raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Ključni dokazi protiv okrivljenih neće biti izbačeni
11.05.2021.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Sudsko veće u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije odlučilo je danas da iz dokaznog materijala ne izbacuje dokumentaciju o mobilnoj komunikaciji koja pokazuje da su pojedini okrivljeni u vreme Ćuruvijnog ubistva bili blizu haustora gde je u njega ispaljeno 12 metaka. Reč je o ključnim dokazima na kojima se temelji optužnica, a odbrana je ranije tražila da budu izbačeni pod obrazloženjem da su pribavljeni protivzakonito.
Reč je pre svega o izveštajima sa baznih stanica mobilne telefonije iz centra Beograda, koje pokazuju sa kim su sve i koliko često sada okrivljeni za ubistvo komunicirali pre ubistva, na dan ubistva i posle ubistva.

Upravo je to dokumentacija koja najviše inkriminiše okrivljene. Oni su tvrdili da su u vreme ubistva bili na sasvim drugim mestima u gradu, da bi njihovi telefoni ipak bili locirani baš u centru Beograda, u blizini Svetogorske ulice gde je Ćuruvija ubijen.

Odbrana je više puta tokom postupka tvrdila da su ovi izveštaji pribavljeni protivzakonito i iznela da sumnja u to da su uopšte autentični. Sudija Snežana Jovanović je danas to odbacila.

„Razlog odbacivanja zahteva odbrane je taj što su dokumentacija i dokazi pribavljeni i sačinjeni u skladu sa svim zakonskim odredbama“, navela je Jovanović i napomenula da odbrana može da se žali na ovu odluku.

Nakon što su se prošlih nekoliko suđenja svi u sudnici izjašnjavali o iskazima više od sto svedoka u ovom postupku, sada se prešlo na drugu fazu - izvođenje pisane dokumentacije, odnosno iščitavanje spiska dokaza koji se nalaze u pisanoj formi.

Međutim, kako je reč o ponovljenom suđenju, odnosno zbog činjenice da su svi ovi dokazi već izvođeni i analizirani u prvom suđenju, sada je postupak izgledao tako što je sudija Jovanović oko pola sata iščitavala nazive i delovodne brojeve niza dokumenata koje je tužilaštvo predložilo kao dokaze. Na taj način je formalno, radi uštede vremena, „izvršen uvid“ u sve ove dokumente - razne policijske izveštaje, sudska rešenja, zapisnike o pretresima stanova i računara, o oduzimanju razne opreme, izveštaji raznih veštaka, knjige dežurstava u Resoru državne bezbednosti i slično.

Suđenje će biti nastavljeno sutra kada će advokati odbrane i okrivljeni moći da se izjašnjavaju o svakom od ovih dokumenata, odnosno da ih komentarišu.

Podsetimo, reč je o ponovljenom postupku koji je otpočeo u oktobru prošle godine nakon što je prva osuđujuća presuda ukinuta i slučaj vraćen na početak.

Na optuženičkoj klupi su nekadašnji načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković koji se tereti da je po nalogu nekog iz vrha vlasti organizovao ovo ubistvo. Drugi okrivljeni je Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog centra RDB-a, dok su pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak optuženi da su bili na mestu ubistva - Romić da je udario Ćuruvijinu partnerku pištoljem od čega je ona pala, a Kurak da je pucao u novinara. Kuraku se, inače, sudi u odsustvu jer je već godinama u bekstvu. Prema poslednjim informacijama, nalazi se u Tanzaniji.

Prošlom presudom koja je ukinuta, svi okrivljeni su bili osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.
  Vest
UNS i NUNS: očekujemo da Apelacioni sud potvrdi presudu za ubistvo Ćuruvije
23 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, dva najveća novinarska udruženja u Srbiji pozvala ...
  Manipulisanje činjenicama
Nema dokaza da je Ćuruvija nosio torbu s parama u trenutku ubistva
Nakon što su prošle nedelje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije četvorica nekadašnjih pripadnik...
  Vest
Ni nova presuda za ubistvo Ćuruvije nije rasvetlila ko su nalogodavci i ubica
Danas su u Višem sudu u Beogradu za ubistvo Slavka Ćuruvije osuđena četvorica nekadašnjih pripa...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Ubistvo novinara
Državna bezbednost
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: