raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
U antivakserskim grupama opet lažni snimci: Hirurg se nije onesvestio zbog treće doze vakcine
22.03.2022.    Marija Vučić    Foto: Viber
U nekoliko domaćih Vajber grupa, u kojima cirkulišu razne teorije zavere i lažne vesti, ovih dana se proširio i jedan snimak sigurnosne kamere iz operacione sale. Na njemu se vidi kako jedan od hirurga tokom operacije pacijenta pada u nesvest. Članovi ovih grupa tvrde da je snimak nastao u Australiji i da je reč o hirurgu koji je primio tri vakcine protiv koronavirusa pa je doživeo neželjene efekte, „dovodeći živote pacijenata u opasnost“. Ipak, kako je Raskrikavanje utvrdilo, video je iz Kine, snimljen je u januaru 2020. godine kada pandemija još nije bila ni proglašena, a kamoli započeta globalna vakcinacija.
   

„Hirurg sa tri vakcine za #COVID19, koji ima neželjene efekte tokom operacije, dovodeći živote pacijenata u opasnost. Bravo Australija. Vlada izlaže živote bolesnih, nevinih i najugroženijih ljudi u najveći rizik, čak i dok su u bolnicama“, napisao je izvesni Radovan Stojanović koji je video podelio u više vajber grupa poput „Istinom protiv plandemije“, „KOVID-BIBLIOTEKA“, „Pobuna protiv novog svetskog poretka“, „Zavera - teorija ili praksa“.

Reč je o vajber grupama koje su „rezervoar“ lažnih vesti i najrazličitijih teorija zavera, od toga da svetom vladaju satanisti, preko teorija da je pandemija izrežirana, do ravne Zemlje. Raskrikavanje se njima bavilo u nekoliko navrata, na primer ovde.

Ovih dana se isti video u netačnom kontekstu pojavio i na nekim inostranim nalozima na društvenim mrežama.


Međutim, konkretni slučaj sa hirurgom koji pada u nesvest predstavlja lažnu vest.

Naime, ovaj video se već pojavljivao na društvenim mrežama, i to još početkom 2020. godine. U januaru i februaru, dakle pre proglašenja pandemije koronavirusa (mart 2020), tvrdilo se da je video nastao u Vuhanu i da se hirurg onesvestio zato što je zaražen koronavirusom.

Ipak, ni to nije bilo tačno. Video je, kako su tada pisali kineski mediji i kako je utvrdio francuski portal France24, snimljen u provinciji Junan, u okrugu Ženksiong, i to u januaru 2020. godine - nekoliko dana pre nego što će u Vuhanu biti proglašen karantin i skoro dva meseca pre proglašenja pandemije. Kako su za Pekinške vesti rekli iz lokalne bolnice 17. januara 2020, hirurg se onesvestio zbog pada šećera u krvi i umora usled višečasovnih operacija. Nakon što mu je ukazana pomoć, osećao se bolje.

Dakle, ne samo da se ovo dogodilo pre nego što je koronavirus uzeo maha u Kini i u svetu, nego i mesecima pre nego što je uopšte počela kampanja vakcinacije. U zemljama poput Kine, rana vakcinacija je počela u decembru te godine, i to tek prvom dozom. Građani širom sveta su treću dozu primali tek 2021, dakle godinu i više dana od nastanka ovog videa.

  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Pandemija
Vakcinacija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: