raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Omiljenom analitičaru tabloida u Belgiji se sudi za ubistvo
12.12.2017.    Marija Vučić    Foto: KRIK
Teško da prođe nedelju dana a da se u srpskim medijima ne pojavi izjava, mišljenje ili kolumna Božidara Spasića, penzionisanog šefa specijalnog tima Službe državne bezbednosti. Novinari koji ga predstavljaju kao eksperta, međutim, propuštaju da svojim čitaocima spomenu da se Spasiću u Belgiji sudi za naručivanje političkog ubistva.
Njega prorežimski tabloidi i televizije često koriste kao analitičara u temama koje se tiču bezbednosti, stranih službi i kriminala, ali Spasić komentariše i koliko su Srbi preljubnici i koliko često političari posećuju “bahanalije” sa prostitutkama.

On je poslednjih godinu i po dana redovan sagovornik u tekstovima o omiljenoj temi tabloida - ubistvu pevačice Jelene Marjanović, naročito u Informeru i Telegrafu, gde komentariše informacije iz istrage do kojih tabloidi navodno dolaze.

Piše kolumnu za nedeljnik “Afera”, u vlasništvu Gradiše Katića koji je tokom akcije “Sablja” hapšen kao pripadnik zemunskog klana.

Potpisivan kao operativac DB-a, kriminolog, ali i privatni detektiv, Spasić se pojavljivao kao stručnjak za različite teme, između ostalog dešavanja na Kosovu, izmišljene seks-afere sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a portal Srbijadanas.com je preneo i Spasićeve pohvale Aleksandru Vučiću nakon njegove pobede na predsedničkim izborima.

“Možemo reći da se radi o jednoj briljantnoj pobedi.”

Tabloidi, međutim, čitaocima propuštaju da ukažu na jedan kontroverzan detalj - Spasiću se u Belgiji sudi za organizovanje političkog ubistva.

On je novembra prošle godine pred briselskim sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog naručivanja ubistva kosovskog aktiviste Envera Hadrija 1990. godine. U istom postupku osuđeni su i kriminalci Andrija Drašković i Veselin Vukotić kao izvršioci.

Presuda je zatim ukinuta i postupak vraćen na ponovno suđenje. Božidar Spasić je za Raskrikavanje rekao da ga ceo taj slučaj uopšte ne zanima.

Njegov zastupnik, a ujedno i njegov sin, Srđan Spasić, nije mogao da precizira u kojoj je fazi postupak, jer, kako kaže, nikakve zvanične informacije nemaju od suda, niti su o bilo čemu obaveštavani bilo kakvim pozivim i dopisima.

"Ja sam pročitao, a ima tome neko vreme, da je to ukinuto i vraćeno na ponovno suđenje. Ne mogu definitivno da potvrdim, ali realno, nešto mora da se završi. Nije završeno", kaže Srđan Spasić.

Spasić je u svojoj knjizi iz 2000. godine “Lasica koja govori” napisao da stoji iza ubistva Hadrija koji je tretiran kao terorista i detaljno naveo kako je ubistvo izvršeno. Knjiga je na sudu korišćena kao dokaz protiv njega.

U intervjuu za KRIK novembra prošle godine, Spasić je negirao da je organizovao ubistvo, a knjigu je opisao kao romantizovanu bajku u kojoj je u svom liku personifikovao Službu državne bezbednosti, “kako bi priča bila dinamičnija”.

Detaljnu priču o tome pročitajte na sajtu KRIK-a.

Na njegovom sajtu stoji da je tokom svog rada u Službi državne bezbednosti izveo oko 90 operativnih akcija širom sveta kojima je bilo obuhvaćeno nekoliko hiljada pripadnika “ustaško-šiptarskih terorističkih bandi”, kao i da je do 2007. godine radio u svojoj privatnoj detektivskoj agenciji, posle čega je otišao u penziju.

Na pitanja Raskrikavanja o tome šta kvalifikuje Spasića da se pojavljuje kao analitičar u njihovim tekstovima i da li ga smatraju kredibilnim komentatorom uprkos tome što mu se sudi za naručivanje političkog ubistva, iz redakcija Telegrafa i portala Srbijadanas.com nisu odgovorili.

Biljana Stjelja, šefica deska Informera, rekla je da svaka redakcija ima pravo da bira sagovornike za koje smatra da su kredibilni u svojoj oblasti, zbog čega se i odlučuju Spasića kao komentatora “pošto je kao pripadnik DB-a bio učesnik ili svedok mnogih ključnih događaja od sedamdesetih do devedesetih godina, s akcentom na borbu protiv terorista i angažovanja kriminalaca za račun te službe”.

Ipak, dodaju, “isključivo je na našim čitaocima da odluče da li će mu verovati i kakvo će mišljenje imati o njemu”.

“Što se tiče ubistva Hadrija i Spasićeve knjige, samo je njegov problem što se eventualno sam ‘ofirao’ pišući o sopstvenoj ulozi u ubistvu tog albanskog iredentiste, ali mediji nisu ni sud niti sudija da mu presuđuju zbog toga”, zaključuju iz Informera.
  Vest
Analitičar tabloida suflirao načelniku UKP-a šta da kaže u emisiji
Sinoć su u emisiji Hit Tvit na TV Pink o slučaju hapšenja vođe navijačke grupe „Principi“ V...
  Pristrasnost
Srpski telegraf nas ubeđuje da je najbolje da Vučić vlada doživotno
Zamislite scenu: hiljade siromašnih i gladnih stoji u redovima čekajući hranu, ljudi cvokoću u h...
  Dezinformacija
LGBT populaciji zabranjeno da budu davaoci krvi? Netačno.
Poznati teoretičar zavere i kandidat za odbornika na listi SNS-a na predstojećim beogradskim izbor...
Božidar Spasić
Analitičari
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: