raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 15.10.2019. (Srpski telegraf)
Uhapšeni radnik Krušika za jedne uzbunjivač, za beogradske tabloide - špijun
15.10.2019.    Vesna Radojević    Foto: krik.rs
U štampanom izdanju Srpskog telegrafa vest o Aleksandru Obradoviću iz Valjeva koji je ovih dana postao poznat javnosti jer je uhapšen zbog navodnog odavanja poslovnih tajni počinje sa „Nije uzbunjivač, sumnja se na klasičnu špijunažu“. Pišu i da su to „nove informacije o hapšenju radnika Krušika“. Međutim, ono za šta se na prvi pogled čini da su podaci iz istrage, zapravo su stavovi nevladine organizacije bliske vlastima - Nacionalne avangarde.
Za Kurir, Srpski telegraf, Alo i druge provladine tabloide uzbunjivač iz Krušika oko kog se ovih dana podigla javnost u Srbiji - postao je špijun. Provladini mediji zapravo su citirali predstavnike nevladine organizacije Nacionalna avangarda za koje su mediji ranije pisali da su bliski upravo policiji, odnosno ministru Nebojši Stefanoviću čiji se otac Branko našao u središtu afere o trgovini oružjem.

„Udruženje je pozvalo sve relevantne aktere da se uzdrže od paušalnih napada na sektor bezbednosti i da pokažu bar malo poverenja u naše institucije“, prenose mediji delove saopštenja Nacionalne avangarde.

„Bezbednost namenske industrije Srbije predstavlja značajno pitanje nacionalne bezbednosti Srbije, jer ovakvi postupci ugrožavaju vojnu industriju, utiču na njen pad i prestajemo da budemo kredibilni u svetu vojne industrije“, navode se u saopštenju reči Filipa Pejkovića, predstavnik udruženja Nacionalna avangarda.

Ovo udruženje tvrdi da je Obradović priznao krivično delo odavanja vojne tajne. Međutim, tužilaštvo Obradovića sumnjiči za odavanje poslovne, a ne vojne tajne.

U tekstovima provladinih medija koji prenose saopštenje Nacionalne avangarde ipak nema dodatnih informacija o ovom slučaju - pre svega činjenici da je zahvaljujući Obradoviću javnost po prvi put saznala da je valjevska fabrika Krušik sarađivala sa beogradskom firmom GIM i to preko Branka Stefanovića, te da je GIM od Krušika kupovao oružje po cenama nižim nego što ga je kupovao državni SDPR.

Nacionalna avangarda osnovana je u maju 2017, a u medijima se u poslednje vreme uglavnom pojavljuju kao kritičari opozicije.

Pre samo nekoliko dana, ministar policije Nebojše Stefanović otvorio je konferenciju o nacionalnoj bezbednosti Srbije, koju organizuje upravo ovo udruženje.

Nikola Vujinović koji je prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije zastupnik udruženja, istovremeno radi i u Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije Beograd čiji su osnivači Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Kako je prošle godine pisao N1, član Nacionalne avangarde Dušan Suzić, u svojstvu savetnika, zajedno sa predsednikom Vučićem i ministrima bio je u zvaničnoj poseti Turskoj. Pored Suzića, i Ivan Ristić na Fejsbuk profilima članova Avangarde pominje se kao zaposleni u MUP-u. Međutim, u tom ministarstvu su za N1 tada rekli da na spisku zaposlenih tih imena nema.

Podsetimo, javnost je postala zainteresovana za događanja u Krušiku kada je Birn prošle godine objavio da je Branko Stefanović, otac aktuelnog ministra policije, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, kao predstavnik privatne firme GIM.

Nedavno je bugarski portal Arms Watch pisao da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR, kao i da je to oružje na kraju završilo u rukama Islamske države u Jemenu.

U intervju za Birn po izlasku iz pritvora Aleksandar Obradović iz Valjeva objasnio je da mu je jedini motiv bio da javnost sazna za korupciju u Krušiku, kao i da nije iznosio vojne tajne.

„U Krušiku je skinuta oznaka vojna tajna, ona ne postoji. Postoje dokumenta koja usvaja Nadzorni odbor i ona nose oznaku strogo poverljivo. To su odluke koje se tiču, na primer, pozajmica. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije“, rekao je Obradović za Birn.
  Analiza
NIN na nišanu cenzure
Vest o tome da je ovonedeljni NIN u noći pred izlazak na kioske promenio naslovnicu otvorio je mnog...
  Vest
Naprednjački medij kopirao identitet čačanskog portala Ozon press
Sajt sa istim imenom, sloganom i dizajnom kao čačanski portal ozonpress.net ugledao je svetlost da...
  Vest
Polovina novca iz valjevskog budžeta za beogradske firme
Iz budžeta Valjeva za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja za ovu godinu podelje...
Krušik
Valjevo
Nebojša Stefanović
MUP
uzbunjivač
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: