raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 29.05.2018. (Večernje novosti)
Obaveštajne akcije i rušenje Dodika: Večernje novosti u stilu Informera
30.05.2018.    Marija Vučić    Foto: mc.rs
Večernje novosti od utorka donose priču o tome da je britanska obaveštajna služba instalirala centar u Sarajevu odakle će oslabljivati predsednika Republike Srpske Milorada Dodika pred predstojeće opšte izbore u BiH u oktobru. Tekst tabloidnog tona utemeljen je na neimenovanim izvorima iz diplomatskih krugova, a bez ikakvih argumenata i dokaza se tvrdi da “prvu klapu dobro isplaniranog i potmulog udara na Dodika” predstavljaju protesti grupe “Pravda za Davida”.
Na naslovnici Večernjih novosti osvanuo je naslov “MI6 otvara centar u BiH: Režiseri Potočara udaraju i na Dodika”, pri čemu se kao nepobitna činjenica predstavlja i spekulacija da je iza incidenta u Potočarima, kada je Vučić 2015. godine napadnut pri poseti memorijalnom centru u Srebrenici, stajala britanska obaveštajna služba, što su takođe bez dokaza tvrdili tabloidi.

Pod obrazloženjem da informacije dolaze od “dobro obaveštenih izvora iz diplomatskih krugova”, Večernje novosti ređaju niz tvrdnji koje nisu potkovane argumentacijom.

Čitalac saznaje da je cilj obaveštajaca da se “medijskim i operativnim kompromitovanjem aktuelnog lidera Republike Srpske stvore uslovi za slabljenje ruskih akcija u našem regionu i okretanje BiH NATO-u”. Iz teksta je nejasno šta tačno podrazumeva kompromitovanje Dodika i kako to može da utiče na spoljnopolitičku strategiju BiH.

Pokušaj pojašnjenja dolazi u sledećem pasusu u kome se tvrdi da “prvu klapu dobro isplaniranog i potmulog udara na Dodika… gledamo ovih dana tokom kojih protesti grupe “Pravda za Davida” u Banjaluci diskretno dobijaju političku boju i sve više se udaljavaju od izvornog saosećanja sa ocem tragično nastradalog dečaka”.

Podsetimo, radi se o slučaju 21-godišnjeg Davida Dragičevića koji je krajem marta pronađen u reci Crkvena u Banjaluci, nakon čega je policija saopštila da se utopio.

Zbog indicija da je zapravo pretučen, držan u zatočeništvu, a onda bačen u reku, porodica stradalog mladića i hiljade građana već mesecima protestuju uvereni da se radi o zataškavanju zločina u koji su uključeni kriminalci i delovi policije i tužilaštva.

Grupa “Pravda za Davida” na Fejsbuku trenutno ima preko 220.000 članova, a gotovo svaki dan se održavaju građanski protesti u Republici Srpskoj, ali i inostranstvu.

Ipak, u maniru tabloida, i Večernje novosti delegitimizuju građanski protest tvrdeći na osnovu anonimnih izvora da se zapravo radi o režiranim protestima koji u krajnjem imaju za cilj rušenje vlasti, u konkretnom slučaju Dodika.

Ovaj tekst je preneo i nacionalistički portal srbin.info, a iz Predsedništva Republike Srpske, kao ni iz Ministarstva sigurnosti BiH, novinarima Raskrikavanja nisu odgovorili na pitanja o tome da li raspolažu saznanjima o postojanju navodnog britanskog obaveštajnog centra u Sarajevu.

Pozivanje na dobro obaveštene izvore i pisanje po matrici

Obaveštajne akcije o kojima govore Večernje novosti su, kako navode, deo šire strategije Zapada da suzbije “maligni uticaj Rusije na Balkanu”. Operaciju vode obaveštajci Entoni Monkton i Džordž Bazbi, imena koja se veoma često pominju u tabloidima.

Kodeks - šta je to?

Kodeks novinara Srbije jasno definiše odnos prema anonimnim izvorima - pozivanje na njih se generalno ne preporučuje osim ukoliko nema drugog načina da se dođe do informacije od značaja za javnost.

Često, upotreba neimenovanih izvora informacija predstavlja samo način da izvor ili sam novinar/medij iznese netačne, nepotpune i nedovoljno proverene informacije. U slučaju da se pokaže da skrivanje izvora služi za pokriće njegovog nepostojanja, kredibilitet novinara/medija biće ozbiljno narušena”, stoji u Kodeksu.

Novinar je, pritom, dužan da informaciju proveri iz najmanje dva nezavisna izvora, što je “jednako preporučljivo u slučaju da ključne informacije potiču od anonimnog, odnosno poverljivog izvora”.

U ovom dokumentu se dodaje i da je obaveza novinara da poštuju zahtev izvora da ostane anoniman, ali da postoje i izuzeci od pravila.

“Ukoliko se informacija odnosi na planiranje nekog zločina, ili kršenje ustavnog poretka i bezbednosti države, kada je obaveza redakcije da to prijavi nadležnim organima”, stoji u Kodeksu.

Nije poznato da li su redakcije ovih tabloida ikada nadležnim institucijama prijavile svoja saznanja o navodnoj pripremi političkih ubistvava ili rušenju vlasti, o kojima gotovo svakodnevno pišu.
Matrica tekstova u domaćoj štampi koji se baziraju na anonimnim izvorima iz obaveštajnih ili diplomatskih krugova, često je identična: radi se o tajnim sastancima obaveštajnih službi na kojima se dogovara da se sruši vlast (uglavnom Vučić, a ponekad i Dodik), sa širom strategijom da se uzdrma vojna neutralnost Srbije ili ruski uticaj na Balkanu, a ojača zapadni. Sve se to gotovo po pravilu postiže medijskim i političkim “napadima” na vrh države.

Domaći tabloidi - uglavnom Informer i Srpski telegraf - u poslednjih 6 meseci su imali na desetine ovakvih tekstova u kojima upozoravaju na opasne akcije stranih obaveštajaca, udruženih sa domaćim “izdajničkim” medijima i “izrežiranim” protestima. Nijedna od tih najava se nije ostvarila.

Tako je Informer 16. novembra prošle godine “ekskluzivno otkrio” da je na tajnom sastanku više obaveštajnih službi dogovoreno da “CIA udara na Srbiju”, sa krajnjim ciljem da se eliminiše ruski uticaj i pojača pritisak na Srbiju, kao i da se sruši Vučić.

Predsednik Vučić i njegovi najbliži saradnici targetirani su kao najveći problem i pretnja stabilnosti regiona.... U sklopu mera, poseban značaj dali su medijskim aktivnostima za koje će koristiti zapadne fondove za borbu protiv ruske propagande”, pisao je tada Informer.

Sličan tekst je ovaj tabloid reciklirao i sutradan, “Agent MI6 poslat da ruši Vučića”, gde se opet spominje penzionisani agent Džordž Bazbi koga navodno šalju u Srbiju da aktivira “svoje ljude u politici, medijima, strankama” kako bi srušio vlast SNS-a i suzbio “ruski uticaj na Balkanu”. Ni to se nije desilo.

I pre nekoliko dana, u vikend-izdanju od 26. i 27. maja, Informer je isto pisao - da CIA ruši Vučića iz Skoplja, gde je održan “zaverenički sastanak” i gde je ta američka agencija poslala svoje obaveštajce koji će odatle pripremati rušenje Vučića.

Kako saznajemo, pare za rušenje vlasti u Srbiji deliće se nevladinim organizacijama, postojećim medijima i medijima koje u Srbiji tek treba da osnuju Saša Mirković i Zoran Brašanović”, navodi Informer i dodaje da je pakleni plan CIA da do kraja godine krenu protesti protiv vlasti širom Srbije.

Naročito važan centar za zapadne službe, lukavo piše Informer, jeste Niš, “odakle se planira početak nasilja i preuzimanje vlasti”.

Indikativno je, međutim, da se u Nišu već neko vreme održavaju protesti građana koji pokušavaju da sačuvaju niški aerodrom u vlasništvu Grada.

Slično piše i Srpski telegraf - na primer, 9. marta ove godine osvanula je naslovnica “CIA nam sprema ubistvo političara u Srbiji”, a u tekstu se navodi, opet na osnovu izvora iz bezbednosnih struktura, da CIA priprema nemire u Srbiji i Republici Srpskoj, da se pripremaju politička ubistva, te da je najugroženiji upravo Vučić.

   
  Manipulisanje činjenicama
Informer i analitičari u strahu od opasnog „kritičkog mišljenja“
Osam miliona dolara će Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložiti u obrazovni siste...
  Dezinformacija
Histerija medija pred izbore u BiH: Horde zla protiv Dodika
Pred opšte izbore u BiH koji će biti održani u nedelju, pojedini mediji u Srbiji aktivno vode kam...
  Vest
Dok građani plaćaju, Tanjug prenosi vesti nekredibilnih medija
Mnoge dnevne novine ovih dana pišu, pozivajući se na Tanjug, da tajna služba BiH prisluškuje Mil...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 srbin.info
Milorad Dodik
CIA
Republika Srpska
Informer
Srpski telegraf
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: