raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Sud u Strazburu: Srbija prekršila prava Milana Radonjića i Ratka Romića
04.04.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Raskrikavanje
Evropski sud za ljudska prava presudio je da je država Srbija prekršila Konvenciju o ljudskim pravima u slučaju Milana Radonjića i Ratka Romića, okrivljenih za ubistvo Slavka Ćuruvije, time što im je pritvor predugo trajao jer je neosnovano više puta produžavan. Drugi razlog je i predugo trajanje postupka pred Ustavnim sudom Srbije pred kojim su njih dvojica takođe tražila zaštitu svojih prava. Sud u Strazburu, kome su se Radonjić i Romić žalili krajem juna 2016. godine, naložio je Srbiji da im isplati po 1.000 evra odštete.
Ratko Romić i Milan Radonjić su uhapšeni 14. januara 2014. godine kao osumnjičeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Protiv njih je iste godine podignuta optužnica, a suđenje je počelo naredne godine. Oni su se do jula 2017. godine nalazili u pritvoru Centralnog zatvora, koji im je više puta produžavan, nakon čega im je zatvorski pritvor zamenjen kućnim.

Sredinom 2016. godine žalili su se Evropskom sudu u Strazburu tvrdeći da su im višestrukim produžavanjem pritvora prekršena ljudska prava.

Oni su u žalbi naveli da smatraju da su im „domaći sudovi proizvoljno odredili i produžili pritvor, kao i da je nastavak pritvora prekomeran i da nije zasnovan na relevantnim i dovoljnim razlozima“.

Osim toga, tvrdili su i da je postupak koji su u međuvremenu pokrenuli pred Ustavnim sudom Srbije „u cilju osporavanja zakonitosti pritvora“ takođe nepotrebno dugo trajao, suprotno propisima Konvencije o ljudskim pravima.

Evropski sud je danas objavio presudu u kojoj piše da su odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima zaista prekršene i dosudio da je Srbija u obavezi da im isplati po 1.000 evra zbog kršenja njihovih prava. Rok za isplatu je tri meseca od pravosnažnosti presude.

U presudi je obrazloženo da ih je Viši sud od hapšenja u januaru 2014. godine do aprila 2015. godine opravdano držao u pritvoru - prvih par meseci je procenjeno da postoji rizik od bekstva i uticaja na svedoke, a kasnije i da bi njihovim puštanjem došlo do uznemirenja javnosti.

Ipak, iako je Viši sud i nakon tog perioda njih držao u pritvoru pod istim obrazloženjem (da će doći do uznemirenja javnosti), sud u Strazburu smatra da to više nije bilo opravdano ni utemeljeno, te da su njihovim zadržavanjem do 2017. godine prekršena ljudska prava ove dvojice okrivljenih.

Za sve to vreme, kako se podseća u presudi suda u Strazburu, Radonjić i Romić su podneli 27 žalbi Ustavnom sudu zahtevajući da ispita zakonitost njihovog zadržavanja u pritvoru.

Ustavni sud je presudio da je opravdan bio samo pritvor prvih godinu i dva meseca, a da nakon toga više nije bilo razloga za njihovo zadržavanje. Ipak, ova presuda je došla tek u decembru 2017. godine.

Evropski sud je u presudi konstatovao da je Ustavni sud odluku o nezakonitosti pritvora doneo više od dve godine otkada je ona podneta. Iako je, kako piše u presudi, u nekim situacijama prihvatljivo da postupak traje duže, poput vanrednog stanja - to ovde nije bio slučaj.

„Pitanja pokrenuta u ovom predmetu su relativno jednostavna. Sud ima na umu veliki broj predmeta u Ustavnom sudu (...) Ipak, opterećenost Ustavnog suda ne može biti opravdanje za predugo trajanje postupka“, navodi Sud u Strazburu.

Milan Radonjić i Ratko Romić su, inače, tražili da im Srbija kao kompenzaciju nematerijalne štete isplati po 20.000 evra, kao i naknadu od 40.000 evra za troškove pred domaćim sudovima i još 2.300 evra koliko iznose troškovi žalbi Evropskom sudu za ljudska prava.

Srbija je smatrala da je traženi iznos previsok, a Evropski sud za ljudska prava je naveo da njih dvojica nisu podneli bilo kakve dokaze o nastalim troškovima. Srbiji je dosuđeno da im isplati po 1.000 evra zbog prekršaja Konvencije o ljudskim pravima.

Inače, Radonjić i Romić su nepravosnažno osuđeni pred Višim sudom za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, zajedno sa drugom dvojicom pripadnika DB-a, Radomirom Markovićem i Miroslavom Kurakom. Sva četvorica dobila su ukupno 100 godina zatvora. Prošle nedelje je završeno i apelaciono suđenje u ovom postupku, a u narednom periodu će biti doneta i konačna presuda, 24 godine od ubistva.
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi
Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji...
  Vest
Presuda za paljenje kuće novinara: „Simonović je kao funkcioner bio dužan da trpi kritike”
Ukupno 17 godina zatvora dobili su bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović i još tro...
  Vest
Ukupno 17 godina zatvora četvorici okrivljenih za paljenje kuće novinara
Bivši predsednik opštine Grocka, Dragoljub Simonović, osuđen je danas na pet godina zatvora pred...
Milan Radonjić
Ratko Romić
Evropski sud za ljudska prava
Strazbur
Presuda
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: