raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Ruska vojska zaplenila dronove u Ukrajini koji se koriste u poljoprivredi, a ne u vojne svrhe
19.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/RT
Tvrdnje da je ruska vojska zaplenila dronove koji su namenjeni za zaprašivanje otrovnim materijama kako bi se naškodilo ruskoj vojsci i civilima, ovih dana su iz ruskih medija dospele i na društvene mreže na srpskom jeziku. Dronovi koje je ruska vojska pre nekoliko dana zaplenila u Ukrajini su međutim komercijalni, a ne vojni i prvenstveno se koriste u poljoprivredi.
„KOVID DRONOVI. Ruska vojska zaplenila nekoliko dronova koji imaju na sebi kanistere od 30 litara agenasa za izazivanje kovida i raznih drugih oboljenja sa raspršivačem, a na dnu koji su bili namenjeni i za razboljevanje kako ruske vojske tako i civilnog stanovništva”, podeljeno je na Vajber grupama - „Kovid bibiloteka", „LRNE - Roditeljski sastanak za opstanak", kao i „Istinom protiv plandemije", uz snimak preuzet sa ruske televizije Russia Today (RT).

U ovim grupama koje inače broje po nekoliko hiljada članova neretko se dele lažne vesti i teorije zavere o čemu je i Raskrikavanje pisalo.

   


U pomenutom prilogu RT-a je prikazan vojnik koji govori o tome da su pronašli bespilotne letelice (koje su takođe prikazane u videu), te se navodi da bi ove letelice „mogle da se koriste za prskanje otrovnim supstancama kako bi nanele štetu kako ruskim oružanim snagama tako i civilnom stanovništvu i poljoprivrednom zemljištu”, objavila je Russia Today, 13. aprila.

Prema obeležijima ovih dronova prikazanih na snimcima ove, ali i televizije Zvezda, može se zaključiti da je reč o dronovima DJI AGRAS T30 koji se prvenstveno koriste u poljoprivredi i nisu namenjeni za borbene i vojne svrhe.

Ove letelice, kako je objašnjeno na sajtu proizođača, poseduju rezervoare sa kapacitetom od 30 litara i namenjene su za poljoprivredu, naročito za prskanje voćnjaka.

Ukrajinsko udruženje vlasnika dronova je za portal za proveru činjenica Stop Fake demantovala tvrdnje ruskih medija i vojske navodeći da je reč o 14 letelica koji se nalaze u vlasništvu poljoprivredne kompanije iz Khersonske oblasti.

Vlasnik, kako su naveli, nije imao vremena da skloni letelice sa teritorije koju su ruske trupe zauzele, te ih je ruska vojska „jednostavno ukrala”.

I tvrdnje da se su ove letelice namenjene za hemijski napad, udruženje vlasnika dronova je nazvalo „glupostima”.

„I helikopteri i daljinski upravljač su novi. Po njima se vidi da nisu korišćeni - oni su čisti i novi. Nakon hemijskih poslova oni su obično prljavi i potrebno ih je oprati”, naveo je predstavnik ove organizacije za Stop Fake, dodajući da u prilog tome idu i delovi videa koji je prikazala druga ruska televizija - Zvezda, u kome se vide kutije od letelica, dok daljinski upravljač i dalje ima zaštitne folije.

Takođe, u prilogu ove televizije se na jednom od dronova jasno vidi nalepnica na kojoj piše da se on upotrebljava za raspršivanje pesticida.

   

Dron koji je ruska vojska zaplenila - snimak televizije RT

   

Prikaz letelice DJI Agras T30, preuzeto sa Yt kanala DJI Agricurture

Takođe, tvrdnje koje su se pojavile u vajber grupama da se ovi dronovi koriste za raspršivanje koronavirusa, takođe nisu utemeljene. Osim što takvih tvrdnji nema u vestima na ruskom jeziku, svetska naučna zajednica je već više puta objasnila na koji način se širi koronavirus, a puštanje virusa iz dronova nije jedan od njih.


Dronovi u ratu

Sudeći prema medijskim izveštajima u trenutnom sukobu Rusije i Ukrajine, i jedna i druga strana koriste dronove, ali ne kako bi raspršivali kovid.

Kako je nedavno pisao portal cnet.com, bespilotne letelice su se pokazale korsinim za Ukrajinu u aktuelnom ratu jer su pružile veće šanse u odbrani od ruske vojske.

„Naši dronovi su naše oči”, rekao je jedan ukrajinski vojnik za cnet.com, dodajući da ukrajinska vojska nema zvaničnu jedinicu dronova, ali ih vojnici i civili koriste kako bi proverili šta se dešava u okruženju.

Poznato je na primer da ukrajinska vojska koristi i vojne dronove „Bayraktar TB-2” koje je kupila od Turske.

Sa druge strane i ruski vojni „dron samoubica” je primećen u Ukrajini. Prema fotografijama koje su deljene na Tviteru i Telegramu, ovi dronovi, koji inače poseduju veštačku inteligenciju, su pronađeni oštećeni, te se pretpostavlja da su oboreni.

Prošlog meseca je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je „ruski dron Forpost-RU uništio ukrajinski radar za navođenje raketnog sistema S-300, u blizini naselja Vipolzov, oko 60 kilometara severno od Kijeva”.
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Ukrajina
Rusija
dronovi
poljoprivreda
rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: