raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 10.12.2021. (Twitter)
Virus korona ne postoji jer nije dokazano da je izolovan. Netačno
10.12.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Unsplash/ Talha Hassan
Profesorka psihologije, Mila Alečković, koja često plasira teorije zavere o aktuelnom virusu, ovoga puta je na svom tviter nalogu objavila da „na sudu niko nije mogao da dokaže da je virus korona izolovan.” Upitala je i „gde su sad oni fektčekeri?” Kao „dokaz” je podelila tekst u kome se se paušalno tvrdi da ministar zdravlja Španije nema dokaze o postojanju virusa, što je dovoljna potvrda da „VIRUS NE POSTOJI”. Reč je o bajatoj lažnoj vesti koja je osporena već nekoliko puta. Virus korona je do sada izolovan više puta, u različitim zemljama i to u laboratorijama koje ispunjavaju uslove za njegovo bezbedno ispitivanje.
Alečković je zaključak o tome da „nema dokaza da je virus korona izolovan”, izvukla iz teksta koji je sredinom novembra objavio portal zejournal.mobi. Sudeći po tekstovima, ovaj portal inače plasira dezinformacije i neproverene tvrdnje o virusu korona i vakcinaciji. Inspiraciju za ovaj tekst, autor je pronašao u viralnom videu Čarlija Varda (“The Charlie Ward Show”).O čemu je reč?

Sporne tvrdnje da virus korona nije izolovan jer ne postoji, te da je ministar zdravlja Španije to priznao na sudu, potekle su od pogrešne interpretacije odgovora Ministarstva zdravlja Španije od 17. septembra 2021, kako je ranije objasnio španski portal Newtrial.

Naime, Ministarstvo zdravlja Španije primilo je 22. jula 2021. zahtev za pristup informacijama, koji je sadržao pitanja u vezi sa kovidom 19, PCR testovima i vakcinama. Ministarstvo je u svom odgovoru između ostalog navelo da „ne poseduje kulturu SARS-CoV-2 za testiranje, niti ima laboratorije sa kapacitetom za kulture i izolaciju virusa radi testiranja.”

Ovaj odgovor je teoretičarima zavere bio dovoljan da zaključe da ako Ministarstvo zdravlja Španije nije izolovalo virus, onda virus ne postoji, već je reč o biološkom oružju.

Korona virus (SARS-CoV-2) inače može biti izolovan samo u određenim laboratorijama, koje ispunjavaju nivo 3 biološke bezbednosti (BSL).

Nivoi biloške bezbednosti koriste se za definisanje zaštitnih mera koje je potrebno ispuniti u laboratoriji, radi zaštite laboratorijskog osoblja, životne sredine i javnosti.

Laboratorije koje pružaju nivo 3 biološke bezbednosti se inače koriste za izučavanje infektivnih agenasa ili toksina koji se mogu prenositi vazduhom i koji udisanjem mogu izazvati potencijalno smrtonosnu infekciju.

Ministarstvo zdravlja Španije ne poseduje takve objekte, ali to ne znači da virus nije izolovan pri nekoj drugoj instituciji ili u nekoj drugoj državi.

SARS-CoV-2 je recimo izolovan u španskom Nacionalnom centru za biotehnologiju i u Nacionalnom centru za mikrobiologiju. Ovi centri zavise od Ministarstva nauke i inovacija Španije.

Služba za podršku istraživanju Univerziteta u Zaragozi je takođe krajem juna 2020, izolovala SARS-CoV-2 i objavila mikroskopski prikaz virusa.

Izolovanje vrusa korona (SARS-CoV-2) koji uzrokuje kovid 19, podrazumeva uzimanje čistih uzoraka virusa od inficirane osobe, kako bi se uzorak dalje mogao proučavati.

„SARS-CoV-2 uzet je milion puta do sad od zaraženih ljudi, uključujući i one za koje je prvobitno utvrđeno da su zaraženi u Kini”, objasnio je ranije za Full Fact, doktor Stiven Grifin, virusolog i vanredni profesor na Institutu za medicinska istraživanja u Lidsu.

I brojni izveštaji dokazuju da je virus mnogo puta izolovan od strane različitih naučnih timova i u različitim državama.

Recimo, u januaru 2020, Kina je objavila genetske sekvence virusa koji uzrokuje kovid 19.

Virus je izolovan i u februaru 2020. godine, od prvog pacijenta koji je oboleo u Koreji. Izolovan je i u Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji, Nemačkoj, Kanadi.

Tvrdnje da virus korona ne postoji jer nije izolovan, ranije su osporili Health Feedback i Politifact.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Španija
Laboratorija
lažna vest
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: