raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 19.12.2019. (espreso.rs)
Srpski tabloidi već smenili Trampa
19.12.2019.    Vesna Radojević    Foto: Flickr / Gage Skidmore
Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zaista je juče bio akter istorijskog trenutka - biće zapamćen kao treći predsednik u istoriji te zemlje koji je opozvan u Predstavničkom domu. I dok Ustav SAD dalje propisuje da predsednik SAD, uprkos opozivu, i dalje može da obavlja tu funkciju sve dok Senat ne odluči drugačije, srpski mediji su rešili da ga sa tog mesta ipak smene i smeste među „bivše“ predsednike SAD.
Iako su promenili deo naslova, u vesti na portalu Espreso se i dalje navodi da su Sjedinjene Američke Države ostale bez predsednika, te da opoziv u Predstavničkom domu zapravo znači njegovu smenu.

   portal espreso.rs


Međutim, do smene Donalda Trampa sa mesta predsednika SAD-a najverovatnije neće ni doći.

Naime, opoziv Trampa ne znači da će on otići iz Bele kuće. O tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog meseca.

Kako prenosi redakcija Glasa Amerike na srpskom jeziku koja je detaljno od početka pratila proces opoziva, ni jedan predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smenjen s položaja uprkos opozivu.

„Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trampa. Ni jedan republikanski senator nije nagovestio da će to uraditi, pa je izvesno da će Tramp ostati na položaju predsednika“, piše Glas Amerike.

Kako je došlo do opoziva?


Predsednik Donald Tramp optužen je da je prekršio zakon time što je pritiskao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da istraži navode o zloupotrebama političkog suparnika Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Naime, nepoznati uzbunjivač je u avgustu ove godine izjavio da je mesec dana ranije Donald Tramp pozvao Zelenskog i zatražio od njega da urgira da se otvori istraga protiv Džoa Bajdena, odnosno da se ispita da li je on zloupotrebio svoj položaj i 2015. zaustavio istragu o zloupotrebama u ukrajinskoj energetskoj kompaniji, a u kojoj bi se našao i njegov sin Hanter.

Pre tog telefonskog poziva, Tramp je blokirao puštanje vojne pomoći u Ukrajinu.

Upravo su zbog toga Trampovi politički protivnici zatražili njegov opoziv jer je, po njihovom mišljenju, kao predsednik SAD zatražio pomoć treće zemlje u pokušaju da diskredituje svog eventualnog političkog oponenta na predsedničkim izborima 2020.

Demokrate su pokrenule službenu istragu u vezi sa ovom aferom i u prethodnih nekoliko meseci brojni zvaničnici su pozvani na svedočenje.

Juče je Predstavnički dom Sjedinjenih Država (jedan od dva doma Kongresa SAD) doneo odluku o opozivu i sad se čeka odluka drugog doma - Senata, u kome republikanci imaju većinu, pa je teško očekivati da će Donald Tramp biti smenjen sa mesta predsednika SAD.
  Vest
Ne nasedajte na prevaru o brzoj zaradi koja kruži Fejsbukom
„Kako ja, sa 48 godina, da zaradim 7393 evra mesečno, a da ne napuštam svoju kuću u Srbiji?“ ...
  Dezinformacija
Devojke iz viralnog tvita nisu odbornice u Smederevskoj Palanci
Starlete na javnim funkcijama su uvek tema koja u javnosti odlično prolazi i garantuje masovno šer...
  Lažna vest
Nastavnice nose „hidžabe” zbog dece migranata?
Pre nekoliko dana na tviteru se pojavila fotografija na kojoj su prikazane dve ženske osobe koje no...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: