raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
UNS i NUNS: očekujemo da Apelacioni sud potvrdi presudu za ubistvo Ćuruvije
08.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Slavko Ćuruvija Fondacija
23 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, dva najveća novinarska udruženja u Srbiji pozvala su Apelacioni sud da potvrdi presudu četvorici okrivljenih i time stavi tačku na ovaj zločin. Presudom iz decembra 2021. za Ćuruvijino ubistvo su na ukupno 100 godina zatvora osuđena četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti.
Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) su uoči obeležavanja godišnjice ubistva novinara Slavka Ćuruvije, 11. aprila, pozvali Apelacioni sud da ovoga puta potvrdi prvostepenu presudu i navode da je „njeno izricanje čin koji treba da znači kraj nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji”.

Naime, ovo je drugi put kako Apelacioni sud odlučuje u ovom slučaju, jer je već jednom ukinuo prvostepenu presudu i suđenje vratio na početak.

„Maratonski sudski proces, koji traje osam godina, je pri kraju, a Apelacioni sud treba konačno da odluči po žalbama tužilaštva i odbrane”, navodi se u zajedničkom saopštenju novinarskih udruženja.

UNS i NUNS takođe traže da se „privede pravdi” i Miroslav Kurak, pripdanik DB-a, kome se sudlo u odsustvu.

Članovi dva novinarska udruženja će u ponedeljak u podne, na mestu gde je Ćuruvija ubijen, u Svetogorskoj ulici 35. položiti vence i zapaliti sveće.

Slavko Ćuruvija, urednik lista „Dnevni telegraf” i nedeljnika „Evropljanin” ubijen je 11. aprila 1999. godine u haustoru svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu, tokom povratka iz šetnje sa svojom partnerkom Brankom Prpom, koja je i jedini svedok ubistva.

Optužnica protiv četvorice okrivljenih je podignuta tek krajem 2014, čak 15 godina od ubistva, a suđenje je počelo sredinom naredne godine. Okrivljeni su bivši načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji se nalazi u bekstvu, te mu se sudilo u odsustvu.

Naime, u optužnici se navodi da je Kurak više puta pucao u Ćuruviju sa leđa, dok mu je Romić pomogao udarivši Ćuruvijinu partnerku, Branku Prpu u glavu, kako ne bi videla izvršioce. Sud je ovo međutim odbacio jer izveštaji baznih stanica o mobilnoj komunikaciji pokazuju da su Romić i Kurak komunicirali telefonom neposredno pre likvidacije. Sud je stoga zaključio da se nisu nalazili jedan pored drugog, te da je pucalo NN lice.

U aprilu 2019, njih četvorica su pred Specijalnim sudom u Beogradu, osuđeni na ukupno 100 godina zatvora. Apelacioni sud je naredne godine, ipak ukinuo ovu presudu, čime je suđenje vraćeno na početak.

Ponovljeni postupak je trajao nešto više od godinu dana, ali nije doneo ništa novo, čak je i presuda gotovo identična prethodnoj koju je Apelacioni sud oborio.

Tako je početkom decembra 2021, Radomir Marković ponovo osuđen na 30 godina zatvora zbog podstrekivanja na teško ubistvo, dok je Milan Radonjić osuđen na 30 godina za saizvršilaštvo. Miroslav Kurak i Ratko Romić su kao saizvršioci ponovo osuđeni na po 20 godina zatvora. Ubica i nalogodavci su, međutim, i nakon ponovljenog postupka ostali nepoznati.

Tokom izricanja presude, predsednica sudskog veća Snežana Jovanović je istakla da je sud nesporno utvrdio da je ubistvo naložio neko iz vrha tadašnje vlasti zbog Ćuruvijinog kritičkog istupanja u zemlji i inostranstvu.

Nepoznata osoba je prema presudi naložila Radomiru Markoviću da organizuje ubistvo. On je taj nalog preneo Radonjiću, koji je potom organizovao likvidaciju sa pripadnicima DB-a Kurakom i Romićem.

Nekoliko dana pre ubistva, Ćuruvijino kretanje je neprekidno praćeno, a snimani su i njegovi telefonski razgovori. Sud je u presudi istakao da je Radonjić davao usmene naloge, ne ostavljajući pisani trag, o praćenju „Ćurana“ - kodni naziv za Ćuruvijin dosije u DB-u. Sud je utvrdio da je praćenje Ćuruvije prekinuto nekoliko minuta pre ubistva, kako pripadnici DB-a ne bi videli ubice.

Apelacioni sud će presudu iz decembra 2021. ili potvrditi ili preinačiti - izmeniti visinu zatvorskih kazni ili osloboditi jednog ili više optuženih.
  Vest
Okrivljeni za ubistvo Ćuruvije pravosnažno oslobođeni, ubistvo novinara ostaće nekažnjeno
Nakon 25 godina od ubistva i dve runde suđenja u proteklih devet godina, Apelacioni sud u Beogradu ...
  Vest
Radonjiću i Romiću ukinut kućni pritvor, konačnu presudu za ubistvo Ćuruvije čekaju na slobodi
Apelacioni sud u Beogradu je 19. aprila ukinuo kućni pritvor Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji...
  Vest
Godišnjica Ćuruvijinog ubistva: „Za 24 godine neko je postao punoletan, mi i dalje čekamo presudu”
Pre tačno 24 godine je, sa više hitaca ispaljenih u leđa, ubijen novinar Slavko Ćuruvija. Suđen...
Slavko Ćuruvija
NUNS
UNS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: