raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Najnoviji članci
  Analiza
Atentat na Trampa i propust bezbednosnih službi: Kako su žene (opet) krive za sve

Četiri dana je prošlo otkako se 20-godišnji Tomas Metju Kruks sa poluautomatskom puškom popeo na krov udaljen 150 metara od predsedničkog kandidata Donalda Trampa i pucao na njega tokom govora u Pensilvaniji. Tek treba da se utvrdi kako je ovako nešto moglo da promakne bezbednosnoj službi i policiji i ko je sve u lancu odgovornosti zakazao. Ipak, deo svetske i domaće javnosti odlučio je da se u ovoj kompleksnoj situaciji fokusira na žene iz neposrednog Trampovog obezbeđenja koje su delovale nesnađeno dok su ga evakuisali, a jedna je čak imala poteškoća da vrati pištolj u futrolu. Umesto pozivanja da se utvrde individualna odgovornost i pojedinačne kompetencije pripadnika tajne službe nezavisno od toga kog su pola, pojedini mediji sada zagovaraju mizoginu teoriju da su žene nedovoljno sposobne za rad u tajnim službama.

17.07.2024.
  Vest
Treća tužba za Slavko Ćuruvija fondaciju, Ratko Romić traži pola miliona dinara

Na adresu Slavko Ćuruvija fondacije stigla je još jedna tužba zbog saopštenja u kome je Fondacija izrazila neslaganje sa oslobađajućom presudom Apelacionog suda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Fondaciju je tužio još jedan ranije optuženi za ubistvo Ćuruvije, Ratko Romić, zbog povrede časti i ugleda, te traži odštetu od pola miliona dinara. Ovo je treća tužba zbog istog teksta.

15.07.2024.
  Lažna vest
Ne, ovo nije atentator na Trampa nego „šaljivdžija” sa Tvitera

Nakon što je svet obišla vest da je 20-godišnji Tomas Metju Kruks pucao na Donalda Trampa u subotu tokom predizbornog govora u Pensilvaniji, tviteraš iz SAD pod nadimkom „jewgazing” postavio je nekoliko svojih fotografija i snimak u kome tvrdi da je on atentator. Ubrzo se, međutim, očito pokajao zbog svog „genijalnog” pokušaja humora, naveo da je reč o šali i obrisao postove, ali kasno: brojni mediji širom sveta su bez provere počeli da objavljuju da je on Kruks. To su uradili i mediji u Srbiji, pa se i danas, gotovo dva dana od pokušaja likvidacije, na najuticajnijim portalima i novinama nalazi lice pogrešnog čoveka.

15.07.2024.
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi u Srbiji govor Denisa Bećirovića tumače kao „poziv u lov na Srbe”

Govor predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u Potočarima, na komemoraciji povodom 29 godina od genocida u Srebrenici izazvao je oštre reakcije u domaćim medijima. Bećirović je kritikovao vlasti Srbije i Republike Srpske, tvrdeći da postoje određene sličnosti sa režimom iz 1992. godine i politikom koju vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj vode danas, te da se Bosna i Hercegovina mora zaštititi. Alo i Informer su ovaj Bećirovićev govor okarakterisali kao „huškanje na rat”, i „poziv u lov na Srbe”. Međutim, Bećirović nije čak ni spomenuo „Srbe” ili „srpski narod”. Šta više, napomenuo je uvažavaju Srbiju i njene građane, i da žele mir i ravnopravnost, ali tvrdi da to „ugrožava velikodržavna politika u Beogradu”.

13.07.2024.
  Vest
Predsednik opštine podelio deci med za potenciju, a roditelji ljuti na medij koji je to objavio

Roditelji maloletnih karatista iz Inđije, koji su krajem prošle godine od predsednika opštine na poklon dobili med za potenciju, podneli su dosad ukupno sedam tužbi protiv lokalnog portala In Medija. Povod - to što je uz tekst o spornom događaju objavljena i fotografija njihove dece sa tog prijema. Iako je fotografija preuzeta sa sajta opštine, gde se i dalje može naći, roditelji smatraju da je In Medija izložila decu sramoti zbog čega traže po 200 hiljada dinara odštete, što je ukupno 1,6 miliona dinara. Urednica Verica Marinčić za Raskrikavanje navodi da je, prema njenim informacijama, postojao veliki pritisak na roditelje da otkriju ko je medijima dao informaciju o „Fruškogorskom Skočku” i da su praktično uslovljeni da tuže kako bi se suzio krug sumnjivih - po principu „ko ne tuži, taj je rekao”.

12.07.2024.
  Lažna vest
Na zgradi Fondacije Bil i Melinda Gejts piše da je to Centar za smanjenje populacije? Netačno

Američki milijarder i osnivač Majkrsofta, Bil Gejts je posledjih godina česta inspiracija raznih teorija zavera - pripisuju mu svašta: od toga da je finansirao pojavu kovida 19 do toga da se zalaže za vakcinaciju radi depopulacije planete. Upravo se u prilog ovoj tvrdnji na društvenim mrežama i grupama ovih dana deli navodna fotografija fasade zgrade Fondacije Bil i Melinda Gejts iz Sijetla na kojoj piše da je to Centar za smanjenje ljudske populacije. Reč je međutim o foto-montaži koja je stara četiri godine.

09.07.2024.
  Greška
Prištinski teatar obmanuo medije ironičnim saopštenjem

Juče je na adrese medija stiglo saopštenje prištinskog teatra Qendra o tome da je sa Narodnim pozorištem dogovoreno održavanje „Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu” u novembru. Vest je tako završila na sajtovima poput N1, Novog magazina, kosovske Gazete Ekspres. Kako se ubrzo ispostavilo, saopštenje je bilo napisano ironično, a tekst je pun sumnjivih tvrdnji koje medijima nisu upalile „lampicu” - na primer, da će jedna od predstava biti bazirana na knjizi o Banjskoj, čiji je autor „Milan Radoičić”. Šta je bila ideja ovoga nije poznato, jer direktor Qendra Multimedije Jeton Neziraj nije odgovorio na pitanja Raskrikavanja.

04.07.2024.
  Lažna vest
Olena Zelenska kupila Bugatijev automobil? Netačno

Tabloid Informer je u današnjem štampanom izdanju objavio da je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika, pazarila „besan” automobil marke Bugati u vrednosti od 4,5 miliona evra. Ovu tvrdnju Informer je preuzeo sa nedavno osnovanog francuskog sajta Verite Cache France koji je proruski orijentisan i nije poznato ko stoji iza njega. Kao „dokazi” ove kupovine iskorišćeni su video svedočenje navodno zaposlenog u Bugatiju i račun te kupovine. Međutim, pomenuti video po svemu sudeći kreirala je veštačka inteligencija, a osporena je i autentičnost računa.

03.07.2024.
  Manipulisanje činjenicama
Alo traži „pravdu za goveda u Danskoj”, tvrdi da im se brani da podriguju

Procenjuje se da jedna prosečna krava godišnje ispusti gotovo šest tona gasova koji doprinose efektu staklene bašte. Zbog toga je Danska nedavno odlučila da oporezuje i stočare, a novac od poreza dalje uloži u održive izvore energije. Međutim, ovaj kompleksni problem uticaja stočarstva i poljoprivrede na okolinu, i napora pojedinih država da smanje emisiju štetnih gasova, tabloidi u Srbiji javnosti prezentuju krajnje banalno i podrugljivo. Alo, na primer, navodi da Danci „optužuju krave da ugrožavaju planetu”, i da su upregli čitav državni mehanizam da spreči životinje da „podriguju i ispuštaju gasove”.

02.07.2024.
  naredni članci
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: