raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 16.04.2018. (Blic)
Za pojedine medije ministarka sve objasnila o niškom aerodromu
16.04.2018.    Vesna Radojević    Aerodrom „Konstantin Veliki“
„Mihajlović objasnila vezu koncesije i niškog aerodroma“ tvrdi današnji Blic uz ocenu da dva aerodroma, niški i beogradski, mogu slobodno tržišno da se razvijaju. Blic tvrdi i da je ministarka Zorana Mihajlović otkrila deo ugovora sa francuskim partnerom „Vansi“. Međutim, građani i dalje mogu samo da nagađaju šta piše u koncesionom ugovoru za Aerodorom „Nikola Tesla“ u Beogradu jer je Zorana Mihajlović o njemu samo pričala, ali ga nije i pokazala. Takođe, u svom saopštenju je samo potvrđeno ono što su zvaničnici ranije „otkrili“.
Blic navodi:
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović otkrila je deo koncesionog ugovora za Aerodrom „Nikola Tesla“ sa francuskom kompanijom „Vansi erport“ koji se odnosi na odnos broja putnika beogradskog i niškog aerodroma, kao i posledice koje su predviđene.   1  
1
Ono što je ministarka Mihalović u saopštenju njenog ministarstva za vikend objasnila jeste zapravo samo potvrda onoga što su prvo pričali građani Niša, a to je da je razvoj niškog aerodroma na neki način ograničen koncesionim ugovorom francuske kompanije „Vansi“ i Republike Srbije. Pre Zorane Mihajlović ovo su rekli i predsednik Vučić kao i pomoćnik ministarke zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić gostujući na televiziji Al Jazeera.

Da bi dao ponudu, „Vansi“ je postavio uslove, koje smo mi uneli u koncesioni akt. U tom ugovoru predviđeno je da država ukoliko razvija aerodrome u prečniku od 230 kilometara od Beograda, država ne može da ih razvija preko milion putnika, a da pritom nema obavezu naknade prema koncesionaru. U tom slučaju, da li je deo “tržišnog kolača” „Vansija“ umanjen, ustanoviće nezavisni revizor ili stručnjak. To će važiti do trenutka kada „Nikola Tesla“ ne dođe do cifre od 12 miliona putnika“, rekao je Ilić.

U saopštenju Zorane Mihajlović prvo se navodi da se niški aerodrom ne pominje u koncesionom ugovoru, da bi nekoliko rečenica kasnije kazala da se on ipak spominje. Naime, ukoliko neki aerodrom u radijusu od 230 kilometara od Beograda usluži više od milion putnika dok beogradski ne dostigne 12 miliona, koncesionaru će morati da se obrazlaže zbog čega se to dogodilo, uz mogućnost plaćanja penala. Dakle, moguće je da se u koncesionom ugovoru ne spominje niški aerodrom svojim imenom „Konstantin Veliki“, ali se po rečima zvaničnika pominju aerodromi u radijusu od 230 kilometara.

Ove činjenice je, međutim, Blic „zaboravio“ da spomene.

Šta znamo o koncesiji i niškom aerodromu?


22. marta 2018. koncesioni ugovor za aerodrom Nikola Tesla je zvanično potpisan.

Detalji ugovora - ulaganja francuskih partnera i Srbije nisu poznati jer ugovor nije objavljen, a nadležni tvrde da će se to desiti nakon izvršene primopredaje Aerodroma šest meseci od potpisivanja ugovora.

O tome da će Vansi dati 501 milion evra za koncesiju, a da će u investiranje uložiti 730 miliona evra, znamo samo iz izjava nadležnih.

U februaru ove godine, malo pre zvaničnog potpisavanja koncesionog ugovora, država je u vlasništvo Aerodroma unela 28 parcela oko njega.

30. marta ove godine, nakon zaključka Vlade Srbije, gradsko veće Niša odlučilo je da se sva imovina niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ poveri državi Srbiji na upravljanje.

Od tada do danas građani Niša održali su nekoliko protesta zahtevajući od lokalnih i republičkih vlasti da promene odluku.

Sednica skupštine grada na kojoj će se glasati o ovom predlogu gradskog veća trebalo je da bude održana 10. aprila. Međutim, odložena je, a građani ne znaju kada će biti zakazana nova.

Aerodrom u Nišu je u 2017. godini ostvario rekordan broj putnika – 331.582.
  Vest
Portal Južne vesti dobio „kopiju” koja promoviše vlast
Dugo poznati i kritički orijentisan portal sa juga Srbije - Južne vesti nedavno je dobio imenja...
  Vest
Više od pola miliona evra medijima bliskim SNS-u u Nišu
I na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje medija iz lokalnog budžeta, grad Niš je najviše par...
  Vest
MUP: Uhapšen direktor Gerontološkog centra, 135 korisnika zaraženo koronavirusom
Direktor Gerontološkog centra Niš Milan Stevanović uhapšen je zbog sumnje da nije preduzeo sve n...
Niš
aerodrom
Nikola Tesla
Zorana Mihajlović
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: