raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Više od pola miliona evra medijima bliskim SNS-u u Nišu
05.05.2020.    Marija Vučić, Južne vesti    Foto: Unsplash/ Vanilla Bear Films
I na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje medija iz lokalnog budžeta, grad Niš je najviše para dodelio medijima i ljudima bliskim vladajućoj SNS, objavile su Južne vesti. U njihove ruke otići će više od dve trećine od ukupno oko 714.000 evra koliko je izdvojeno ove godine za medije. Grad je bio najdarežljiviji prema TV Zona plus u vlasništvu sina Bratislava Gašića, prorežimskoj Niškoj televiziji kao i RTV Belami u vlasništvu Vidosava Radomirovića.
Od 83.970.000 dinara (oko 714.000 evra) koliko je grad Niš raspodelio za 39 medijska projekta, najviše su dobili mediji u vlasništvu Vidosava Radomirovića - više od 230.000 evra.

Za televiziju Belami otišlo je 15 miliona dinara i još tri miliona za radio Belami, ukupno više od 153.000 evra.

Osim toga, i njegova firma Narodne novine plus DOO, dobila je 9,5 miliona dinara (više od 80.000 evra). Ova firma je registrovana 2017. godine i izdavač je medija Narodne novine plus, ali u Agenciji za privredne registre nema podataka o tiražu, a te novine, po svemu sudeći, i ne postoje.

„Ono što je poznato jeste da su odmah po nastajanju dobile novac na jednom od medijskih konkursa u Nišu, iako nisu mogle da se kupe na trafici, već su bile sastavni deo dobro poznatih Narodnih novina, čiji je urednik - takođe Radomirović“, pišu Južne vesti.

U delimičnom vlasništvu Vidosava Radomirovića je i Niška televizija, koja je na konkursu dobila 14,8 miliona dinara (skoro 126.000 evra). Reč je o televiziji čija je suvlasnica i Slađana Ostojić, istovremeno i urednica i direktorka prorežimske TV Zona plus, koja je, pak, dobila 13,9 miliona dinara, a istoimeni portal još 400.000 dinara.

TV Zona plus je u vlasništvu Nikole Gašića, sina direktora BIA i bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića.

Tri miliona dinara dobila je i privatna firma Deni video Danijele Vuković, koja je zajedno sa Vidosavom Radomirovićem istovremeno i direktorka TV Belami.

Osim toga, sa 1,1 milion dinara podržan je i projekat Radija Bum 018, u vlasništvu Nikole Panića. On je, kako pišu Južne vesti, član SNS-a odnedavno zaposlen u niškoj Gradskoj upravi. Još pola miliona dinara otišlo je njegovom portalu.

Takođe, 750.000 dinara dodeljeno je preduzetničkoj firmi Cloudcode u vlasništvu Miloša Stošića. Ova firma ima upravljačka prava nad portalom Niški portal, čija je vlasnica Jelena Đorđević, supruga člana SNS i direktora JKP Tržnica Gorana Đorđevića, pišu Južne vesti.

Još 600.000 dinara je dobila i firma u vlasništvu Irene Đokić Jovančić, supruge Vladice Jovančića, novinara Niške televizije i čoveka koji je, prema pisanju Južnih vesti, bio angažovan kao portparol gradonačelnika Darka Bulatovića.

Sa 650.000 dinara podržana je i Adria media, firma koja izdaje prorežimski list Kurir, koji je, prema izveštajima Saveta za štampu, jedan od najčešćih prekršilaca Kodeksa novinara Srbije. Ujedno, to je jedan od medija koji, prema analizama Raskrikavanja, redovno širi lažne vesti.

Sve ukupno, to je više od 63 miliona dinara (537.000 evra) koje su podeljene za 12 projekata. Preostala trećina novca (oko 177.000 evra) raspoređena je na 27 projekata.

Južne vesti podsećaju i da je i ove godine o projektima u Nišu odlučivala komisija sastavljena od predstavnika medijskih udruženja poput PROUNS-a i Društva novinara Vojvodine, koje NUNS i UNS smatraju „nereprezentativnim“.
  Analiza
Najmanje 1,3 miliona evra za šest prorežimskih novina
Tokom prošle godine, izdavači šest novina - Informera, Alo-a, Srpskog telegrafa, Kurira, Večernj...
  Vest
Više od 800 hiljada evra iz budžeta prošle godine za medije koji nas dezinformišu
Više od 800.000 evra iz džepova građana Srbije prošle godine je izdvojeno iz javnih budžeta za ...
  Analiza
Milion evra iz budžeta u 2021. otišlo proizvođačima lažnih vesti
Firme koje izdaju tabloide Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Objektiv kao i Večernje novosti...
Projektno sufinansiranje
Niš
SNS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: