raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 26.11.2021. (Twitter)
Srbija nije uvezla 500 tona banana iz Somalije
30.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/StockSnap
Tviterom proteklih dana kruži video u kojem su prikazane poluoljuštene banane uz tvrdnje da je iz Somalije stiglo 500 tona banana koje sadrže „glistu Heliko bakterije" i koje izazivaju moždanu smrt. Heliko bakterije su međutim bakterije, a ne gliste, znatno su manje od glista iz videa i nisu smrtonosne. Takođe, dostupni podaci pokazuju da Srbija nije uvozila banane iz Somalije.
U opisu videa koji se ovih dana deli na Tviteru na srpskom jeziku navodi se da je „nedavno na pijace stiglo 500 tona banana iz Somalije, koje sadrže glista Helikobakter koje ispoljavaju sledeće simptome (proliv, povraćanje, mučnine, glavobolja) i posle 12 sati osoba umire od moždane smrti.”

Na nekoliko komentara tviteraša da je u pitanju lažna vest, osoba koja je podelila video je napisala da je tvrdnju „dobila na viber”.

Video međutim ne sadrži bilo kakve dokaze za ove tvrdnje.

Jednostavnom pretragom smo utvrdili da su se identičan video i tvrdnje pojavili početkom novembra i u drugim državama poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, čija je Uprava za bezbednost hrane na Tviteru demantovala ove navode.

Heliko bakterija (Helicobacter Pylori) je inače vrsta bakterije (a ne glista) koja se nastanjuje u sistemu organa za varenje kod ljudi i prema procenama je ima oko 50 odsto populacije na svetu. Mnogi ne znaju da imaju ovu bakteriju jer nemaju simptome infekcije.

S obzirom na to da je reč o bakteriji, ona je isuviše mala da bi se videla golim okom. Može se prenositi sa osobe na osobu između ostalog preko pljuvačke, ali i preko zagađene hrane ili vode.

Upitne su i tvrdnje da je 500 tona banana u kratkom periodu uvezeno iz Somalije u Srbiju.

Poslednji dostupni podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je tokom prošle godine ukupno uvezeno oko 96,3 tona banana, što je pet puta manje od količine koja se navodi u tvitu.

Takođe, prema podacima iz baze Međunarodnog trgovinskog centra, Somalija nije izvozila banane u Srbiju, bar ne u protekle tri godine. U poslednjih nekoliko godina, Srbija je najveće količine banana uvozila iz Ekvadora, Kolumbije i Kosta Rike.

Ove tri države su tokom prošle godine bile među najvećim izvoznicima banana, a tu su još Filipini i Gvatemala.

Tvrdnje da banane iz Somalije sadrže glistu Heliko bakterije koja izaziva moždani udar nakon 12 sati osporile su i druge fektčekerske organizacije.
  Analiza
Male boginje, veliki kašalj, ogroman problem: Pad vakcinacije, rast prekršajnih prijava, zanemarljiv broj kazni
Pre četiri godine bili smo jako blizu kolektivnog imuniteta kod gotovo svih bolesti koje sprečavaj...
  Vest
EU usvojila direktivu protiv SLAPP tužbi, u Srbiji - ništa
Pre dva dana je u Evropskom parlamentu usvojena tzv. anti-SLAPP direktiva, uputstvo za države član...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi: Izveštaj ODIHR-a pokazao da su izbori bili regularni
Više provladnih medija je „ekskluzivno“ objavilo da najnoviji izveštaj OEBS-ove Kancelarije za...
Banane
Somalija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: