raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Najnoviji članci
  Vest
EPA: “Lajk” iz policijskog vozila Đurićev, imamo potvrdu policije

Nakon što je agencija EPA (Evropska pres-agencija) objavila fotografiju na kojoj navodno Marko Đurić iz policijskog vozila pokazuje podignuti palac, odnosno “lajk”, brojni domaći mediji su je preneli ističući to kao Đurićev herojski čin otpora. I dok deo javnosti sumnja da je u pitanju Đurićeva ruka, s obzirom na to da je imao lisice tokom hapšenja, iz EPA za Raskrikavanje navode da imaju potvrdu kosovske policije da se radi upravo o uhapšenom direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

27.03.2018.
  Vest
Kosovska policija demantovala agenciju EPA u vezi sa navodnim "lajkom" Marka Đurića

Uprkos tome što iz Evropske pres-foto agencije EPA tvrde da imaju potvrdu da je čovek koji iz policijskog vozila pokazuje "lajk" upravo Marko Đurić, iz kosovske policije su za portal Fakenews Tragač demantovali ove navode.

27.03.2018.
  Vest
BG centar za ljudska prava: Stanje u medijima se pogoršava

Tokom 2017. godine pojačani su pritisci na novinare, napadi na medijske radnike, vređanja i nezadovoljavajuća sudska zaštita novinara, a većina organizacija se slaže da se stanje u medijima u Srbiji pogoršava, pokazuje godišnji izveštaj Ljudska prava u Srbiji 2017 Beogradskog centra za ljudska prava.

23.03.2018.
  Vest
Najtiražnije novine najmanje izveštavale o Savamali

O noćnom rušenju objekata u beogradskom naselju Savamala 2016. godine najtiražniji štampani mediji Kurir i Informer izveštavali su najmanje, dok je u list Danas objavio skoro isto toliko tekstova koliko sve novine zajedno. Novine su o ovom događaju, za koji i dalje nisu utvrđeni počinioci, pisale neujednačeno i sa opadajućim interesovanjem, pokazuje istraživanje organizacije Civil Rights Defenders (CRD).

22.03.2018.
  Manipulisanje činjenicama
Alo: Žene napadaju Vučića, nisu patriote

Svaku kritiku komentara predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „sutra nećemo imati ljudi za Gvozdeni puk“ zbog toga što je stopa nataliteta u Srbiji niska, prorežimski tabloidi ocenili su kao sramnu, nepatriotsku i kao pokušaj da se „zaustavi rađanje novih beba“. U svom kratkom tekstu „ZBOG MERA ZA SUZBIJANJE BELE KUGE U SRBIJI „Žene u crnom“ napale Vučića!“ Alo tvrdi da je Vučić kritikovan samo zbog ekonomskih mera bez podsećanja na izjave koje su izazvale burne reakcije javnosti.

21.03.2018.
  Vest
Dezinformacija o srpskim matematičarima preplavila medije

Vest staru godinu dana da je matematičar Dejvid Loren na CNN-u navodno nahvalio srpske đake ovih dana objavili su brojni vodeći mediji, između ostalih i N1, Danas, RTS koji su kao izvor naveli FoNet. Iz ove agencije za Raskrikavanje potvrđuju da su načinili grešku i da im izvor nije bio CNN.

21.03.2018.
  Dezinformacija
Informer reciklira stare priče i podmeće lažne fotografije

Dnevni list Informer u štampanom izdanju od utorka „reciklirao” je priču o tome kako je izvesni matematičar Dejvid Loren, gostujući na CNN-u, rekao da „Srbija ima najpametniju omladinu na svetu”. Ne samo da je Informer navodnim izjavama „nadogradio” vest koju su pojedini portali objavili pre godinu dana, već je uz tekst priložena fotografija ovog navodnog matematičara, ali se na njoj zapravo nalazi novinar Džejk Taper.

20.03.2018.
  Vest
Pištaljka: Beograd za tri godine dao 1,6 miliona evra na oglašavanje

Tokom predizborne 2017. godine, Grad Beograd je za oglašavanje u dnevnim i nedeljnim novinama platio 90 miliona dinara, što je za 30 miliona više nego 2016. godine, piše Pištaljka. U 2015. godini, za oglašavanje je potrošeno 45 miliona dinara, a u sva tri slučaja ugovori su zaključeni sa firmom „Media point“, članicom medijskog pula „Direct Media“.

19.03.2018.
  Dezinformacija
Viši sud demantuje pisanje Večernjih novosti o optuženim radikalima

Večernje novosti su objavile informaciju da je slučaj optuženih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića preuzet iz Haga i da će se njima suditi u Beogradu po odluci Višeg suda. Iz ove institucije, međutim, navode da takvu odluku nisu doneli, niti su nadležni da je donesu.

16.03.2018.
  naredni članci
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: