raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slučaj Ćuruvija po drugi put pred Apelacionim sudom, tužilac traži po 40 godina zatvora
05.12.2022.    Marija Vučić    Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija
Osam meseci nakon što su uložene žalbe na presudu u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je održana prva sednica. Petočlano veće će u narednom periodu odlučiti da li će potvrditi presudu Višeg suda od prošlog decembra kojom su četvorica bivših pripadnika Resora državne bezbednosti osuđena na ukupno 100 godina zatvora, ili će je preinačiti ili ukinuti. Na današnjem zasedanju je svoju žalbu obrazlagao zamenik tužioca za organizovani kriminal koji je za okrivljene tražio po 40 godina zatvora, a od sutra će to činiti odbrana okrivljenih. Predviđeno je da suđenje traje svih pet radnih dana ove nedelje.
Današnji početak drugostepenog suđenja pred Apelacionim sudom protekao je u višečasovnom čitanju delova prvostepene presude, izjašnjenja okrivljenih, najznačajnijih svedočenja i pisanih dokaza, nakon čega je zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić obrazložio razloge zbog kojih se i on žalio na prvostepenu presudu.

Naime, prema optužnici, četvorica pripadnika Resora državne bezbednosti (RDB) - načelnik Radomir Marković, načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, inspektor Druge uprave RDB-a Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava Miroslav Kurak - organizovali su i izveli ovo ubistvo po nalogu nekoga iz vlasti. U optužnici se navodi da je Miroslav Kurak bio taj koji je pucao u Ćuruviju, dok je Ratko Romić drškom od pištolja udario Ćuruvijinu partnerku Branku Prpa u glavu od čega je ona pala.

Međutim, u presudi se navodi da nije dokazano da je to učinio Kurak pa je sud presudio da je ubica NN lice. Ovo “uvođenje” NN lica je glavni razlog što je prva prvostepena presuda “pala” pred Apelacionim sudom u septembru 2020. godine, koji je onda naložio novo suđenje.

Ni u ponovljenom suđenju koje se tokom prošle godine vodilo u Višem sudu, nije se došlo ni do kakvog novog saznanja ni uvida, nisu izvođeni novi dokazi ni saslušani novi svedoci pa je i nova prvostepena presuda gotovo identična - ne zna se ko je pucao u Ćuruviju, a ostali su osuđeni na ukupno sto godina zatvora. Na tu presudu su u martu ove godine žalbe uložili i tužilac i advokati odbrane.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić danas je zatražio od apelacionog veća da otvori pretres i da sagleda dokaze koje Viši sud, po njegovom mišljenju, nije sagledao. Naime, kako je rekao, Viši sud je pogrešno utvrdio činjenice neprihvatanjem niza dokaza, pa je i presuda “manjkava”.

On navodi da su razni svedoci - od Branke Prpa do pripadnika “zemunskog klana” - više puta davali iskaze u ovom postupku, tokom istrage 2014. godine i na samom suđenju. Sud, kako kaže Mandić, nije sagledavao sve njihove izjave nego je uzimao samo one sa suđenja, a ostale odbacio kao suvišne, iako su one sadržale važne informacije.

Tako navodi primer iskaza Branke Prpa, jednog svedoka ubistva koja je u istrazi, kaže Mandić, govorila o dvojici ljudi u haustoru, dok je na suđenju govorila o jednoj osobi, a sud je uzeo samo taj iskaz kao relevantan. Isto tako, i pojedini pripadnici zemunskog klana, poput braće Miloša i Aleksandra Simovića, u istrazi su označili Kuraka kao ubicu, navodeći da su od Miroslava Ulemeka Legije saznali da je “Miki ubio Ćuruviju”. Na suđenju su, međutim, rekli da im je prećeno i da ne žele da ponove svoje iskaze. Tužilac je tražio od suda da se u dokaze uvrste njihovi iskazi iz istrage kojima označavaju Kuraka kao ubicu, ali je sud i to odbio.

Izbacivanjem niza svedočenja, smatra tužilac, koji i Kuraka smeštaju na mesto ubistva, Viši sud je doneo “manjkavu” presudu po kojoj se ne zna ko je pucao u novinara. Osim žalbe na taj deo, tužilac se žalio i na visinu sankcija - za svakog od okrivljenih zatražio je kaznu od po 40 godina zatvora, i zatražio je od Apelacionog suda da otvori pretres, odnosno da sagleda i oceni dokaze koje tužilaštvo predlaže.

Petočlano veće, inače, čine sudije Nada Hadži Perić (predsednica veća), Vesna Petrović, Dragan Ćesarović, Marko Jocić i Dušanka Đorđević.

Podsetimo, ponovljeni postupak pred Višim sudom je trajao od oktobra 2020. godine do decembra prošle godine i vođen je po nalogu Apelacionog suda koji je oborio prethodnu osuđujuću presudu jer je u njoj, kako je navedeno, “prekoračena” optužnica uvođenjem NN lica. U ovoj rundi suđenja Apelacioni sud će biti taj koji će preseći - presudu (koja je istovetna kao prethodna koja je oborena) može da potvrdi, da je poništi i oslobodi okrivljene ili da je preinači u nekim delovima.

Optužnica je podignuta 2014. godine, 15 godina od ubistva i u njoj se navodi da je ubistvo naredio neko iz vlasti čiji je Ćuruvija bio veliki kritičar. Naređenje je preneo Radomiru Markoviću, koji je posao delegirao Milanu Radonjiću, a Radonjić je organizovao ljude na terenu, Miroslava Kuraka i Ratka Romića. Njih dvojica su prema optužnici bili zajedno na mestu ubistva.

Ključni dokaz optužnice jesu podaci sa baznih stanica mobilne telefonije koji Kuraka i Romića smeštaju u blizini mesta ubistva, ali odbrana sve vreme osporava autentičnost ovih podataka. Osim toga, odbrana se poziva i na svedočenje Ćuruvijine partnerke, jedinog svedoka ubistva, koja na prepoznavanju u policiji tokom istrage rekla da joj ni Kurak ni Romić ne liče na ubicu čije je lice videla. Navela je da je u pitanju bio izrazito bled čovek, i od ponuđenih izvršilaca najviše joj je ličio na tadašnjeg kriminalca Luku Pejovića koji je u međuvremenu ubijen.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Okončano apelaciono suđenje za ubistvo Ćuruvije, sledi konačna presuda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu iznošenjem završnih reči okončano i poslednje suđenje u ...
Suđenje
Slavko Ćuruvija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: