raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 01.03.2023. (Pravda)
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
02.03.2023.    Milica Ljubičić    Foto:commonswikimedia/President of Ukraine
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se šire. Na portalu Pravda.rs se pojavila tvrdnja da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahtevao od Amerikanaca da pošalju svoju decu u aktuelni rat. Reč je, međutim, o manipulativnoj tvrdnji koja je nastala tako što je deo izjave Vladimira Zelenskog istrgnut iz konteksta.
„ZELENSKI ŠOKIRAO ZAPAD: Amerika da pošalje sinove i kćeri u rat”, naslov je teksta koji je juče objavljen na portalu Pravda.rs, a u nastavku se dodaje da su građani SAD „šokirani” ovim navodnim zahtevom. Iste tvrdnje su objavljene i na Jutjub kanalu Pretres News.

„SAD će morati da pošalju svoje sinove i kćeri kao što mi šaljemo svoje sinove i kćeri u rat. I moraće da se bore, jer govorimo o NATO-u, i oni će ginuti”, piše Pravda citirajući Zelenskog.

Kao „dokaz” je integrisan i video od 18 sekundi u kome Zelenski zaista izgovara ove reči.

Ova vest je podeljena i u Fejsbuk grupi „Rusija u srcu” koja broji preko 93.000 članova, i gde je do sada sakupila 150 lajkova. U komentarima dominiraju pogrdne reči i negativan narativ prema Zelenskom.

„Samo se ti nadaj, budalo što uništi jadni narod, idiote”, „E to je pravi zahtev, pa da vide Ameri kako je ginuti za nacizam”, neki su od komentara ispod ove objave.

Ipak, iako Zelenski jeste izrekao ovakvu rečenicu, ona je istrgnuta iz konteksta pa je tvrdnja Pravde manipulativna i netačna.

Šta je Zelenski zapravo rekao?

Na konferenciji za medije povodom obeležavanja godinu dana od početka rata u Ukrajini, 24. februara 2023. godine, ukrajinski predsednik je odgovarao na pitanja novinara širom sveta. Snimak sa prevodom na engleski jezik je dostupan na Jutjubu.

Novinar američkog ABC-a je pitao Zelenskog da prokomentariše to što, prema istraživanjima, raste broj Amerikanaca koji smatraju da SAD „previše” pomažu Ukrajini u ovom ratu.

Zelenski je u svom odgovoru izneo hipotetički scenario: ukoliko Ukrajina izgubi podršku, može se desiti da Rusija napadne baltičke zemlje, članice NATO-a. Amerika bi onda, zaključio je on, morala da pošalje svoju decu u taj rat.

„Ako se desi da Ukrajina zbog drugačijih mišljenja, slabljenja i iscrpljivanja izgubi, Rusija će ući u baltičke države koje su članice NATO-a i onda će SAD morati da pošalje sinove i kćeri na isti način na koji mi šaljemo naše sinove i kćeri u rat. I oni će morati da se bore jer govorimo o NATO-u, i oni će ginuti. Ne daj Bože, jer je to strašna stvar”, rekao je Zelenski u svom odgovoru novinaru, a koji u celosti možete poslušati od 1:37:14.

Pravda je, dakle, u svoj tekst selektivno stavila samo jednu rečenicu koju je Zelenski izgovorio toga dana, čime je u kombinaciji sa ostatkom teksta i naslovom implicirala da je Zelenski uputio „zahtev” da Amerikanci pošalju svoju decu u aktuelni rat.

Osim u Srbiji, ova tvrdnja se pojavila i na Tviter nalozima na engleskom jeziku, o čemu je pisao američki portal za fektčeking Snopes.
  Vest
Top sedam manipulacija o ratu u Ukrajini iz 2022.
Raskrikavanje izdvaja sedam najzanimljivijih dezinformacija o ratu koje smo „uhvatili” tokom pro...
  Lažna vest
Montirana fotografija u službi diskreditacije LGBT populacije i Vladimira Zelenskog
U nedelji Evroprajda u Srbiji, na brojnim desničarskim, proruskim i homofobnim grupama danima se de...
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
Zelenski
Ukrajina
Amerika
rat
Fejsbuk
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: