raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 03.12.2018. (Informer)
Vučiću opet preti uništenje, Srbiji okupacija
03.12.2018.    Marija Vučić, Jelena Đorđević    Foto: Informer
„U Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao sam da se osnuje pakt protiv Srbije”, naslov je intervjua u hrvatskom Večernjem listu sa potpredsednikom kosovske Vlade Enverom Hodžajem, koji je uzburkao javnost. Hodžaj je ubrzo izjavio da naslov nije tačan, i da se razlikuje od onog što je on izjavio, ali uzalud - domaći tabloidi i visoki funkcioneri države su već počeli sa pričom kako su se svi u regionu udružili protiv Srbije uz blagoslov stranih sila - od misterioznih moćnika u EU i SAD, preko Hilari Klinton do CIA - da „slome kičmu Srbiji”. Najdalje odlazi Informer tvrdeći da je osim toga cilj - uništiti Vučića.
Tabloidi u Srbiji su još jednu sedmicu započeli pričom o tome kako brojni neprijatelji stežu obruč oko Srbije. U pitanju je „specijalni rat”, dramatično upozorava Informer, čiji je cilj da Srbija prizna Kosovo do marta 2019. godine i da „kapitulira”. To što je Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine protiv Srbije otprilike u isto vreme kada Hodžaj daje izjavu za Večernji list, Informer tumači kao „sinhronizovani napad na Srbiju”, dok njihov „izvor” poručuje da je „mnogo glup i naivan” svako ko misli da je u pitanju slučajnost.

Da nije slučajno već da je sve pažljivo isplanirano, smatraju i ministar policije Nebošja Stefanović i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić, čije reči prenosi ovaj tabloid.

Ipak, naslov „Slomiti kičmu Srbiji, uništiti Vučića” u tekstu nije potkrepljen, odnosno nije jasno kako tačno naši udruženi neprijatelji planiraju da ga „unište”.

Informer navodi:
“Plan CIA: Srbe po svaku cenu i svim sredstvima naterati da do marta 2019. priznaju “državu Kosovo”   1   (...) Naser Orić preti Vučiću   2  , Enver Hodžaj poziva na novi rat”
 
  3  

1
Osim što spominje CIA na samom početku teksta, Informer više nigde ne objašnjava otkud im saznanje da je u pitanju plan američkih obaveštajaca, niti se ijednom rečju više vraća na to.
2
Pretnje Nasera Orića, koje u kontekstu čitavog naslovnog bloka zvuče kao pretnje smrću, tiču se zapravo tužbe za klevetu koju je Orić najavio u jednoj emisiji ubrzo nakon što je oslobođen.

„Ja očekujem od Vučića da mi se javno izvini za optužbe i klevetu koje je više puta izrekao javno, optužujući me da sam ja vadio oči, a svedoci smo da je danas sud rekao drugačije. Imao sam pozive od advokata koji traže punomoć da podnesu tužbu protiv Vučića”, rekao je Orić na početku intervjua navodeći da će narednih dana da odluči hoće li to uraditi.
3
Što se poziva na rat tiče, u oštrom intervjuu za Večernji list Hodžaj jeste izneo niz kritika na račun Srbije, tvrdeći da vodi agresivnu kampanju protiv Kosova, minira proces normalizacije i želi da destabilizuje čitavu regiju, ali nije pozvao na rat.

„To je svima jasno. Kad ne izaziva krizu s Kosovom, onda je izaziva s Hrvatskom ili pak Makedonijom ili Crnom Gorom. Srbija ima dobre odnose samo s Republikom Srpskom (...) U nekoliko sam navrata, za vreme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao sa čelnicima tih država da osnujemo jedan pakt koji bi se suprotstavio Srbiji i njihovoj agresivnoj politici”, prenosi Večernji reči Envera Hodžaja.

Dan potom je, međutim, Hodžaj za crnogorski portal Antena M izjavio da „nikad nije pomenuo pakt protiv Srbije”.

„Naslov teksta i ono što sam zapravo rekao dve su potpuno različite stvari”, naknadno je pojasnio Hodžaj.
Ostaje nejasno šta je tačno Hodžaj izjavo ali je, kako piše portal Kossev, crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova je negiralo navode da su zvaničnici te zemlje vodili razgovore o osnivanju pakta protiv bilo koje države u regionu, dok je i makedonski premijer Zoran Zaev izjavio da Makedonija nikada ni sa kim nije razgovarala o formiranju pakta protiv Srbije.

Ipak, upravo ovaj intervju je bio povod gotovo svim domaćim tabloidima da priču nadograde tako da, služeći se spekulacijama umesto argumentima, sve poprimi dimenzije zavere sa velikim brojem opštih mesta koji prate taj narativ: Srbija je sama protiv svih, gotovo svi u regionu su se neprijateljski udružili protiv nje („jer su videli da naša zemlja postaje međunarodno uticajnija i da može da postiže pobede”, kako je rekao ministar Stefanović), a sve pod komandom zapadnih centara moći.

I dok je za Informer to CIA, Kurir ističe da su to jednostavno „centri moći Zapada”, bez daljih preciziranja i bilo kakvih dokaza, dok Srpski telegraf tvrdi da je ovu „ofanzivu” koju je najavio Hadžaj direktno inicirala bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton.

Srpski telegraf svoje navode potkrepljuje između ostalog i izjavama „pouzdanih izvora iz diplomatskih krugova u Beogradu”, objašnjavajući da je ova situacija zapravo ishod namere Hilari Klinton da napadne Trampa preko Balkana, čime bi ojačala svoju poziciju u kandidaturi za predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Ni prorežimski Alo nije propustio priliku da izjavu potpredsednika kosovske Vlade tumači kao da „povampireni fašisti žele da komadaju Srbiju, kao što su to Sile osovine uradile s našom zemljom 1941. uz pomoć ustaša i balista”.
  Neutemeljeno
„Putin brani Kosovo od zlih sila” i ostale ruske bajke
„Putin neće dozvoliti da Srbi budu opet poniženi i da izgube sve”, navodno je zaključila CIA ...
  Neutemeljeno
Obaveštajne akcije i rušenje Dodika: Večernje novosti u stilu Informera
Večernje novosti od utorka donose priču o tome da je britanska obaveštajna služba instalirala ce...
  Teorija zavere
Prorežimski tabloid najavljuje atentate, državne institucije ćute
Srpski telegraf na naslovnoj strani doneo je uznemirujuću vest o tome da Centralna obaveštajna age...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srpski telegraf
 Alo
 Kurir
CIA
Aleksandar Vučić
Informer
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: