raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Propaganda
Izvorni članak je objavljen 05.04.2022. (Srbijadanas.com)
Ruska propaganda portala Srbija Danas: Mrtva tela se pomeraju
05.04.2022.    Marija Vučić    Foto: Twitter/ Ilya Novikov
Tokom vikenda su u javnost isplivali dramatični snimci iz ukrajinskog naselja Buča u blizini Kijeva koji svedoče o masakru nad civilima. Na njima se vide desetine tela ubijenih koji leže pored puta ili nasred puta gde prolazi konvoj ukrajinskih vojnih vozila. Video su snimili upravo ukrajinski vojnici, a ruska strana je odmah pokušala da demantuje da imaju ikakve veze s ovim zločinom. Držeći rusku stranu, portal Srbijadanas.com je objavio tekst u kome se tvrdi da jedan od ubijenih civila pomera ruku dok prolaze Ukrajinci, i da kasnije taj isti čovek navodno ustaje, što bi trebalo da bude „dokaz“ da civili nisu ni ubijeni već da se radi o režiranoj sceni. Na snimcima bolje rezolucije vidi se da ništa od ovoga nije tačno.
Portal Srbija Danas piše kako se pojavio snimak koji je potencijalni dokaz da je „događaj u Buči montiran“, te naziva ovaj masakr „navodnim ruskim masakrom“.

„Pažljivim gledanjem, vidi se kako jedan od tih „mrtvaca„ pomera ruku dok vozilo prolazi, a onda, kad prođe, smatra da je njegov posao završen i ustaje! Ovo ustajanje možete videti ako pažljivo gledate u retrovizor vozila“, piše Srbijadanas.com.

Kao dokaz daju snimak sa platforme Odysee - alternative Jutjuba koja je postala popularna tokom pandemije koronavirusa, kada su se tamo „preselili“ kanali koji šire lažne vesti i teorije zavere, a koje je Jutjub zabranjivao i brisao. Platforma je stekla dodatnu popularnost u vreme rata u Ukrajini, posebno među onima koji šire rusku propagandu.

Na ovom snimku veoma lošeg kvaliteta izgleda kao da osoba na zemlji podiže ruku, a onda u retrovizoru izgleda i kao da se podiže sa zemlje i seda.Međutim, postoje snimci boljeg kvaliteta na kojima se vidi da ono što izgleda kao pomeranje ruke zapravo je mrlja na vetrobranu vozila. Takođe, u jasnijem prozoru u retrovizoru vidi se da se telo ne podiže i seda na zemlju, već da samo tako izgleda na snimku loše rezolucije zbog distorzije odraza, odnosno iskrivljenja, koje pravi ogledalo. Na isti način su u retrovizoru „iskrivljene“ i okolne kuće.

Osim ovog, postoji još snimaka istih prizora ali iz drugih uglova, na kojima se vidi da tela ubijenih leže po putu, odnosno da se ne radi o „glumcima“ koji lažiraju masakr kako bi ga podmetnuli Rusima.

Portal Srbijadanas.com osim svega ovoga iznosi i da „Moskva demantuje i tvrdi da se ruska vojska povukla dan pre navodnog masakra“. Ipak, kako je utvrdio Njujork Tajms, analizirajući satelitske snimke, mnoga od ovih tela su ležala na ulici još pre tri nedelje, upravo tokom ruske kontrole Buče koja je trajala do 30. marta. Tela su sa ulice sklonjena tek za vikend, nakon što je ukrajinska vojska ušla u ovo kijevsko predgrađe i snimila prizore.

Ove tvrdnje su između ostalih raskrinkali i Belingket, britanski BBC kao i portal za proveru činjenica Politifact.
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Lažna vest
Ponovna zloupotreba mutnog snimka kako bi se demantovao masakr u Buči
Godinu i po dana od masakra u ukrajinskom gradu Buči, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov...
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
Rusija
Ukrajina
Rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: