raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 02.02.2018. (Informer)
Naslovnica iz pakla: Informer ponovo optužuje opoziciju da priprema haos
02.02.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Nema izbora poslednjih godina, a da Informer ne tvrdi da će opozicioni lideri posle njih izazvati haos ili nasilne ulične demonstracije. Iako se “otkrića” ovog tabloida nikad nisu pokazala kao tačna, on i ovog puta po oprobanom šablonu optužuje četvoricu opozicionih političara da planiraju “krvavi haos” za 5. mart, dan nakon izbora u Beogradu kada je sticajem okolnosti i rođendan Aleksandra Vučića, zbog čega, prema Informeru, akcija nosi kodno ime “Rođendan”.
Na dramatičnoj naslovnici izdanja od 2. februara su se našli Dragan Đilas, Aleksandar Šapić, Saša Janković i Vuk Jeremić. Montaža plamena iza njih ukazuje da se radi o “paklenim planovima” koji će dovesti do paljenja i rušenja po gradu dan nakon gradskih izbora, odnosno do najavljenog “krvavog haosa”.
   
Informer navodi:
“Njihova (lidera opozicije, prim. aut) ideja jeste da dan posle izbora u Beogradu, na rođendan Aleksandra Vučića 5. marta, opozicija proglasi “veliku izbornu krađu” i tako izazove krvave sukobe na ulicama, koje bi onda iskoristili kao povod za stvaranje opšteg haosa u celoj zemlji. Četvorica takozvanih opozicionih lidera u ovoj zamisli imaju, kako saznajemo, podršku moćnih zapadnih ambasada”.   1  
1
I ovog puta Informerova saznanja potiču isključivo od anonimnih “odlično obaveštenih izvora”. U tekstu nema naznaka da je “Ekipa Informera” pitala i zvanične institucije, poput MUP-a i tužilaštva, o tome da li imaju saznanja o navodnoj pripremi krvavih uličnih nemira.

Svoje tvrdnje Informer potkrepljuje samo izjavama Saše Borojevića, koji se često pojavljuje kao analitičar po tabloidima, dekana privatnog fakulteta Edukons Miroslava Bjegovića, koji je potpisan kao “poznati bezbednosni ekspert”, kao i funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića.
Sličnu priču ovaj tabloid je pričao i u periodu oko parlamentarnih izbora aprila 2016.

Deset dana pred izbore glavni i odgovorni urednik ovog provladinog tabloida Dragan J. Vučićević je na Pinku upozoravao ljude da “neki centri moći na Zapadu, ali i u Srbiji, planiraju da izazovu potpuni haos na ulicama Beograda”, i to uoči izbora.


Kako se to nije desilo, i kako su izbori mirno održani, Informer je nekoliko dana posle njih najavio da “žuti spremaju haos” uz pomoć SAD, jer nisu zadovoljni izbornim rezultatom pa žele da proglase izbornu krađu.

Iako su i predsednički izbori 2017. godine protekli mirno, sve vreme su praćeni dramatičnim tvrdnjama Informera o predstojećem haosu.

   


Tada je list tvrdio da Jeremić, Janković i Boško Obradović žele da zemlju gurnu u “politički haos nalik onom kakav sad gledamo u Makedoniji”, da opozicija preti uličnim protestima, te da je “potpuno jasno da je cilj ove koalicije da skinu Vučićevu glavu”.

Konkretnije najave stižu koji dan kasnije, kada saznajemo da opozicija zapravo priprema “novi 5. oktobar”, nemire i incidente u izbornoj noći, što se “i očekuje od onih koji su unapred izgubili izbore”.

Još konkretnije, samo nekoliko dana pred izbore, saznajemo da “DOS-ovski NATO kandidati spremaju rat”, da će tokom izbornog dana opozicija upozoravati na izborne nepravilnosti, da će proglasiti izbornu krađu i da će se 300 huligana tući sa policijom i kamenovati sedište RIK.

I ovog puta se radi o “odlično obaveštenim izvorima Informera” za čije će se tvrdnje i tom prilikom ispostaviti da su netačne.

Odmah nakon predsedničkih izbora usledili su mirni protesti na ulicama Beograda i drugih gradova u Srbiji. Informer je tvrdio da ih finansira lično Soroš koji je za to izdvojio 10 miliona evra, sa ciljem da se isprovocira prekomerna reakcija policije “što bi kasnije u propagandi bilo iskorišćeno kao dokaz represije i diktature”.

Tokom protesta nije bilo većih incidenata niti se desio haos koji je tabloid najavljivao. Trajali su neko vreme dok se nisu spontano ugasili.

Zanimljivo je da tekstovi imaju sličan “šablon” - tvrdi se da se pod izgovorom izborne krađe opozicija sprema na ulično nasilje, i to uvek uz podršku neprijateljskih centara moći (zapadne ambasade, Soroš), a cilj je da se izazove nestabilnost u zemlji ili čak da se “skine Vučićeva glava”.

   
  Manipulisanje činjenicama
Prorežimski mediji „otkrili” da proteste organizuje opozicija
Posle više od mesec dana i šest održanih protesta „Protiv nasilja”, prorežimski mediji juč...
  Manipulisanje činjenicama
Đilas ne traži od EU da „upravlja RTS-om“
Lideri opozicije poslali su evroparlamentarcima u Brisel „Konačni Sporazum učesnika međustrana...
  Vest
RTS i dalje bez debate o protestima
Zahtevajući više prostora u informativnom programu RTS-a, demonstranti su u subotu uveče tokom pr...
Opozicija
Beograd
Izbori 2018
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: