 od 5 miliona" upali u javni servis, odakle ih je posle nekoliko sati rasprave izbacila policija. Da li će RTS izaći u susret nezadovoljnoj opoziciji i ljudima koji protestuju svake subote i razgovarati sa njima, i dalje nije poznato - generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević uporno ne odgovara Raskrikavanju na to pitanje, dok urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović kaže da je u inostranstvu i da ne zna koji su planovi javnog servisa. “Znam da večeras ide Upitnik na tu temu, ali u emisiji sigurno neće biti ovi koji su upadali”, kaže Stefanović. Na pitanje zašto, on odgovara: “Zato što su zvali druge goste”.
U momentu kada je iz TV studija RTS-a u subotu uveče emitovan Dnevnik 2, zgradu javnog servisa “okupirali” su nezadovoljni građani koji svake subote od decembra protestuju, kao i deo opozicije.

Predvođeni Boškom Obradovićem i Jelenom Anasonović, tražili su da se uživo uključe u Dnevnik, što im nije omogućeno, kao ni razgovor sa čelnicima RTS-a kojima bi izneli svoje nezadovoljstvo izveštavanjem o protestima i prostorom koji opozicija dobija na televiziji.

Zahtev im ni nekoliko dana kasnije nije ispunjen. Jelena Anasonović za Raskrikavanje kaže da bi na tom sastanku zahtevali što i inače - veću minutažu u Dnevniku za proteste, kao i priliku da neko iz organizacije protesta “pet minuta govori u Dnevniku”

“Dobili smo najviše 2:30-2:40 minuta i to je uglavnom bilo vrlo površno izveštavanje. Drugi zahtev se tiče toga da sve političke opcije, pokreti, stranke, dobiju jednak prostor u informativi RTS-a. Mi živimo u parlamentarnoj demokratiji i minutaža na RTS-u nije uslovljena procentima u Parlamentu”, kaže Anasonović.

Zasad ih, međutim, niko iz RTS nije kontaktirao i inicirao sastanak sa njima. Da li će to uraditi, nismo uspeli da saznamo od Dragana Bujoševića jer nije odgovarao na poruku i brojne pozive novinarke Raskrikavanja.

Urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović kaže da ne zna da li RTS ima u planu tako nešto.

“Nisam bio na kolegijumima, upućen sam naravno dosta dobro u to šta se dešava, ali trenutno nisam u Beogradu. Znam da večeras ide Upitnik na tu temu, ali znam sigurno da večeras neće biti ovi koji su upadali u RTS”, kaže Stefanović.

Na pitanje zašto neće biti, on kaže: “Zato što su zvali druge goste”.

Tako ni večerašnji Upitnik neće biti prilika da se da prostora predstavnicima nezadovoljne opozicije i demonstranata koji su upali na RTS, već će o tom događaju govoriti Vladimir Radomirović iz UNS-a, Nemanja Pantić iz Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a, urednik Internet portala RTS-a Zoran Stanojević i urednik Vremena Filip Švarm.

“RTS je sredstvo meke propagande”

Da RTS ignoriše dešavanja na ulicama širom Srbije smatra i Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, koji tvrdi da za 15 nedelja protesta RTS nije imao nijedno živo uključenje sa lica mesta.

Imali su živo uključenje sa protesta u Francuskoj u decembru, a izveštaj monitoringa BIRODI-ja za 8. i 9. decembar, vikend koji su obeležili protesti u Francuskoj, Mađarskoj i Belgiji, pokazuje da je RTS o njima izveštavao gotovo duplo više nego o protestima koji se dešavaju “ispred vrata”.

“RTS svojim izveštavanjem krši član 51 Ustava koji garantuje pravo na obaveštenost. Njihovo izveštavanje nije u skladu sa strukom. Ono se svodi na saopštenja vlasti, nikad niko iz protesta nije dao izjave uživo. Nemamo debatu o protestima, o razlozima za proteste, analitičke emisije, goste. Javni servis je postao obično sredstvo meke propagande koje se bavi biltenisanjem”, smatra Gavrilović.
  Analiza
U Beogradu nemiri, RTS emituje serije i kvizove
Dok je sinoć nekoliko demonstranata lomilo stakla na zgradi Skupštine pokušavajući da uđe, a po...
  Vest
Obaveštajni radovi: Naši biometrijski podaci na raspolaganju tabloidima
Zamislite da vidite svoju fotografiju iz lične karte na ekranu telefona nepoznate osobe na ulici. U...
  Dezinformacija
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasil...
Protesti
RTS
Opozicija
Javni servis
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: