raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Analitičar tabloida suflirao načelniku UKP-a šta da kaže u emisiji
08.02.2021.    Marija Vučić    Foto: Hit Tvit Screenshot, TV Pink
Sinoć su u emisiji Hit Tvit na TV Pink o slučaju hapšenja vođe navijačke grupe „Principi“ Veljka Belivuka i njegove grupe diskutovali analitičar Božidar Spasić, čest sagovornik provladinih tabloida, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdan Pušić i urednik Informera Dragan J. Vučićević. I dok je Pušić više ćutao nego što je govorio, Vučićević i Spasić su vodili glavnu reč, analizirali prikazane snimke i iznosili informacije iz istrage. Načelnik UKP-a je uglavnom klimao glavom, a čak mu je u jednom trenutku Božidar Spasić polutiho sugerisao šta sledeće da kaže.
U Hit Tvitu se govorilo o glavnoj ovonedeljnoj temi u zemlji - hapšenju Veljka Belivuka i još 19 članova njegove ekipe za koju se sumnja da stoji iza najmanje tri kriminalna ubistva i trgovinu drogom. Zvanično, Belivuk je bio vođa Partizanove navijačke grupe „Principi”, ali se sumnja da je to, kako navodi policija, bio samo paravan za brojna krivična dela.

Najglasniji tokom emisije su bili upravo Vučićević i Spasić, analitičar i bivši operativac DB. Poput policijskih inspektora, baratali su informacijama iz istrage i nadglasavali Pušića, pitajući ga s vremena na vreme „Je l’ tako načelniče“, na šta je on klimao glavom i potvrđivao..

U emisiji su prikazani ekskluzivni audio snimci razgovora članova ove grupe, kao i video snimci sa kamera za koje nije sigurno jesu li policijske ili sigurnosne. Jedan od snimaka, kako su objasnili gosti u studiju, pokazuje članove Belivukove grupe koji dovoze Milana Ljepoju - za čije je ubistvo sada osumnjičen Belivuk - u jednu kuću u Ritopeku. Sumnja se da je ova kuća bila mesto za egzekucije, kao i da je sam Ljepoja tu ubijen.

Vučićević i Spasić su naširoko analizirali snimke koje su očigledno pre toga već videli, znalački sugerišući kada dolaze delovi na koje treba da se obrati pažnja.

„Sad će biti jedna interesantna fotografija, ja mislim. Evo ga. E sad molim te da gledaoci obrate pažnju na čoveka koji stoji kod vrata vozača, pogledajte šta ima za pojasom. (Pištolj, prim. aut) Evo ga, pogledajte za pojasom, sad ćete da vidite“, „vodio“ je Spasić gledaoce kroz snimke.

Dok je na ekranu bio snimak automobila kako se parkira ispred kuće, Vučićević je prokomentarisao kako će iz nje Ljepoja izaći „istranžiran, i u sportskim torbama“. Voditeljka Verica Bradić je intervenisala rekavši „Pretpostavljate vi za sada“, skrećući pažnju na to da još uvek nije utvrđeno šta se tačno dogodilo.

Na to su sagovornici implicirali da je definitivno ubijen tu, jer ga „posle toga niko više nije ni video“, a onda se začuo Spasić kako poluglasno sugeriše načelniku UKP šta da kaže:

„Sad je možda prilika da kažeš ovo, koliko ti fali ljudi“, rekao je, a glavni čovek kriminalističke policije mu odgovorio tiho:

„Da, da, pa može. Ili ćemo na kraju to?“

„Kaži sad“, odlučio je Spasić, da bi ubrzo potom Pušić počeo da nabraja imena desetak muškaraca, uglavnom mladih, koji su nestali “pod nerazjašnjenim okolnostima” od 2019. godine do danas. Zamolio je gledaoce koji imaju neku informaciju o njima da se jave policiji.

Kako je izgledala priprema za emisiju, kako zna šta načelnik UKP ima od materijala i kako je došlo do toga da on njemu sugeriše šta kada da kaže, Raskrikavanje nije uspelo da sazna od Spasića. On nije odgovorio na pozive već je tražio da mu se pošalje poruka, ali ni na nju nije odgovorio.
  Analiza
Omiljenom analitičaru tabloida u Belgiji se sudi za ubistvo
Teško da prođe nedelju dana a da se u srpskim medijima ne pojavi izjava, mišljenje ili kolumna Bo...
  Analiza
Najčitanije u 2021. na sajtu Raskrikavanja
Tema koronavirusa je i ove godine dominirala među člancima koje su novinarke Raskrikavanja analizi...
  Vest
Bivši načelnik UKP-a odavao tajne tabloidu „Objektiv“
Ilija Milačić, bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije, odavao je poverljive ...
Božidar Spasić
UKP
Dragan J. Vučićević
Veljko Belivuk
Organizovani kriminal
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: