raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
REM podneo prekršajne prijave protiv Pinka, Hepija, O2 i Prve
03.06.2019.    Raskrikavanje    Foto: Pixabay/ Astryd_MAD
Zbog kršenja zakona o oglašavanju tokom marta, Regulatorno telo za eletronske medije (REM) podneo je prijave Prekršajnom sudu protiv televizija Hepi, Pink, O2 i Prve. Ove televizije su pomenuti zakon, prema prijavama REM-a, prekršile 884 puta.
Televizije su uglavnom kršile članove zakona koji se odnose na prikriveno oglašavanje u nekim emisijama, kao i na promotivno podsticanje na kupovinu nekih proizvoda ili usluga. Utvrđeno je i da su prekoračivale i vreme koje je zakonom dozvoljeno za reklame, odnosno emitovali ih duže i češće nego što bi smeli, a neke reklame su emitovali bez odjavne špice.

Rekorder u nepravilnostima je Pink sa 376 prekršaja u raznim emisijama - Žikina šarenica, Zadruga, Premijera, Amidži Šou, Pinkove zvezdice, Novo jutro.

Tako je, na primer, u Žikinoj šarenici više puta uočeno prikriveno oglašavanje u kvizu “Žikine pitalice” gde su se navodile informacije o darodavcima, a više od stotinu puta u ovoj, ali i pomenutim emisijama su se u krupnim kadrovima videli razni proizvodi.

Sledi Hepi sa 243 prekršaja, od kojih je najviše njih uočeno u rijaliti programu Parovi, gde se u kadrovima pojavljuju komercijalni proizvodi raznih marki (pića, hrana, deterdženti i slično), što je takođe zakonom zabranjeno.

Na televiziji O2 je u martu zabeleženo 107 prekršaja iz ovog zakona, a na TV Prva je bilo 158 prekršaja, naročito u Zvezdama Granda i Radnoj akciji.

Prekršaja je na svim televizijama bilo i tokom informativnih emisija i filmova koji se prekidaju reklamama češće nego što bi smele.

Kako su u januaru iz REM-a rekli za Cenzolovku, tokom 2018. godine su zbog kršenja Zakona o oglašavanju podneli 58 prekršajnih prijava, a najviše njih se odnosilo na trajanje oglasnih poruka u jednom sati, kao i u vezi sa plasiranjem proizvoda i sponzorstvom.

Nije, međutim, poznato da li su te prijave procesuirane i kakav je ishod tih postupaka. Ipak, ovaj portal piše da je REM za četiri i po godine, podnoseći prijave za kršenje Zakona o oglašavanju ili Zakona o elektronskim medijima, dobio samo četiri postupka protiv nacionalnih emitera.

Prema zakonu o oglašavanju, kazne za televizije se u zavisnosti od prekršaja kreću od 300 hiljada do dva miliona dinara.
  Vest
Zekić: Ne možemo da reagujemo na najave, snimci možda neće biti objavljeni
REM vrši nadzor samo nad emitovanim sadržajem - ovako se ukratko može parafrazirati odgovor koji ...
  Vest
Majke nestalih mladića mole REM da spreči emitovanje detalja iz istrage protiv Belivuka
Majke petorice mladića, koji su nestali tokom prethodne dve godine i za koje se pretpostavlja da su...
  Vest
Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u: Glasaju po dogovoru
Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić podneo je danas ostavku na to mesto dan nakon što je za predsed...
REM
O2
Pink
Prva
Hepi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: