raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  analize
  o nama
raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Analiza
Vučić žrtva zavera i atentatora najmanje jednom mesečno u Informeru
 21.12.2021.   Marija Vučić
 Foto: KRIK
Sudeći prema naslovnim stranama prorežimskog tabloida Informer tokom 2021. godine, predsednik države Aleksandar Vučić imao je najčešće dve uloge - ili se pojavljivao kao spasilac ili kao žrtva brojnih zavera. Kada je reč o ovom drugom, Vučić je ove godine svašta „preživeo“ - spremali su mu rušenje, infarkt, atentat, streljanje, a o glavi su mu radili mnogi: opozicija, Amerikanci, Belivukov klan, bivši predsednik FSS-a Slaviša Kokeza, predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović, reditelj Goran Marković, stranci i tajkuni… Dramatičnih najava ubistva i nasilnog rušenja na naslovnim stranama Informera ove godine je u proseku bilo najmanje jednom mesečno.
Današnja naslovna, na primer, za glavnog neprijatelja vlasti u Srbiji, a samim tim predsednika Vučića ima Džozefa Bajdena, predsednika SAD-a. Samo dan ranije, neprijatelj je bio reditelj Goran Marković. Informer tvrdi da je Goran Marković Vučiću zapretio streljanjem, međutim to nije tačno - Marković je u intervjuu za Novi magazin rekao:

„Ukoliko zavede otvoreni teror onda će to izazvati samoorganizovanje ljudi i podzemni otpor. Ja se ipak nadam da Aleksandar Vučić ima pred očima Čaušeskuov kraj i da će se povući bez krvi“, što je Informer interpretirao kao pretnju streljanjem.
   

Ovakvih i sličnih naslovnica ima gotovo svakog meseca, a u nastavku teksta podsećamo na neke od njih.

U decembru su i novinari protiv Vučića vodili „specijalni rat“ nakon što je KRIK preneo pisanja italijanskog medija La Republika da je Danilo Vučić bio menadžer fudbalera Dušana Vlahovića.
   

U novembru o glavi su mu radili Amerikanci, a septembar je obeležio njegov „infarkt“.
   

U avgustu je opozicija još jednom imala podle namere protiv Vučića a preko leđa njegovog sina Danila.
   

U maju, junu i julu pisalo se o planovima Belivukovog klana da ga ubiju, kao i planovima tajkuna i stranaca da otmu vlast.
   

U februaru i martu su, osim klana, negativci bili i bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, nekadašnja sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović i predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.
   

Inače, tvrdnje da je Belivukov klan spremao ubistvo Vučića nisu utemeljene - tako nešto se ne navodi u optužnici protiv ove kriminalne grupe, podignute u julu 2021. godine. Belivuk i još tridesetak pripadnika njegove grupe optuženi su za više teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nezakonito držanje oružja.

Ovaj prorežimski tabloid je, inače, naročito naklonjen Aleksandru Vučiću koji se u Informeru pojavljuje isključivo u pozitivnom kontekstu, a neretko i u ulozi žrtve. To je slučaj ne samo ove, već i prethodnih godina, kako pokazuju godišnje analize Raskrikavanja.

I prethodnih godina se o njemu pisalo na sličan način - kao o hrabrom državniku koji brine o svima, stoji rame uz rame sa svetskim državnicima, donosi naoružanje i investicije u Srbiju, a našim neprijateljima - Albancima - predstavlja strah i trepet. Istovremeno, mnogi mu žele zlo, spremaju rušenje pa i ubistvo.
Informer
Aleksandar Vučić
Naslovne strane
Raskrikavanje je projekat Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK
  Makenzijeva 46, 11000 Beograd
  011 244 19 66
  info@raskrikavanje.rs