raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 05.10.2018. (Alo)
Histerija medija pred izbore u BiH: Horde zla protiv Dodika
05.10.2018.    Jelena Đorđević, Marija Vučić    Foto: N1/ YT screenshot
Pred opšte izbore u BiH koji će biti održani u nedelju, pojedini mediji u Srbiji aktivno vode kampanju za Milorada Dodika koji je kandidat za člana Predsedništva, upozoravajući da mu razni faktori spremaju rušenje - od lokalnih aktivista do stranih obaveštajaca. U opštoj histeriji ističe se Alo, koji tvrdi da su po Sarajevu parkirani autobusi koji će dovesti plaćene demonstrante u Banjaluku da naprave nerede tokom završnog mitinga Dodikove stranke. Poslednjih par dana upozoravaju da u Republiku Srpsku dolaze agresivne grupe navijača koje će iskoristiti proteste „Pravda za Davida" da „sruše Dodika". Međutim, da nikakvih autobusa nema po Sarajevu pokazao je portal Raskrinkavanje.ba, a pisanje Aloa demantovale su i same navijačke grupe iz Bosne.
Jučerašnja naslovna strana Aloa posvećena je Dodiku i nosi naslov „Horde zla ruše Dodika”.

Pozivajući se na „najnovije podatke Službe za zaštitu ustavnog poretka RS”, u tekstu tvrde da
Bakir Izetbegović šalje navijačke grupe poznate pod nazivima „Horde zla”, „Manijaci” i „Robijaši” na skup „Pravda za Davida” u Banjaluku, koji se održava istog dana kada i završni miting Dodikove stranke. U Banjaluku će, ističu, sa svih strana doputovati autobusima kako bi izazvali nerede.
Alo navodi:
„Na protestu će tim autobusima doći predstavnici najmilitantnijih navijačkih grupa u BiH, koje će predvoditi sarajevske „Horde zla”, ali i njihovi gradski neprijatelji „Manijaci” (simpatizeri Željezničara), koji su, uglavnom, stacionirani u naselju Grbavica. Navijačka mobilizacija odvija se i u drugim gradovima BiH, tako će se iz Zenice ka Banjaluci uputiti i „robijaši”, navijači Čelika. … Ovo „gostovanje” u Banjaluci im je idealna prilika da se malo potuku sa policijom ili pokušaju da nahuškaju narod na pravljenje nereda”.
1
Navijačka grupa „Horde zla” na svojoj Fejsbuk stranici demantuje pisanje Aloa navodeći da „je notorna laž da navijači Sarajeva idu u Banjaluku na proteste i da ruše bilo koga”.I „Robijaši” iz Zenice su na svom Fejsbuku objavili da su navikli da ih se spominje pred svake izbore tvrdeći da ne idu u Banjaluku na proteste već na već zakazanu utakmicu:

Robijaši ne idu na protest „Pravda za Davida”, naša je bitka na Grbavici, ali ne s puškama, pištoljima i nacionalnim barjacima, nego dlanovima, grlima iz sve jebene snage. Orit će se pjesma Robijaša Grbavicom sutra, a vaš je problem kritična masa koju ste sami izazvali na Trg Krajine i znate vi to dobro, zato ovakve bijedne poteze radite”, napisali su na Fejsbuku.
Čitavu priču oko dolaska navijača, podseća Raskrinkavanje.ba, pokrenuo je narodni poslanik SNS-a Vladimir Đukanović koji je o tome govorio u svom Jutjub videu „Destabilizacija Republike Srpske 5. oktobra”.

Koji dan pre toga, Alo je objavio tekst u kome tvrdi da desetine autobusa dovoze plaćene demonstrante u Banjaluku, i da su trenutno parkirani po Sarajevu. Navijače tada nisu spominjali.
Alo navodi:
„Otkriven pakleni plan za miting Dodika u Banjaluci, „ludaci” spremni na sve, snage bezbednosti u najvišem stepenu pripravnosti, OČEKUJE SE PAKAO! U sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno, trenutno je parkirano između 50 i 60 autobusa koji će u petak krenuti put Banjaluke”.
2
Da situacija nije takva na terenu su proverili novinari portala Raskrinkavanja.ba iz Sarajeva, koje se kao i RasKRIKavanje.rs bori protiv lažnih vesti.

Oni su obišli pomenuta sarajevska naselja u kojima, kako navode, nisu naišli ni na jedan jedini parkirani autobus, te su ocenili tvrdnju Aloa kao lažnu vest.

Današnji Informer i portal Srbija danas takođe pišu o Dodiku navodeći da zapadne sile neposredno pred izbore u BiH žele da ga predstave kao kriminalca jer im „smeta njegova sigurna pobeda”.

Večernje novosti su ovih dana, kao i u više navrata tokom prethodnih meseci, reciklirali uglavnom jedne te iste tvrdnje, pozivajući se na anonimne izvore, o tome da britanska obaveštajna služba ruši Dodika.

Pravda za Davida

O ovim građanskim protestima koji traju skoro sedam meseci, tabloidi u Srbiji su u više navrata izveštavali tvrdeći da se radi o opozicionim okupljanjima, i da je krajnji cilj da se sruši Dodik. O pokušajima delegitimizacije ovih protesta od strane medija i političara, Raskrikavanje je i ranije pisalo.

Podsetimo, radi se o slučaju 21-godišnjeg Davida Dragičevića koji je krajem marta pronađen u reci Crkvena u Banjaluci, nakon čega je policija saopštila da se utopio.

Porodica stradalog mladića i hiljade građana već mesecima svakodnevno protestuju tvrdeći da je David zapravo bio otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP-a Republike Srpske, za šta, kažu, imaju dokaze.

Davor Dragičević je vlastima dao rok do 25. septembra da uhvate ubice i nalogodavce, najavljujući da će potom preuzeti pravdu u svoje ruke, kao i da će do tada spavati na Trgu Krajine u Banjaluci. Dodik je to prokomentarisao neprimerenim rečima: „Misli da je neki frajer? Osmog ga više neće biti ovdje”.

Još jedan u nizu svakodnevnih protesta „Pravde za Davida” trebalo bi da bude održan i u petak 5. oktobra uveče u Banjaluci, kada se očekuje i završni miting Dodikove SNDS pred opšte izbore u nedelju.
  Manipulisanje činjenicama
Informer i analitičari u strahu od opasnog „kritičkog mišljenja“
Osam miliona dolara će Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložiti u obrazovni siste...
  Vest
Dok građani plaćaju, Tanjug prenosi vesti nekredibilnih medija
Mnoge dnevne novine ovih dana pišu, pozivajući se na Tanjug, da tajna služba BiH prisluškuje Mil...
  Neutemeljeno
Obaveštajne akcije i rušenje Dodika: Večernje novosti u stilu Informera
Večernje novosti od utorka donose priču o tome da je britanska obaveštajna služba instalirala ce...
Milorad Dodik
Pravda za Davida
BiH
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: