raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Suđenje opet odloženo, advokatica Dobričanin Nikodinović bolesna
01.03.2021.    Marija Vučić    Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović i jedan od optuženih, Ratko Romić, sa nekog od prethodnih suđenja; Foto: Raskrikavanje
Ponovljeno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas je odloženo jer je advokatica dvojice optuženih, Zora Dobričanin Nikodinović, bolesna. Suđenje bi trebalo da se nastavi u sredu.
Dobričanin Nikodinović je o ovome sud obavestila jutros, pre početka suđenja, pa je sudija Snežana Jovanović, „imajući u vidu troškove postupka“ tražila da se na današnje suđenje iz zatvora ne dovodi prvookrivljeni Radomir Marković. On, naime, u požarevačkoj „Zabeli“ već služi kaznu od 40 godina na koju je pravosnažno osuđen 2009. godine zbog pokušaja ubistva Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kada su četvorica njegovih saradnika poginula.

I ubistvo Ćuruvije 1999. godine je zločin za koji se Marković tereti kao nekadašnji šef DB-a. Prema optužnici, on je ovo ubistvo organizovao po nalogu nekoga iz tadašnjeg državnog vrha zbog toga što je Ćuruvija u to vreme „istupao u zemlji i inostranstvu“ i kritikovao vlast u novinama Evropljanin i Dnevni telegraf čiji je bio urednik i vlasnik.

Osim Markovića, na optuženičkoj klupi su i Milan Radonjić, šef beogradskog centra DB-a u to vreme, kao i dvojica operativaca DB-a, Ratko Romić i Milorad Kurak koji je godinama u bekstvu i kome se sudi u odsustvu.

Ovoj četvorici je već presuđeno pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu - takozvanim Specijalnim sudom - u aprilu 2019. godine, nakon četiri godine suđenja. Tada su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, ali je presuda u septembru 2020. godine „pala“ pred Apelacionim sudom koji je naložio ponovno suđenje.

Nova „runda“ počela je u oktobru 2020. godine, a optuženi su ponovo negirali krivicu. Od tada je suđenje održano četiri, a otkazano pet puta, zaključno sa današnjim. Dosad je pročitana optužnica, nakon čega su okrivljeni i njihovi advokati izneli svoje odbrane i izjašnjavali se o iskazima prvih desetak svedoka od ukupno stotinak koliko ih je u ovom postupku. U nastavku suđenja bi trebalo da se komentarišu i ostala svedočenja posle čega će se preći na izjašnjavanje o pisanoj dokumentaciji koja je prikupljena kao dokaz.
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Odbrana osporava Legijine optužbe
Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavlja sa svojom „sporom“ fazom. I danas, kao i...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavlja se u aprilu
U nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas su, posle više od mesec i po dana pa...
  Vest
Odbrana u slučaju Ćuruvija: Mnogi svedoci suvišni, nisu rekli ništa
Ponovljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, traje već treći dan zaredom. Advokati optuženih ...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Državna bezbednost
Ubistvo novinara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: