raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Snimak „prazne bolnice“ u Španiji ne dokazuje da koronavirus ne postoji
09.10.2020.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay
Video zapis od svega 16 sekundi napravljen navodno u jednoj španskoj bolnici, ovih dana postao je veoma popularan i u Srbiji jer se u njemu tvrdi da u španskim bolnicama nema kovid pacijenata. Na snimku se vidi zbunjeno medicinsko osoblje i čuje čovek koji viče da je u ovoj bolnici zatekao samo lekare, ali ne i pacijente. To se međutim ne može utvrditi jer se na snimku ne vide i bolničke sobe.
Na društvenim mrežama se krajem septembra pojavio video snimak u kojem nepoznat čovek snima medicinsko osoblje tvrdeći da se nalazi u „hitnoj u Santijagu” u Španiji, ali da su tu prisutni samo lekari, te da nema kovid pacijenata. „Pogledajte koliko lekara. Ja sam u hitnoj u Santijagu, ali nikog nema ovde. Nikoga. 27 lekara, nema bolesnih.”, vikao je čovek, dok mu bolničko osoblje, ponavlja da se smiri i da prestane da snima.

Prvi snimak koji se može pronaći datira od 28. septembra kada ga je na tviteru podelio korisnik Perico a Fuego koji je tvrdio da je ovo „SVEDOČENJE U BOLNICI SANTIAGO DE COMPOSTELA. OVO JE SITUACIJA U CELOJ ŠPANIJI”. Ovim komentarom poslao je poruku da su bolnice u Španiji zapravo prazne, te da nema kovid pacijenata. Pre nego što je uklonio ovaj tvit, korisnici tvitera podelili su ga više od tri hiljade puta.

Iz bolnice Santiago de Compostela iz grada Korune, rekli su za Raskrikavanje da ovaj video nije snimljen u njihovoj bolnici.

„Možemo potvrditi da video o kome govorite nije snimljen u bolnici Santiago de Compostela i ne znamo gde je napravljen”, naveli su kratko iz ove španske bolnice.

Među korisnicima koji su podelili snimak nalazi se i AnonimuSrbija, pri čemu je u opisu videa naveo - „Kovid bolnica u Španiji. Čovek pita gde su pacijenti? Samo osoblje i nikog više nema”. Na njegov tvit stizali su odgovori poput: „Evo i u Španiji čerupaju budžet države“ i „Jel sada jasno da svi lažu“.

Portal državne španske radio televizije (RTVE) koji je takođe istraživao poreklo ovog snimka, otkrio je da je on napravljen u bolnici Santiago Apostol u gradu Vitoria - Gasteiz, što su za ovaj španski portal potvrdili izvori iz te bolnice.

„Izvori uveravaju da su profesionalci (lekari) koji se vide na snimku izašli pre vriske čoveka koji je snimao i odbijaju da opišu incident, te tvrde da je sve u rukama pravnog kabineta”, - navodi se na portalu RTVE, uz objašnjenje da se u ovoj bolnici inače ne leče kovid pacijenti.

Raskrikavanje je uputilo pitanja bolnici Santiago Apostol, međutim, do trenutka objavljivanja ovog teksta, nisu nam odgovorili da li je video zaista napravljen kod njih.

Španija se inače po broju zaraženih novim virusom korona nalazi na sedmom mestu, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Od početka pandemije zabeleženo je preko 820 hiljada slučajeva obolelih, a preminulo je više od 32 hiljade ljudi. Najveći broj inficiranih u Španiji, zabeležen je tokom druge polovine septembra, a iz tog perioda datira i ovaj viralni video zapis.

Video deo teorije zavere?

Portal RTVE navodi da su fotografije i snimci praznih bolnica deo teorije zavere onih grupa koje poriču postojanje pandemije. U početku su se fotografije navodno praznih bolnica promovisale preko Telegrama, ali su odatle „skočile” na druge mreže.

Dok mediji izveštavaju o prenatrpanosti bolničkih centara, pristalice ove teorije, snimajući „prazne bolnice” ili snimajući u trenucima kada u njima gotovo nema ljudi, pokušavaju da ubede javnost da virus ne postoji, te da ih mediji obmanjuju. Pravljenjem video zapisa iz lokalnih bolnica, koje imaju i manje pacijenata, takođe „dokazuju” da virusa nema.

Nevladina organizacija, američki Centar za istraživanje (CFI), baveći se ovom teorijom zavere ukazao je na to da će novinari prilikom izveštavanja o tome kako bolnice brinu o kovid pacijentima „pre izveštavati šta se dešava u gradskim bolnicama visokog profila, nego u seoskim bolnicama”.

„Očekivano je i predvidljivo da će neke bolnice biti preplavljene - a samim tim i biti posebno vredne vesti, dok će druge na različitim mestima, sa različitim merama, različitom populacijom i protokolima biti relativno prazne”, zaključuje CFI, podsećajući da se virus u nekim mestima širi brže nego u drugim.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
SZO
Mitovi
lažne vesti
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: