raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Satira i humor
Izvorni članak je objavljen 30.12.2023. (Maxbet sport)
Španski dan šale ponovo prevario medije: Real Madrid ne prepušta Mbapea Barseloni
30.12.2023.    Stefan Kosanović    Foto: Ilustracija/Wepik.com
Šaljivi tekst koji je pre nekoliko dana objavio španski portal Mundo deportivo govori o tome kako se fudbalski klub Real Madrid povlači iz pregovora da bi dobrovoljno prepustio fudbalera Kilijana Mbapea svom ljutom rivalu Barseloni. Pojedini mediji iz Srbije i regiona, ovu vest preneli su kao realan događaj. Ipak, reč je o potpuno izmišljenoj priči koju je Mundo deportivo objavio 28. decembra na Dan svetih nevinih, sličan prvom aprilu, Međunarodnom danu šale.
Na sportskim portalima širom sveta prethodnih godina je veoma aktuelna spekulacija da Real Madrid želi da dovede u svoje redove jednog od najboljih fudbalera Kilijana Mbapea. Španski portal Mundo deportivo iskoristio je činjenicu da su se ove glasine ponovile i napisao tekst humorističnog karaktera u kome, između ostalog, tvrdi da je Real Madrid ipak odlučio da se povuče iz pregovora i prepusti Mbapea svom najvećem rivalu Barseloni.

Predsednik Barselone je navodno obećao da će Real podržati u nameri da osnuje novu privatnu internacionalnu ligu, ali i da Mbape u utakmicama protiv Madriđana neće šutirati svojom jačom, desnom nogom. U tekstu se navodi i da bi transfer iznosio milijardu evra, a da je akcija dovođenja francuske zvezde nazvana „Operacija Donatelo”, zbog fizičke sličnosti fudbalera sa Nindža kornjačom tog imena.

„EPSKI PREOKRET Ne trese se samo zemlja, već i vasiona! Mbapea „krade” drugi evropski gigant” senzacionalistički je naslov portala Maxbet sport, dok Dnevni avaz svoj naslovljava sa „Svjedočimo li krađi stoljeća: Barcelona započela „Operaciju Donatelo””. Pored ova dva portala, informacije iz šaljive vesti su delimično ili u celini preneli i portali Sportski žurnal, Una.ba i Fokus.ba.

Mundo deportivo je na svom portalu tekst objavio na dan praznika šale kao ozbiljan, ali su ubrzo novim tekstom priznali da je reč o šali i naveli neke svetske medije koji su na nju naseli. Takođe, u originalni tekst su naknadno stavili naznaku da je u pitanju tekst humorističnog karaktera.

Španski mediji su razvili tradiciju širenja ovakvih šala na Dan svetih nevinih (Día de los Santos Inocentes), koji se u nekim državama Latinske Amerike i Španiji obeležava 28. decembra. Ovaj dan simbolizuje sećanje na biblijski događaj iz jevanđelja po Mateju, gde se opisuje kako su deca mlađa od dve godine iz Vitlejema pogubljena po naređenju kralja Iroda Velikog, s ciljem da se eliminiše Isus Hrist.

Domaći mediji su i prethodnih godina poverovali u šale španskih medija, pa su tako pisali o Novaku Đokoviću kao pokretaču teniske Lige šampiona ili Kristijanu Ronaldu koji se otvoreno nudi Barseloni.
  Lažna vest
Albanskoj reprezentaciji intonirana himna „Bože pravde“ pre meča? Netačno
Video od 30 sekundi na kome su u krupnom kadru prikazani zbunjeni fudbaleri reprezentacije Albanije ...
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!
Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizi...
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”
Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Sportski žurnal
 Dnevni avaz
 Una.ba
 Fokus.ba
Barselona
Real Madrid
Kilijan Mbpape
fudbal
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: