raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 06.06.2024. (Nulta tačka)
SZO: Sporazum o pandemiji jača sigurnost, ne ukida suverenitet
08.06.2024.    Stefan Kosanović    Photo by Scott Graham on Unsplash
Portal Nulta tačka tvrdi da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodno objavila da će suverene nacije potpuno prestati da postoje do sledeće godine. Ovo je narativ koji internetom kruži od sredine prošle godine, kada je objavljen prvi nacrt Sporazuma o pandemiji iza kog stoji SZO. Iz ove globalne organizacije za Raskrikavanje kažu da se sporazum pogrešno interpretira, pošto on zapravo predstavlja želju država da ojačaju globalnu sigurnost, suočeni sa mogućim pandemijama u budućnosti.
Srpski portal je tekst preveo sa američkog portala Worthynews, koji svakodnevno objavljuje mnoštvo konspirativnih tekstova.

Ovaj tekst objavljen je nakon što je SZO prošle nedelje na svojoj godišnjoj skupštini, koja okuplja 194 zemlje članice, postigla dogovor o ključnim izmenama Međunarodnih zdravstvenih pravila i postavila rok za zaključivanje pregovora o globalnom Sporazumu o pandemijama do 2025. godine.

Nulta tačka to vidi kao prestanak suvereniteta, pa tvrde da je SZO saopštila da će „Suverene nacije prestati da postoje do 2025”.

Iza globalnog sporazuma o pandemiji ne krije se ništa tajno. To je nacrt nakon čijeg usvajanja bi trebalo da se poboljša pripremljenost i odgovor na javnozdravstvene hitne slučajeve.

Nove izmene Međunarodnih zdravstvenih pravila donesene na godišnjoj skupštini SZO uključuju uvođenje definicije pandemijskog vanrednog stanja, posvećenost solidarnosti i pravičnosti u poboljšanju pristupa medicinskim proizvodima i finansiranju, osnivanje Komiteta država potpisnica radi olakšavanja efikasne primene izmenjenih propisa, kao i stvaranje nacionalnih organa za ljudska prava sa ciljem poboljšanja koordinacije sprovođenja propisa unutar i među zemljama.

Za Raskrikavanje iz SZO naglašavaju da su netačni navodi da će Sporazum o pandemiji preneti suverenitet na SZO i dati Sekretarijatu SZO ovlašćenje da usmerava, naređuje, menja ili na drugi način propisuje nacionalne zakone, poput zabrane ili prihvatanje putnika, uvođenje obavezne vakcinacije ili sprovođenje karantina. Dodaju da tako nešto nikada nije bilo zahtevano niti predloženi od strane SZO.

„Nacrt sporazuma o pandemiji koji razvijaju države članice potvrđuje „princip suvereniteta država članica u rešavanju pitanja javnog zdravlja” i da „države imaju, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opštim principima međunarodnog prava, suvereno pravo da donose zakone i sprovode zakonodavstvo u skladu sa svojim zdravstvenim politikama””, navode za Raskrikavanje iz SZO.

Objašnjavaju da je bitno da se shvati da su zemlje – ne SZO – želele da produže pregovore o Sporazumu o pandemiji i završe svoj rad najkasnije do sledeće Svetske zdravstvene skupštine u maju 2025. godine.

Nemački portal Dojče vele je u februaru prošle godine dekonstruisao lažne tvrdnje koje su se pojavile nakon što je objavljen prvi nacrt ovog sporazuma. Tada je na društvenim mrežama takođe bilo reči o pogrešnim tvrdnjama o zadiranju u suverenost država od strane SZO, prisilnoj vakcinaciji ljudi i pojačanoj kontroli kretanja.
  Lažna vest
SZO ima ovlašćenja da hapsi ljude koji se protive vakcinama? Netačno
„194 zemlje Svetske zdravstvene organizacije pristale su da hapse građane koji se protive vakcini...
  Manipulisanje činjenicama
Peticiju protiv naučnog istraživačkog centra potpisalo skoro tri hiljade građana
Srbija je ovih dana intezivirala projekat „BIO4“ zatraživši kredit od 200 miliona evra od Bank...
  Manipulisanje činjenicama
SZO ne daje detaljna uputstva deci kako da masturbiraju
Informer je juče napao Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da je „dala detaljno upustvo kako d...
Svetska zdravstvena organizacija
SZO
Sporazum
Suverenitet
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: