raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
Radomir Marković: Mi do danas ne znamo ko je ubio Ćuruviju
23.04.2021.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje / Ratko Romić ispred Specijalnog suda, april 2021.
Nastavak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i danas je protekao uglavnom u izjašnjavanju na iskaze svedoka. Tako su reč imali Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić. Svi do jednog posebno su se osvrnuli na inspektora Dragana Kecmana koji je u svom svedočenju naveo da su okrivljeni organizovali i izvršili ubistvo Slavka Ćuruvije. Marković i drugi okrivljeni su Kecmana zbog toga opisali kao nekog ko „bezdušno laže”, kao „nestručnog” i „zlonamernog svedoka”.
I današnji pretres u sudnici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal beogradskog Višeg suda počeo je sa gotovo pola sata kašnjenja, ali je konačno završena faza u kome se odbrana i okrivljeni izjašnjavaju o iskazima više od 100 svedoka.

Vladimir Marinkov, advokat nekadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića je između ostalog govorio i o svedočenju inspektora Dragana Kecmana rekavši da se „njemu ne može verovati ništa”. Slično su ponovili i Radomir Marković, ali i Milan Radonjić i Ratko Romić.

Kažu da je Kecmanovo svedočenje o tome da je postojao dosije o Slavku Ćuruviji kome je naziv bio „neprijatelj broj 1” - laž.

„Ta izjava je žalosna”, rekao je Radonjić, dok je Ratko Romić bio nešto konkretniji. Kazao je da je ta Kecmanova izjava „bezdušna laž” i da o Ćuruviji nije postojao nikakv poseban dosije već da je reč o „priručnom kartonu” i da je takvih kartona o građanima bilo na desetine hiljada na teritoriji Beograda.

Romić je rekao i da Kecman „štelovao” vreme ubistva u istrazi. Naime, kako tvrdi odbrana, ubistvo Slavka Ćuruvije dogodilo se 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu oko 5 sati popodne dok se u optužnici kaže da je to bilo nekih dvadesetak minuta ranije.

„Po baznoj stanici u pet sati se ja nalazim u Zvečanskoj ulici i Kecman je manipulisao vremenom izvršenja ubistva jer mu se nisam uklapao”, kaže Romić.

Radomir Marković je u delu svog izjašnjavanja o sveodicima ponovio da su postojala svedočenja da su ubistvo Slavka Ćuruvije izvršili članovi Zemunskog klana, ali da se sa tim saznanjima nije radilo ništa. „Tu se zastalo jer smo njima bili cilj mi, a ne ubice”.

Kaže da je namera bivših pripadnika državne bezbednosti Gorana Petrovića, Stevana Nikčevića i Zorana Mijatovića bila da se za Ćuruvijino ubistvo optuže on, kao i bračni par Milošević.

„Zbog te opstrukcije mi do danas ne znamo ko je ubio Ćuruviju”, rekao je Radomir Marković koji inače izdržava kaznu od 40 zatvora zbog organizovanja ubistva Ivana Stambolića, kao i pokušaja ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali.

Trojica okrivljenih osvrnuli se na iskaze još oko 15 svedoka uglavnom govoreći da su netačni, odnosno da su imali razloga da svedoče protiv njih. Ovim je završena faza u kome se izjašnjavalo o iskazima više od 100 svedoka.

Sledeća faza suđenja je iznošenje dokaza, a nastavak je zakazan za 11, 12. i 14. maj 2021.

U oktobru prošle godine počelo je ponovoljeno suđenje u ovom slučaju jer je Apelacioni sud ukinuo presudu Višeg suda iz aprila 2019. godine kojom je na ukupno 100 godina zatvora osuđen Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbednosti Milan Radonjić, kao i pripadnici DB-a Milan Kurak (kome se sudi u odsustvu) i Ratko Romić.

Radomir Marković je optužen da je po nalogu vlasti organizovao ovo ubistvo, dok su šef Radonjić, Romić i Kurak optuženi kao saizvršioci. Prema optužnici, Kurak je pucao u Ćuruviju, a Romić je udario Branku Prpa koja je od udarca pala na zemlju. Kurak je trenutno u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.
  Dezinformacija
Ne postoje dokazi da su vakcine protiv kovida toksične
Teorije zavere o vakcinaciji ne prestaju, a poslednju u nizu je, pre dva dana, objavio antivakserski...
  Vest
BFMI zabrinuta za uređivačku nezavisnost Euronews-a u Srbiji i Bugarskoj
Balkanska inicijativa za slobodne medije (BFMI) uputila je početkom juna otvorena pisma manjinskim ...
  Dezinformacija
Šaljivi tvit o incidentu Čedomira Jovanovića, Informer proglasio za izjavu „očevica”
Informer je za „očevica” u istrazi incidenta koji je Čedomir Jovanović imao pre nekoliko več...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: