raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Terapija ozonom koju promoviše Željko Mitrović nije zaštita od korone
17.04.2020.    Marija Vučić    Željko Mitrović; Foto: Tviter/ @zeljkomitrovic
Željko Mitrović u studiju Pinka prikačen na mašinu za ozoniranje krvi, sa bocom ozona pored sebe i cevčicom u veni, fotografija je koju je vlasnik ove televizije podelio na Tviteru uz komentar „Preventivno, još jednom ozoniram sopstvenu krv“. Prvi je u svetu, kako sam tvrdi, ukazao na ovaj metod lečenja koji može da „reši koronu“. Da je Mitrović u pravu, ubeđuje nas i Informer objašnjavajući kako se pomenuti gas u krvi pretvara u vodonik-peroksid (hidrogen) koji dezinfikuje krv od virusa i bakterija. Efikasnost ove alternativne terapije, međutim, nije naučno potkrepljena, a epidemiolog Zoran Radovanović za Raskrikavanje ističe da je reč o „budalaštini“.

Nakon Mitrovićevih tvitova u kojima promoviše ovu terapiju, i Informer je objavio tekst „Italijanski stručnjaci dokazali da je Željko Mitrović u pravu“.

„Tvrdnju vlasnika Pinka Željka Mitrovića da bi ozonizacija krvi rešila problem zaraženih koronavirusom (...), potvrdili su i italijanski stručnjaci koju su tu metodu već primenili u lečenju najtežih bolesnika od virus Kovid 19 u čak 17 bolnica u toj zemlji“, navodi Informer i objašnjava da ozon u krvi formira vodonik-peroksid (hidrogen) „koji uništava viruse i bakterije“.

Epidemiolog Zoran Radovanović u izjavi za Raskrikavanje navodi da nema nikakvih dokaza da je ova terapija efikasna, a ozon može da napravi probleme organizmu.

„Ozon ubija viruse van organizma, a ako ga ubacite u organizam, onda ubijate i organizam. Sve u svemu budalaština“, decidiran je Radovanović.

„Da se napravi vodonik-peroksid pa da dezinfikuje krv, to taman posla. To je potpuna besmislica“, ističe epidemiolog.

Ove podatke o uspešnom izlečenju desetoro pacijenata, piše Informer, javnosti je predočio izvesni Antonio Gaspari, „direktor Orbisfere“.

Reč je o organizaciji na čijem se sajtu navodi da se bave dobrotvornim radom, a svesrdno promovišu i terapiju ozonom. U delu „O nama“ na ovom portalu, piše da „sa Orbisferom ulazite u svemirski brod ka beskonačnosti prevladavajući geografske i duhovne barijere sveta“.

Kako kažu, bave se umetnošću, kulturom, životnom sredinom, duhovnošću, religijom, pa i medicinom.

„Orbisfera je međunarodni urednički projekat koji su stvorili muškarci i žene, hodočasnici u sajber prostoru, u potrazi za Bogom“, piše na ovom opskurnom sajtu.

Terapija ozonom nije nova, i koristi se kao vid alternativne medicine, a njeni zagovornici ističu da pomaže kod niza bolesti od hemoroida i hroničnog umora, preko seksualno prenosivih bolesti i multiple skleroze, pa sve do raka i side (što je i naučno osporeno).

„Kao i kod svakog šarlatanstva, tvrde da leči sve“, rekao je 2017. godine magazinu Vajs profesor hematoonkologije na britanskom Univerzitetu u Lesteru Martin Dajer.

Prema njegovim rečima, ozon je, kao i hidrogen, odličan u ubijanju parazita van tela, ali se često previđa da se radi o toksičnom molekulu.

„Ako biste ga uneli u organizam u dovoljnoj koncentraciji da ubije parazite, ubili biste i pacijenta“, rekao je Dajer za Vajs.

Uspehe ove metode uglavnom ističu naturopate, odnosno lekari i terapeuti koji koriste prirodnu medicinu u lečenju i naširoko je reklamiraju.

Ipak, čak u istraživanjima koja ističu pozitivne rezultate ozonoterapije, priznaje se da je zvanična medicina skeptična upravo jer je „premalo kontrolisanih kliničkih istraživanja na ovu temu i uglavnom se ne smatraju zadovoljavajućim“.

U poslednje vreme pojedine klinike u Španiji i Italiji tvrde da se terapija ozonom, u kojoj se pacijentu izvlači malo krvi koja se potom obogaćuje ozonom pa vraća natrag u krvotok, pokazala efikasnom kod obolelih od COVID-19.

Osim u saopštenjima i novinskim tekstovima, međutim, ovi rezultati nisu objavljeni u relevantnim naučnim časopisima.

Ovaj vid alternativne medicine dozvoljen je u mnogim zemljama, poput Kube, Turske i Ujedinjenih Araskih Emirata iako nema čvrstih naučnih dokaza da deluje. Naprotiv, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) decidirano navodi da je ozon opasan:

„Ozon je toksičan gas bez poznate korisne medicinske primene u specifičnoj, dodatnoj ili preventivnoj terapiji. Da bi ozon bio efikasan kao germicid (sredstvo protiv mikroorganizama, prim. nov), mora se koristiti u koncentracijama mnogo višim nego što bi bilo bezbedno za ljude i životinje“, navodi FDA u odluci iz 2019. godine.

Kako podseća magazin Forbs, i najveća svetska baza alternativnih vidova lečenja, TRC Natural Medicines, ovu terapiju klasifikuje kao nebezbednu, upravo jer nema dovoljno dokaza za njenu efikasnost u lečenju bilo koje bolesti.


Novinari portala KRIK i RasKRIKavanje se svakog dana trude da saznaju proverene informacije o širenju koronavirusa u Srbiji, a redovno otkrivamo i dezinformacije o ovoj važnoj temi. Zato podrži naš rad, da nastavimo da istražujemo korupciju, kriminal i lažne vesti!
  Vest
Medijska imperija Željka Mitrovića bogatija za Red TV, portal i radio
Za vikend građani Srbije dobijaju još jednu televiziju - Red TV. U jednom od promotivnih spotova k...
  Vest
Željko Mitrović - govornik bez aplauza
„1971. godine je jedina korida van Španije održana u Beogradu, na Tašmajdanu, bilo je pet hi...
  Vest
REM pokrenuo postupak protiv Pinka zbog ozoniranja krvi u TV programu
Savet Regulatornog tela za elektronske medije pokrenuo je postupak protiv TV Pink zbog prikazivanja ...
Željko Mitrović
Koronavirus
COVID-19
Ozon
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: