raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u: Glasaju po dogovoru
22.12.2020.    Marija Vučić    Slobodan Cvejić, Foto: Medija centar
Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić podneo je danas ostavku na to mesto dan nakon što je za predsednicu ovog tela izabrana Olivera Zekić. Cvejić kaže za Raskrikavanje da je ostavku podneo zbog, kako navodi, nedemokratskog načina na koji je ovaj izbor sproveden.
Kako je objasnio za Raskrikavanje, izbor predsednika Saveta REM-a uopšte nije bio na dnevnom redu koji je članovima poslat tri dana pre sednice. Na samoj sednici je predsedavajući Goran Petrović predložio da se glasa o izboru novog predsednika, i predložio da to bude Olivera Zekić.

Iako je u redu da se traži ovakva dopuna dnevnog reda, kaže Cvejić, nije u redu da se tako ozbiljne stvari poput izbora predsednika “ispod žita ubace na dnevni red”. On i druga članica Saveta Judita Popović su tražili da se glasanje o tome odloži za nekoliko dana, ali ni to nije prihvaćeno - šest preostalih članova je glasalo da to uđe u dnevni red.

“Onda smo predložili da drugi kandidat bude Višnja Aranđelović koja nije bila na sednici, i tada je Petrović pitao jesmo li dobili njenu saglasnost. Mi smo pitali kad da dobijemo saglasnost kad je to predložio pre dva minuta”, kaže Cvejić i onda je ponovo istih šest članova glasalo da Aranđelović ne bude uopšte na listi kandidata.

“To što nije stavljen naš kandidat na listu, što nije rečeno na vreme da imamo vremena da to pripremimo, to je kršenje osnovnih demokratskih načela. I onda pošto je na listi kandidata bila samo Olivera Zekić, šest članova je glasalo za Oliveru Zekić”, kaže on napominjući da je potpuno jasno da je sve to već unapred bilo dogovoreno. Na pitanje zašto bi zbrzavali izbor predsednika ako bi svakako imali tu većinu, Cvejić kaže da je to zato što su “bahati”.

Da će dati ostavku bilo mu je potpuno jasno do kraja sednice, tokom glasanja za izbor jednog člana UO RTS-a, gde je bilo 13 kandidata.

“Judita i ja smo glasali za jednog kandidata, i ja sam očekivao da će biti neko sa dva glasa, pa neko sa jednim, pa onda dvoje sa najviše glasova idu u drugi krug. Međutim ne, ishod tajnog glasanja je bio odmah 6:2. I onda je postalo jasno da je sve unapred dogovoreno jer je nemoguće da osmoro ljudi glasa na takav način u prvom krugu”, kaže Cvejić.

Na kraju je za člana Upravog odbora javnog servisa izabran pravnik Šćepan Praščević.

Dodaje i da je deset meseci čekao da vidi među novoizabranim članovima Saveta da li ima kapaciteta za demokratski rad i reforme, ali je, kaže, video da od toga nema ništa.

“Ko je juče bio spreman da na ovakvoj sednici glasa na ovakav način, rekao je sve što je imao time”, kaže Cvejić i navodi da nema nikakvih pozitivnih očekivanja od REM-a u budućnosti.

“Biće manje bitnih odluka u kojima će se pokazivati dobra volja, ali će o bitnim stvarima glasanje ići onako kako bude dogovoreno”.

Cvejić, inače profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, došao je u Savet REM-a u februaru ove godine. Zajedno sa Juditom Popović, koja je izabrana dva meseca pre toga, smatran je u javnosti “progresivnom” strujom u REM-u, odnosno nekom vrstom kontrateže u odlučivanju Olivere Zekić i drugih članova. Njih dvoje su u često istupali u javnosti, otvoreno govoreći o radu Saveta i problemima u elektronskim medijima na kojima treba raditi. Predlagali su i neke korake poput ograničavanja rijalitija na noćni termin, ali je taj predlog odbijen.
  Vest
REM podneo prekršajne prijave protiv Pinka, Hepija, O2 i Prve
Zbog kršenja zakona o oglašavanju tokom marta, Regulatorno telo za eletronske medije (REM) podneo ...
  Dezinformacija
REM nije predložio Maria Spasića za UO RTS-a
Nakon netačne informacije koju je na Tviteru podelio jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas...
  Vest
Televizijama dva miliona evra za beogradske izbore
Srpska napredna stranka potrošila je oko 1,4 miliona evra na oglašavanje na pet televizijskih sta...
Slobodan Cvejić
REM
Olivera Zekić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: