raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 04.06.2021. (Informer)
Šaljivi tvit o incidentu Čedomira Jovanovića, Informer proglasio za izjavu „očevica”
04.06.2021.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen / Televizija N1, Čedomir Jovanović
Informer je za „očevica” u istrazi incidenta koji je Čedomir Jovanović imao pre nekoliko večeri na Novom Beogradu proglasio - tvit! Na današnjoj naslovnoj strani, ovaj tabloid između ostalog tvrdi da je Jovanović pobesneo kada mu je neko dobacio da „restoran brze hrane „Pončo” ima više lokala, nego on birača.” Ova „izjava” ipak nije ništa više do očigledna šala jednog tviteraša.
Navodni izvori bliski istrazi, anonimni i izvori iz obaveštajnih službi, zaštitni su znak brojnih tabloidnih medija u Srbiji. Da li ti izvori stvarno postoje ili su često samo plod mašte novinara, nekad je nemoguće proveriti. Upravo iz tog razloga, Raskrikavanje je u svoju metodologiju uvrstilo i ocenu „neutemeljeno” - tom oznakom obeležavamo tekstove koji nemaju jasan izvor i za koje istraživanjem ne možemo da utvrdimo koliko su tačne tvrdnje koje „izvor” iznosi.

Ipak, najnovija dezinformacija može da nasluti koga sve pojedini mediji smatraju izvorom i koliko im je proces proveravanja informacija nebitan.

Nakon što je javnost saznala da je Čedomir Jovanović 2. juna kasno uveče nakon incidenta razbio izlog u restoranu brze hrane Pončo, poznati tviteraš objavio je u šali da kako nezvanično saznaje „Čedomir Jovanović u naletu besa demolirao izlog restorana brze hrane Pončo na Novom beogradu nakon opaske jednog od radnika da Pončo ima više otvorenih restorana u Beogradu nego što Jovanović ima glasača”.

Sudeći po komentarima ispod tvita, šala je svima bila očigledna.

Ipak, ova objava našla se u obliku izjave „očevidaca i komšija” u čak dva medija - tabloidu Informer i na portalu Mondo.

Informer je ovaj tvit „upakovao” u današnjem tekstu o incidentu u izjavu „jednog od očevidaca”. Tvit je kraći i uz navodno obraćanje Čedi, pa sve zvuči malo „ljudskije”.

„Jedan od očevidaca policajcima je ispričao da je Čeda odjednom pobesneo kada mu je neko iz lokala dobacio: Čedo, više Pončo ima lokala nego ti glasača u Beogradu”, piše Informer.
   


Pre Informera, isti tvit preuzeo je i portal Mondo kao „treću verziju” incidenta u kome je učestvovao Jovanović.

U tekstu u kome Mondo čitaocima obećava „pozadinu incidenta” pišu da ima više verzija incidenta i da po jednoj „koja se sinoć mogla čuti od očevidaca i komšija, Jovanovića je detonirala opaska jednog od gostiju kafića da „više ima restorana s ovim imenom u gradu (Pončo), nego što Jovanović ima glasača".

„Izgleda da živimo u matriksu u kome sam ja arhitekta”, bio je komentar tviteraša koji je primetio koliko je njegova objava otišla daleko.


  Analiza
Na naslovnicama pet novina blizu 1.200 lažnih i neutemeljenih vesti u 2020. godini
Pet dnevnih listova - Kurir, Alo, Informer, Srpski telegraf i Večernje novosti su prošle godine sa...
  Vest
Pljušte „presude“ Saveta za štampu zbog slučaja Monike Karimanović
Neprofesionalno pisanje tabloida o maloletnoj Moniki Karimanović donelo je Savetu za štampu na des...
  Analiza
Najmanje 945 lažnih vesti na naslovnicama četiri tabloida u 2019.
Četiri najtiražnija tabloida, Informer, Srpski telegraf, Alo i Kurir - tokom 2019. godine objavili...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Mondo.rs
Informer
Čedomir Jovanović
incident
lažna izjava
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: