raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
U antivakserskim grupama opet lažni snimci: Hirurg se nije onesvestio zbog treće doze vakcine
22.03.2022.    Marija Vučić    Foto: Viber
U nekoliko domaćih Vajber grupa, u kojima cirkulišu razne teorije zavere i lažne vesti, ovih dana se proširio i jedan snimak sigurnosne kamere iz operacione sale. Na njemu se vidi kako jedan od hirurga tokom operacije pacijenta pada u nesvest. Članovi ovih grupa tvrde da je snimak nastao u Australiji i da je reč o hirurgu koji je primio tri vakcine protiv koronavirusa pa je doživeo neželjene efekte, „dovodeći živote pacijenata u opasnost“. Ipak, kako je Raskrikavanje utvrdilo, video je iz Kine, snimljen je u januaru 2020. godine kada pandemija još nije bila ni proglašena, a kamoli započeta globalna vakcinacija.
   

„Hirurg sa tri vakcine za #COVID19, koji ima neželjene efekte tokom operacije, dovodeći živote pacijenata u opasnost. Bravo Australija. Vlada izlaže živote bolesnih, nevinih i najugroženijih ljudi u najveći rizik, čak i dok su u bolnicama“, napisao je izvesni Radovan Stojanović koji je video podelio u više vajber grupa poput „Istinom protiv plandemije“, „KOVID-BIBLIOTEKA“, „Pobuna protiv novog svetskog poretka“, „Zavera - teorija ili praksa“.

Reč je o vajber grupama koje su „rezervoar“ lažnih vesti i najrazličitijih teorija zavera, od toga da svetom vladaju satanisti, preko teorija da je pandemija izrežirana, do ravne Zemlje. Raskrikavanje se njima bavilo u nekoliko navrata, na primer ovde.

Ovih dana se isti video u netačnom kontekstu pojavio i na nekim inostranim nalozima na društvenim mrežama.


Međutim, konkretni slučaj sa hirurgom koji pada u nesvest predstavlja lažnu vest.

Naime, ovaj video se već pojavljivao na društvenim mrežama, i to još početkom 2020. godine. U januaru i februaru, dakle pre proglašenja pandemije koronavirusa (mart 2020), tvrdilo se da je video nastao u Vuhanu i da se hirurg onesvestio zato što je zaražen koronavirusom.

Ipak, ni to nije bilo tačno. Video je, kako su tada pisali kineski mediji i kako je utvrdio francuski portal France24, snimljen u provinciji Junan, u okrugu Ženksiong, i to u januaru 2020. godine - nekoliko dana pre nego što će u Vuhanu biti proglašen karantin i skoro dva meseca pre proglašenja pandemije. Kako su za Pekinške vesti rekli iz lokalne bolnice 17. januara 2020, hirurg se onesvestio zbog pada šećera u krvi i umora usled višečasovnih operacija. Nakon što mu je ukazana pomoć, osećao se bolje.

Dakle, ne samo da se ovo dogodilo pre nego što je koronavirus uzeo maha u Kini i u svetu, nego i mesecima pre nego što je uopšte počela kampanja vakcinacije. U zemljama poput Kine, rana vakcinacija je počela u decembru te godine, i to tek prvom dozom. Građani širom sveta su treću dozu primali tek 2021, dakle godinu i više dana od nastanka ovog videa.

  Teorija zavere
Kovid 19 nije najavljen u knjizi „Novi svetski poredak”, niti ga je pripremila Rokfeler fondacija
Na telegram i vajber grupama na srpskom jeziku ovih dana je reciklirana teorija zavere o tome da je ...
  Manipulisanje činjenicama
Nemački parlament nije utvrdio da su mere protiv korone bile besmislene
Na antivakserskom portalu Nulta tačka, pojavio se naslov „Izveštaj stručnog ODBORA NEMAČKOG PA...
  Lažna vest
Vakcina protiv kovida uzrokuje kancer dojke? Netačno
Kod 16 odsto žena koje su primile drugu dozu kovid vakcine pojavio se „tipičan neželjeni efekat...
Koronavirus
Pandemija
Vakcinacija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: